Земља ће сутра банкротирати

Човјечанство ће од сутра живјети на “кредит“ којег нема. Према независној међународној организацији „Глобал Футпринт Нетворк“ (Global Footrprint Network), која ради на алатима за унапређење одрживости, 21. августа ће људи исцрпити сва богатства коју је дала природа. Људи су потрошили воду, рибу из мора и језера, усjеве и дарове шуме. Поред тога, такође нестаје и […]

петак, август 20, 2010 / 10:54

Човјечанство ће од сутра живјети на “кредит“ којег нема.

Према независној међународној организацији „Глобал Футпринт Нетворк“ (Global Footrprint Network), која ради на алатима за унапређење одрживости, 21. августа ће људи исцрпити сва богатства коју је дала природа.

Људи су потрошили воду, рибу из мора и језера, усjеве и дарове шуме. Поред тога, такође нестаје и мjеста за одлагање отпада. Након што се 22. августа исцрпе сва природна богатства, човjечанство се може прогласити банкротираним, саопштили су из поменуте организације.

Италијански научник Роберто Брамбиља каже да смањење експлоатисања средине не захтијева много: само конзумирање мање меса, понекад кориштење бицикала или подземне жељезнице умјесто аутомобила и кориштење обновљиве енергије. Људи на свијету би се требали угледати на примјере Кинеза и Хиндуса, покушавајући да користе само оно што је неопходно.

Планета Земља би требала бити 1,5 пута већа да би задовољила потребе човјечанства, закључује организација.

Раније су научници Свјетског фонда за заштиту дивљих животиња (WWF) упозорили  да би се Земља, поред скорашње економске кризе и кризе хране, такође могла суочити са озбиљном еколошком кризом. Због технолошког развоја, људи су одавно почели користити више природних резерви него што природа може дати.

За 30 година нас очекује 100 постотни дефицит природних богатстава, што може водити ка глобалној катастрофи. Ако људи не промијене свој начин живота „биће потребна још једна планета“, рекли су научници.

Извјештај је припремила група стручњака коју предводи Ђанфранко Болоња. Истраживање показује да се нешто абнормално дешава са планетом Земљом од 1986. године. Израчунато је да се  у 2005. години  природна богатства користила 30 процената више него што природа може дати. У исто вријеме, број кичмењака се смањио за 30 процената.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *