Жељко Свитлица: Кад некога ухапсе у Републици Српској

Зашто никад ништа није баш тако како јесте?

субота, 18 септембра, 2021 / 03:28

Средином јула у једном кафићу у центру Бањалуке извјесна госпођа ујела је пса.

Пса који се зове Теса, жена, чије име није објављено, угризла је за ухо.

Савршен догађај, ако је вјеровати лекцијама на факултету журналистике. Илустративан примјер о томе шта је вијест: вијест је када човјек уједе пса, а не обрнуто. Нисмо знали да ће доћи вријеме када права вијест не постоји.

Нико није није поставио питање о мотивима и позадини напада на пса. Али о томе касније.
Истог дана, или мало касније, у Бањалуци су ухапсили "сарадника шкаљарског клана" и једног полицијског инспектора.

Објављени су снимци хапшења и пар слика са лица мјеста. Вијест о хапшењу, као таква, биле је важна "пет минута."

Одмах затим сви су почели да се баве такозваном и фамозном позадином догађаја.

Инспектор је био близак директору полиције Синиши Кострешевићу – зашто је баш сада ухапшен? Кострешевић је на то мјесто наводно дошао мимо воље министра унутрашњих послова Драгана Лукача – да ли је због тога хапшење у Бањалуци наредио Драган Лукач? Лукач и Кострешевић су у сукобу? Шта ће сада Кострешевић урадити?

У Бањалуци, практично лишеној класничних, уличних мафијашких кланова, ухапшен је припадник познате достављачке организације за кокаин из Јужне Америке, али главно питање је шта је о "међусобном сукобу" о којем се зна и прича, изјавио Лукач, шта Милорад Додик, шта Кострешевић.

Шкаљарац се сигурно веома брзо осјетио запостављено.

"Ало, људи! Ја сам ваљда овде неки мафијаш, мене су ухапсили."

Али, вапаје нико није чуо.

У акцији МУП-а РС и Републичког тужилаштва због сумњи на злоупотребе током набавке медицинске опреме у Српској приведен је директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић. Осим њега, ухапшен је Славко Бојић из агенције "Процонтрол" преко које је Институт за јавно здравство РС набављао заштитну опрему, Саша Марковић из туристичке агенције "Травел4фун" која се прославила концртима и продајом медицинске опреме и директор агенције "Промединг" Драган Дубравац.

Прије било какве званичне информације, а знајући да полиција истражује Институт чији је Зељковић директор, јуче, синоћ и јутрос, у разговорима, ћаскањима и у својој глави сви постављају иста питања. Ниједно од тих питања није: Да ли ће ухапшени бити осуђени или ослобођени? Да ли ће услиједити истрага и хапшење још неких профитера, не само пандемијских, него можда и оних од раније?

Ништа од овог није се кандидовало ни у квалификације за главна питања. Главна питања су: да ли је Милорад Додик (СНСД) наредио хапшење Зељковића како би наштетио Ненаду Стевандићу (Уједињена Српска -УС)?

Жели ли Додик на овај начин да поручи предсједнику УС да одустане од све гласнијег незадовољства и могуће кандидатуре на наредним изборима?

Има ли везе то што је Уједињена Српска прва најавила да ће 15. септембра дијелити српске заставе у Бањалуци док се СНСД сличног дефилеа сјетио нешто касније? Ко то има право да највећој странци нарушава "монопол на симболични патриотизам" што УС непрестано ради.

Додик је дјеловао изнеђено. Значи, можда он није наредио хапшење? Можда је (ових дана невидљиви) министар унутрашњих послова Драган Лукач све смислио како би унио забуну у владајућу коалицију и покварио свечност празника. Можда је одабрана туристичка агенција Саше Марковића, "луцидног" организатора концерата, јер је то лака мета и идеална жртва како бисмо показали да се боримо против криминала. Зашто се сви баве Зељковићем и помало Марковићем, а нико другом двојицом ухапшених?

Када некога ухапсе у Републици Српској, уствари као и да нису никога ухапсили.

Заправо јесу, али то је тек прва и најмање битна ствар. Ствар због које се нешто де фацто дешава, апсолутно у истом тренутку бива проглашена безначајном, споредном и неважном.

И сви, као дјеца која роваре по кесама који родбина донесе на славу, траже даље, траже испод, траже још. Нису ваљда само вино, кафу и коцку шећера? Мора ту бити и чоколада, бомбоњера или бар неки кекс.

Укратко, главно питање у Републици Српској јесте: да ли је, ко и зашто овај пут искористио тог златног џокера – судове и тужилаштва -због политичког обрачуна?

Рђава управа нас је толико покварила да нема људског бића које ће помислити да је неко ухапшен баш због сумње да се огријешио о закон и да ће, након истраге, прикупљених доказа, хапшења и суђена бити праведно осуђен и да Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала, стварно сузбија корупцију, организовани и најтеже облике привредног криминала.

Сумња се с правом и да она жена с почетка није ујела пса тек тако. Зашту баш ту, зашто баш тад? Зашто та врста пса? Да ли је био добар политички тренутак? Љето, без догађаја, центар града…

Морало је ту бити још нешто.

Мондо.ба