Зелени против закона о хитној процедури

Као национално одговорна зелена партија овим путем изражавамо незадовољство сазнањем да се по хитној процедури на наредно засједање НСРС нашао Закон о престанку важења Закона о накнадама за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије и измјене и допуне Закона о концесијама, неовисно да ли су можда неки дијелови предложених измјена повољнији од садашњих рјешења.

понедељак, 5 фебруара, 2018 / 18:34

Ми смо као политичка организација и основани да би спријечили последњу пљачку Републике Српске, због тога предлажемо свим партијама и посланицима у НСРС да не прихвате расправу о предложеним измјенама, те да на засједању НСРС предложе одржавање ПОСЕБНЕ СЈЕДНИЦЕ НСРС у року од мјесец дана, са једном тачком дневног реда СТАЊЕ ПРЕОСТАЛИХ ПРИРОДНИХ РЕСУРСА И РЕВИЗИЈА КОРИШЋЕЊА КОНЦЕСИЈА НА ПРИРОДНЕ РЕСУРСЕ.

Наиме, Еколошка партија РЕ-зелени већ дуже вријеме инсистира на општедруштвеном консензусу за очување и ревитализацију преосталих ПРИРОДНИХ РЕСУРСА као услова развоја стратешких грана привреде у наредним годинама и деценијама.

Сматрамо да је вријеме да се подвуче ЦРТА, да се стане насиљу над једином преосталом шансом за биолошки опстанак становништва на овим просторима.

Нема више мјеста Законима по хитном поступку по питању управљања природним ресурсима, поготово не давању "по кумовскојвези" концесија на ово мало народног блага-имовине које је преосталом, од злочиначког уништавања и крађе задње двије деценије, напротив.

Вријеме је да се зауставе сви процеси на давање концесија на природне ресурсе, да се изврши ревизија свих досадашњих рјешења, те да се заустави сваки даљи процес на евентуалним започетим радњама везаним за издавање концесија на било коју врсту природних ресурса, посебно истичемо концесије на ријечне токове за изградњу тзв.минихидроцентрала, гдје имамо оправдане сумње да се у скоро свим случајевима радило, или ради о незаконито додијељеним концесијама.