Зелени Српске преко Црнатка поднијели иницијативу да НСРС донесе забрану изградње малих хидроелектрана

Зелени Српске и Партија демократског прогреса су преко народног посланика Игора Црнадка у НСРС поднијели иницијативу за доношење декларације о мораторију на изградњу малих хидроелектрана, као и доношење закључка о ревизији свих концесионих дозвола за период 2005-2020 година.

четвртак, 24 децембра, 2020 / 10:37

Овај наша заједничка иницијатива јесте наставак програмске сарадње у пракси, односно, обећање грађанима да ћемо се бавити виталним животним темема, обећање које смо дали приликом потписивања стратешког споразума о сарадњи на програмској основи семптембра ове године.

Ова иницијатива је одраз невјероватне штету коју је по ријеке(примјер ријека Прача и Угар), шуме, приобаље, природне љепоте, општине и локалне становнике изазвала досадашња изградња малих хидроцентрала.

Сведоци смо ове године тзв. КОРОНА УСТАНКА, односно, жестоког одговора локалних становника, еколошких активиста и удружења грађана на истоку Српске, што је резултирало масовним протестима у више општина, потписивањем петиција грађана против изградње минихидроцетрала, сукоба са тзв. инвеститорима, све то праћено великом медијском подршком.

Вријеме је да се на ово и сва питања неконтролисаном и незаконитог коришћења и уништавања ПРИРОДНИХ РЕСУРСА Републике Српске стави тачка.

Ова иницијатива је почетак низа иницијатива које ће ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ са својим партнерима поднијети према НСРС и осталим институцијама по питању заштите и контролисаног коришћења природних ресурса.

Очекујемо подршку свих парламентарних партија, односно свих посланика у НСРС везано за ову иницијативу, чиме би се коначно почело стратешки размишљати о ОДРЖИВОМ РАЗВОЈУ-зеленој економији, односно, очувању и ревитализацији природних ресурса, услова биолошког опстанка становника на овим просторима.