Жељка и Миленко честитали 1. мај

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је данас 1. мај, Међународни празник рада, Савезу синдиката Републике Српске, гранским синдикатима, радницима и грађанима Републике Српске.

понедељак, 30 априла, 2018 / 11:23

"У име Владе Републике Српске, и своје име, честитам вам 1. мај, Међународни празник рада.

Историјска симболика овог празника и његове вриједности, као што су радничка права, социјална правда и солидарност, и даље су друштвени идеали за које се сви у Републици Српској морамо залагати.

Влада Републике Српске у посљедњих неколико година спровела је низ системских мјера, укључујући и Акциони програм за запошљавање, на основу којих Република Српска данас биљежи рекордну запосленост, али и рекордну покривеност увоза извозом.

Република Српска биљежи повећање прихода у континуитету, раст БДП-а и индустријске производње. Све су то показатељи да јачамо финансијски и економски, да смо на путу стабилног раста и опоравка.

Приоритет Владе Републике Српске, и у наредном периоду, остаће рад на стварању услова за нова запошљавања, очување постојећих радних мјеста, као и унапређењу права и материјалног статуса радника.

Са жељом да предстојећи празник проведете у здрављу, миру и солидарности, срдачно вас поздрављам", наводи се у честитики предсједнице Цвијановић.

Миленкова бјесједа

Свим радницима, синдикатима и свим грађанима Републике Српске честитам 01. мај, Међународни празник рада, са жељом да овај дан проведете у миру, здрављу, личној и породичној срећи и задовољству.

Положај запослених у Републици Српској, кроз додатно уређење прописа, мора наставити да се побољшава, али и права из радног односа дата тим прописима морају бити више поштована. Зато, овог 1. маја, позивам послодавце да укажу веће повјерење и више уваже своје раднике јер, без новостворене вриједности за коју су прије свега заслужни радници, неће бити вашег напретка, али ни напретка нашег друштва у цјелини.

Знам да се, због очекивања боље зараде, један број младих одлучује на потрагу за послом у западним земљама и то ме брине. Зато Влада има приоритетан циљ да бројним пројектима финансијске подршке, као и стварањем бољих услова за пословање и побољшање законодавног оквира у области рада и запошљавања створи амбијент да Република Српска постане пожељна за улагање капитала како домаћим, тако и страним инвеститорима.

Ове године, уз обезбјеђених близу 15 милиона КМ, настављамо са реализацијом пројеката запошљавања циљних група, финансијски стимулишући послодавце, али и појединце за боље и лакше пословање. План нам је да ове године кроз шест пројеката запослимо 4.200 нових радника.

Смањивање незапослености мјерило је напретка једне заједнице. Прилика је да подсјетим да је, само у односу на прошлу, број незапослених у марту ове године мањи је за 10%. Показатељи несумњиво указују да у Републици Српској у посљедњих 17 година није било мање незапослених радника као у марту 2018 (112. 666 евидентираних на Заводу за запошљавање РС), али ни више запослених радника (260.608.), што је свакако охрабрујуће.

Циљ нам је и да уђемо у интензивнији обрачун са сивом економијом , али тражимо и најоптималнији начин за могуће растерећивање послодаваца о чему је Влада Републике Српске потписала протокол са социјалним партнерима.

Вјерујем да ћемо наредни 1. мај дочекати са већим бројем нових радних места, али и са вишим зарадама. Ипак, највише вјерујем да, уједињени око најважнијег циља, нећемо одустати у борби за свој пут – мирну и просперитетну Републику Српску.

М И Н И С Т А Р

Миленко Савановић1 КОМЕНТАР

  1. „Вјерујући“ Срби угасише Божићни УРАНАК, а позивају на славље некаве нове светиње тзв. првомајског УРАНКА.
    У земљама гдје су људи запослени, раде, примају пристојне и редовне зараде, гдје је економија на завидном нивоу…,тзв. празник рада се обиљежава углавном протестним шетњама и паролама.
    У пропалој недођији гдје је сва економија растурена, све опљачкано и покрадено, до гуше задужено, гдје цвјета корупција, непотизам и још штошта…,тзв. празник рада се прославља некаквим уранцима, крканлуцима, ждерањем, опијањима, ражњевима…,
    Спашавај се ко може, само што даље одавде!