Земље БРИКС оснивају развојну банку

Лидери земаља групе БРИКС постигли су данас договор о оснивању развојне банке која ће бити конкурент западним институцијама, изјавио је министар финансија Јужноафричке Републике Правин Гордан. „Готово је“, рекао је Гордан, мислећи на оснивање развојне банке БРИКС, после састанка са колегама из Бразила, Русије, Индије и Кине, преноси Франс прес. „Остварили смо велики напредак, а […]

уторак, 26 марта, 2013 / 21:30

Лидери земаља групе БРИКС постигли су данас договор о оснивању развојне банке која ће бити конкурент западним институцијама, изјавио је министар финансија Јужноафричке Републике Правин Гордан.

„Готово је“, рекао је Гордан, мислећи на оснивање развојне банке БРИКС, после састанка са колегама из Бразила, Русије, Индије и Кине, преноси Франс прес.

„Остварили смо велики напредак, а лидери ће ускоро објавити детаље“, додао је Гордан, само неколико сати пре почетка самита земаља БРИКС-а у јужноафричком лучком граду, Дурбану.

Банка ће се вјероватно фокусирати на финансирање инфраструктуре, и постаће директан конкурент 70-годишњој доминацији Свјетске банке. Земље БРИКС заједно чине 25 одсто глобалног бруто домаћег производа (БДП) и 40 одсто свјетске популације. Међутим, један индијски дипломата, укључен у разговоре, каже да би детаљи овог договора вјероватно могли бити остављени за неки други дан.

Гувернер бразилске централне банке је, такође, рекао за АФП да је остварен значајан напредак у вези са договором око успостављања система замјене валута, чија би вриједност у том региону била 100 милијарди долара. Разговори лидера БРИКС би требало да почну у 17:30 по гриничком времену, када ће већина детаља о оснивању развојне банке бити познатија.0 КОМЕНТАРА