Зелени Српске: Иницијатива за сазивање Свесрпског сабора

Еколошка партија РС-ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ, све као авангардна и неукаљана политичка прича покреће иницијативу за сазивање свесрпског САБОРА Републике Српске ове јесени у Палама.

петак, август 30, 2019 / 22:49

Наиме, опште стање унутар Републике Српске, односно, подијељеност у народу, непоштивање закона и неморал у друштву, довели су до алармантног стања у скоро сваком сегменту живота и рада, ОД привреде, политике, образовања, демографије, уништавања села и пољопривреде, посљедично, галопирајућег пражњења територије , свеприсутног криминала који је узроковао раслојавања друштва на богате и сиромашне, уништавања привреде и организоване пљачке преосталих природних ресурса, обесправљености борачке популације, веома лошег рада на очувању српског индентитета, ДО низа других унутрашњих проблема, са једне стране.

Са друге, послератна политика Републике Српске је једним дијелом због уцијењених политичара, другим због незнања, доживјела фијаско у односима са федерацијом и у односима са међународном заједницом.

Тако да данас имамо увелико деградиран дејтонски споразум, одузете кључне надлежности, свакодневну опструкцију Српске кроз дјеловање заједничких институција, другим ријечима , на сцени је дводеценијски сценарио гушења Републике Српске и медијска сатанизација српског народа.

Све то заједно и још много тога што није побројано, а дешавало се од завршетка грађанског рата, довело је данас Републику Српску у веома, веома тешку ситуацију.

ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ су национално одговорна, авангардна, хумана и неукаљана српска политичка организација, односно, партија која је од првог дана оснивања донијела позитивну енергију у политички живот Српске, били смо према свима коректни и нудили конкретна, у пракси једноставна и примјењива рјешења по свим питањима ИЗГРАДЊЕ-ДОГРАДЊЕ неуништивог правног, политичког, безбједносног, привредног и образовног система Републике Српске.

На све наше супер национално одговорне и конкретне приједлоге задњих десетак година, односно нуђење рјешења како успоставити неуништив систем у Српској, тиме на прави начи одговорити на опструкције и практично отворено рушење Српске од стране бошњачке политике и њихових ментора, "наша политичка елита" је остала слијепа и глуха, што је резултирало још већим подјелама унутар Српске и данашњом неподошљивом ситуацијом на нивоу заједничких институција дејтонске БиХ.

Нажалост, доведени смо до тога да смо данас као друштво таоци хегемонистичке бошњачке политике и њихових ментора са једне стране, са друге,због наших промашених политика задњих 20 година, те појединцима- политичара који "морају" да играју како им други кажу.

Као доказане српске патриоте и хуманисти, људи који живе са народом и дијеле све њихове муке и страхове за нашу заједничку будућност, због свега побројаног смо доведени у ситуацију да у наше и име свих добронамјерних људи у Српској покренемо ИНИЦИЈАТИВУ за сазивање СВЕСРПСКОГ САБОРА.

Сматрамо да се Република Српска мора РЕСТАРТОВАТИ, да се мора подвући ЦРТА по свим питањима живота и рада, све док није касно.

Стога предлажемо да се ове јесени у Палама одржи добро припремљен први свесрпски САБОР Републике Српске, да то симболично буде у граду гдје је правно и политички почела да функционише, данас увелико угрожена Република Српска.

Да се на том САБОРОВАЊУ окупе представници свих битних политичких партија, АНУРС-а, Сената, Универзитета, Цркве, владе, удружења грађана од посебног друштвеног значаја, медија и угледних појединаца- доказаних патриота, те гости из Србије и расејања.

Да се после добре стручне припреме САБОРУ предочи низ приједлога по свим битним питањима везаним за будући рад и дјеловање Републике Српске, односно, да се донесе ДЕКЛАРАЦИЈА, правни акт који ће дати смјернице дјеловања и наложити обавезујући начин понашања свих институција Републике Српске и њених изабраних представника у следећим годинама и деценијама.

ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ овим чином-иницијативом, никако се не намећу да буду организатори САБОРА, напротив, ми можемо бити добри домаћини, тако да ће наша иницијатива у писменој форми бити достављена свима који би требали узети учешћа на САБОРУ.

Наравно да је ово добро осмишљен пројекат, односно, да тачно знамо ко треба бити активни учесник, ко гост САБОРА, на који начин треба да се формира КООРДИНАЦИОНИ ТИМ за прирему САБОРА, које екипе треба да одраде стручну припрему по сегментима, кад и колико дана САБОР треба да траје………..

Значи, све до наситнијих детаља око припреме и провођења САБОРА Зелени Српске су већ разрадили, али те приједлоге ми можемо само доставити учесницима који ће делегирати чланове координационог тима, тима који ће извршити припрему и организовати ове јесени први свесрпски САБОР.

Понављамо, САБОР је потребан, све као одговор бремену времена, односно, доношења консензусом важних одлука по будућност Републике Српске, због заштите виталног националног интереса српског народа и заштите интереса свих грађана Републике Српске.

СРПСКИ НАРОД У СРПСКОЈ ЖЕЛИ СЛОГУ, ТРАЖИ ОДГОВОРЕ И КОНКРЕТНЕ ПОТЕЗЕ, ТРАЖИ ОПРАВДАНО НАДУ У БОЉУ БУДУЋНОСТ ОД ОНИХ КОЈИ У ИМЕ ЊИХ РАДЕ НАРОДНЕ ПОСЛОВЕ.

Значи, неважно је ко је организатор САБОРА, такав је историјски моменат да САБОРА мора бити.

Зато смо били веома опрезни, па зато и предлажемо да сви учесници буду уједно и организатори, тиме желимо избјећи сваку могућу опструкцију од стране било кога, другим ријечима, јесмо хумани, предлажемо нешто што је добро за сваку српску и сваку другу породицу у Српској, али нисмо нимало наивни, добро знамо да многим тај историјски српски скуп не одговара по више основа, тако да на овај начин ову братску понуду-иницијативу ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ ниједан патриота, нити патриотска организација из Српске неће имати основа да одбије.

СЛУЖБА ЗА МЕДИЈЕ ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ36 КОМЕНТАРА

 1. Није поменута ћирилица.А баш данас прочитах како су Снишу Михајловића дочекала његова деца са поруком на ћирилици.
  Захвалан сам Хрватима због чекићања табли са ћирилицом у Вуковару , јер само тако српски народ сазнаје да је његова ћирилица.Не уче га томе академици,сенатори,универзитетски професори и политичари. Они лажу народ да је његова и латиница, која је службено и општенародно писмо у суседној држави Хрватској.

 2. Велимире,

  добро је да искористиш пост како би указао на неопходност употребе ћирилице, само када си већ коментарисао, требао си написати и шта мислиш о овој иницијативи?

  Што се тиче текста, у њему је ћирилица поменута кроз иницијативу о сазивању САБОРА, погледај тамо гдје се помиње очување српског индентитета.

  Иначе, много се тога накупило што пријети нестанку Републике Српске и Срба са ових простора, као и губљењу нашег индентитета,до душе, по овом питању више захваљујући вишедецинијској окупацији Србије од стране црвене, до жуте и жуто-црне банде, него Републици Српској.

  Свакако да ће једна од централних тема САБОРА бити стратешки приступ на сапирању љаге са часног српског народа, са једне стране, са друге, стратешки приступ очувању српског индентитета, односно, употреби ћирилице, повратку самопоуздања народу, те одгоју здраве нације, посебно одгоју дјеце и младих.

  Значи, САБОР мора понудити рјешење за промјену понашања и размишљања у српском народу, као и будући системски одгој наше младости, младости која у новом времену „мора“ да баштини своју традицију, поштује друге и другачије, али и иде у корак са новим временом, тачка.

 3. Ето Симо да и ти коначно нешто смислено напишеш, односно, поставиш добар линк.

  За овај СИСУ концепт си заслужио петицу- сису.

  Ето најбољег разлога за свесрпски САБОР, да не набрајам разлоге.

  Сад види зашто годинама инсистирам на промјени понашања и размишљања у Републици Српској, понављам, то је кључ свега, нема шта се не може, све ако се нешто хоће, тачка.

  1. Опет се самохвалишеш и лажеш!

   Писао си оде о мудима и глумио женскароша, а ја као декларисани стопостотни загонџија морам да те подсјетим на сису.

   Ти си криптопедер.

   Својим честим помињањем муда си показивао о чему размишља твоја подсвијест, а нападним самохвалисањем о двјесто јебаних ханума си крио страх од својих посвјесних мисли.

   Сад кад смо утврдили твоје склоности остаје да утврдимо проценат колико си загонџија, а колики фурунџија.

   Да ти право кажем, мислим да си пола-пола.

 4. Да ли ти стварно мислиш да ћеш оваквим срањима и подваљивањима омаловажити ову иницијативу ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ?

  ЈЕБЕМ ТЕ ГЛУПА И НЕСРЕЋНА.

  Свеједно да ли ово радиш по задатку, а питаћу данас Мила да ли је тако, ти би ово под ником свакако радио, све из добро познате и широко распростањене српске, муслиманске, хрватске и „хрнохорске“ болести, регионалне болести која има само једно име, одазива се на ЗАВИСТ, тачка.

  1. Кад си већ у прилици да се видиш са Додиком де га приупитај да ли Кочићева награда Милораду Телебаку има везе са тим да је ријеч о Милораду-имењаку, телету-Лазаревићу илу баку-несмијемрећи?

 5. Не Симо, ниси ти битан, што рекао мој покојни пунац, „АПСОЛУТНО“ по овом питању се нећемо видјети, имам ја начина и начина да нешто питам било кога, све да се не видимо , па тако и члана предсједништва БиХ.

  По питању САБОРА ћемо се видјети, то свакако, не само са њим, него и са свим осталим битним људима из позиције, опозиције, па до институција система, удружења грађана и медија.

 6. У оскудици времена нисам поменуо иницијативу. Није довољно поменути идентитет. Мора се поменути ћирилица.То чине чак и Вучић и Додик, па макар и лажно. А иницијатива ? Свака част ЗЕЛЕНИМА и Лазаревићу. Права брига за отаџбину ! Плашим се да су сами .Видим то и по коментарима.

 7. Велимире,

  нема то везе са коментарима, одавно се овдје не води „борба“ партијских ботова,некад је горило, све док се колико толико могло утицати на јавно мнење и честите људе који су посјећивали овај патриотски портал.

  Данас тзв. велике партије немају потребу да то тако раде, ми смо друго, ми се борити морамо, све да би дошли до позиције да народу докажемо да имамо образ и знамо знање.

  Иначе, идеју и идеологију никад нико „убио“ није, па неће ни ову ОРИГИНАЛНУ ИДЕЈУ ЗЕЛЕНИХ, нама је битно је да се са овом часном и пријеко потребном иницијативом кренуло у јавност, баш због тога што ће ових дана бити много приче о српској слози.

  Видим да се фунционер једне партије из власти већ синоћ позва на САБОРНОСТ, само полако, као што смо написали у тексту иницијативе, јесмо хумани и честити, али нисмо нимало наивни, напротив.

  Можда ће неко-ки покушати ову нашу идеју присвојити,успјети неће 200%, али небитно, од тога ко је причи покренуо, много важније да се ПРВИ СВЕСРПСКИ САБОР одржи, да се конституише као српска институција и коректив друштва за ново вријеме, односно, да се конституише као институција која ће донијети декларацију- јасне смјернице у раду и животу Српске за наредне године и деценије.

  Да као симбол памети и јединства код Срба заживи у пуном капацитету, да као највећа српска интелектуална и морална институција у будућности надгледа провођење стратешких одлука- закључака из декларације, односно, надгледа рад институција и изабраних српских представника,тачка.

 8. Jasse, kako je ovo krenulo kao Trocki Luku Labana moram te na vrijeme otvoreno pitati jesi li ti još u šlužbi?
  Nikola je totalno propao kod Srba, neće da me posluša za Vaskovića pa nešto kontam da bi najbolje bilo kada bi naše državotvorne službe AID & co. organizovali Nikolin prebjeg u F BiH posle potpune propasti ovog nikolinog sabora grand produkcije zbog opstrukcije i neozbiljnosti Sime režimskog.
  On je stvoren za eksperta da i mi u FBiH imamo našeg* Dževada Galijaševića.

 9. То ти мислиш, или су ти рекли да тако овдје мислиш?

  Иначе, прије један час је отишао званичан допис свим институцијама и изабраним српским фунционерима,,парламентарним партијама, удружењима грађана од посебног друштвеног интереса, Универзитетима, Митрополији Дабробосанској, АНУРС-у, СЕНАТУ и још неким да прихвате ову нашу часну о добронамјерну иницијативу.

  Да после прихватања иницијативе кроз своје представнике узму учешће у координационом тиму, или организационом одбору, како год да га назову, те да кроз тај тим-одбор припреме и организују ПРВИ СВЕСРПСКИ САБОР у Палама, тачка.

  1. Несрећо,

   зашто позив само Дабробосанској митрополији? Гдје су остале владике?
   Уносиш раздор у цркву!

 10. Гледај ти јунета?

  Чуј што Митрополији, па ваљда се допис шаље на институцију, а они ће се међу собом договорити да ли данас Србима треба САБОРНОСТ, или кога ће евентуално именовати у организациони одбор САБОРА, наравно, ако мисле да је вријеме за саборовање, као што то мисле и тврде на основу чињеница, национално одговорни и хумани ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ?

  1. Ко је рекао „што митрополија“, лажове?

   Ја сам питао зашто ниси позвао и остале владике из БиХ, кад већ ниси позив насловио на патријаршију.

 11. Ово је свесрпски Сабор Републике Српске, позив је Дабробосанској Митрополији, патријаршија и остали гости из Србије и расејања ће добити позив од будућег организационог одбора.

  Јеси рекао што Митрополији, што не и осталим владикама из БиХ,патријаршију у коментару ниси ни поменуо, само без везе млатиш, зар није логично да допис иде на једно мјесто, баш на Митрополију?

  1. Зашто је логично да иде митрополији?

   Ако си мислио позив послати на једно мјесто онда је избор требала бити патријаршија. А ако си већ послао митрополији требао си и осталим епархијама и митрополијама. Бар да си послао овима које покривају БиХ.

   Овако си избором митрополије заголицао машту ових што би оснивали БПЦ. Зато те Џасмин подржава. Види да си будала.

  2. Сабор није ни заказан, а ти већ изазиваш подјеле међу владикама. Једним шаљеш позив, друге игноришеш.

   Серем ти се на саборност.

 12. Mladen 3. септембра 2019. у 07:01
  Jasse, kako je ovo krenulo kao Trocki Luku Labana moram te na vrijeme otvoreno pitati jesi li ti još u šlužbi?
  Nikola je totalno propao kod Srba, neće da me posluša za Vaskovića pa nešto kontam da bi najbolje bilo kada bi naše državotvorne službe AID & co. organizovali Nikolin prebjeg u F BiH posle potpune propasti ovog nikolinog sabora grand produkcije zbog opstrukcije i neozbiljnosti Sime režimskog.
  On je stvoren za eksperta da i mi u FBiH imamo našeg* Dževada Galijaševića.

  Recimo da je politika fudbal,Da sam ja menadzer snazne evropske ekipe koja igra u ligi sampiona.

  Nikola veoma dobar igrac,malo stariji ,ali u dobroj formi..

  Izdvojio bih basnoslovno bogastvo da ga dovedem u nase redove

  Toliko..ako si shvatio.

  1. Јебо те Стевандић у шупак, а и ти њега, само ме интересује по којем си критеријуму изабрао само Дабро-босанску митрополију.

 13. Дај реци којег твог владику да зовемо, шта ту облијећеш као маца око врућег млијека?

  Иначе, Митропилит ће се договорити са владикама кога ће Митрополија послати у организациони одбор, али ево, ја ћу га замолити да баш буде онај владика кога ти предложиш.

  Што се тиче патријаршије, Патријарх ће добити позив од организационог одбора, да ли ће он доћи, или ће послати другу делегацију испред СИНОДА на САБОР, о том, потом?

  Стварно, дај нешто конкретније, мислим, коментара нам не треба, али конкретних у културно образложених приједлога за и против САБОРА никад није вишка,тачка.

  1. Избјегаваш одговор.

   По којем критеријуму си послао позив само једном владики?

 14. Само да нормалан и полтички освјешћен човјек ове седмице прочита разне блогере, од оних намјенских, партијских и удбашких, до блогера сујетних будала- оних који мисле да мисле, па онда оних који због опстанка породице и освете пишу небулозе, ( небулозе које се објављују у профашистичким слободнобосанским медијима), са једне стране.

  Са друге, да гледа спиновање (не) зависних позиционих и опозиционих медија у Републици Српској, односно, накукавање разних нарикача и мудровање разних п(л)аћеника- анал(н)итичара из Српске и Србије?

  Па онда на све то да додамо медијске и твитерашке небулозе неких „српских“ политичких циркусаната, „национално одговорне „наступе лидера ВИОЛЕТА партија, те посебно, наступе „наших политичара“ на антисрпским медијима, наступе тих корисних идиота, односно СЕДЛАРА, оних који због политичке промоције и задатка партије му, АГИ коња седлају, па онда……….

  Мој Ниџо, на све стране мирише на зло по Републику Српску, рече ми ових дана један веома частан и у народу познат човјек.

  У потпуности се слажем са њим.

  Како год окренеш, нема друге,подвући се ЦРТА у Републици Српској мора, значи, национално одговорна политика, употреба ћирилице, очување српског индентитета, здрава животна средина, посљедица- зелена економија, па онда образовање, безбједност, очување и ревитализација природних ресурса, стратешке гране привреде прилагођене ресурсима и зеленој економији, повратак повјерења народа у владавину права( у полицију, инспекторе, тужилаштво и судове), хумана и солидарна држава, па онда……………………..

  На све ово и још много тога другог треба дати одговоре, то може само СВЕСРПСКИ САБОР.

  Ко год каже да нам САБОРОВАЊЕ не треба после 24 године понижења и пљачке народа, односно, развлашћивања и отворене опструкције Републике Српске, те сатанизације српксог народа, тај је сигурно туђи плаћеник, односно, тај је (не) намјерни душман српске дјеце и отворени непријатељ будућности Републике Српске, што му-им сигурно ја и ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ никад нећемо заборавити, ни опростити, напротив.

  Надам се да бар јавно таквих бити неће, ако их буде, такве ће у скоријем времену хумани и супер национално одговорни ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ стратешки газити, а прејаки Лазаревић медијски прегазити, тачка.

 15. Радо бих нешто написао на један текст данас овдје објављен, али већ сам сличне појаве описао у мом задњем коментару на овом посту, па не бих да мијешам нашу идеју, идеологију, програм и национално одговорну политику са…………….

  Ипак ћу ја то препустати мом Симу, тачка.

 16. Нисам ја Симо нигдје шмугнуо, ту сам, шта има да кажем, напишем на овом посту, или евентуално на другом посту подржим неки добар текст.

  Значи, озбиљна је прича на овом посту, озбиљно је вријеме, дилетанти, ботови и удбаши у покушају ме не занимају, тачка.

  П.С. Радо бих мало шалио око ових дилетантових у Сарајеву, нема смисла, превише смо озбиљну причу покренули, тако да не би било коректно да моје зајебанције читају писмени људи, све после овог национално одговорног потеза ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ.

Оставите одговор