Зелени против Изетбеговићевог излета у Цариград

Еколошка партија Републике Српске-зелени изражава незадовољство и сматра јако непромишљеним гест предсједника Србије Александра Вучића поводом његовог састанка у Истамбулу са предсједником Турске Таипом Ердоганом и чланом предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем.

понедељак, 29 јануара, 2018 / 17:15

Наиме, потпуно је нормално да се састају два предсједника држава, као што би то био случај са предсједницима Србије и Турске, али пристати на трилатерални састанак на нивоу три предсједника држава, састанак у коме у име БиХ учествује бошњачки члан предсједништва без писмене сагласности друга два члана предсједништва БиХ, то је потез који ће политички нанијети много штете Републици Српској.

Није само политичка штета нанесена што ће се свијету послати слика да је Бакир Изетбеговић предсједник државе БиХ.

Штета је на овај начин нанесена самосталној политици и интегритету Републике Српске.

Не сумњајући у најбоље намјере предсједника Србије, при томе знајући дводеценијске покушаје клана Изетбеговић да се они представе као предсједници државе БиХ, морали смо овако да реагујемо.

Превише је ових дана било свјесних превара и понижења изабраних српских представника у Сарајеву, од протокола који није министра иностраних послова упознао о тачном доласку предсједнице Хрватске, до понижења везаног за одлазак у Давос, па до овог одласка Изетбеговића у Истамбул као предсједника државе.

Мора се после овог задњег понижења дати свима до знања да Република Српска има своје изабране представнике, од предсједника Републике, до владе и српског члана предсједништва БиХ, изабраног представника српског народа који је задужен да заједнички са остала два члана предсједништва БиХ води спољну политику.

Стога као партија која инсистира на искључивом унутрашњем договору народа и грађана у дејтонској БиХ, осуђујемо сваки покушај да се на неком другом мјесту неовлашћено и нелегитимно прича о српско-бошњачким односима, те стога очекујемо адекватну реакцију власти Републике Српске и изабраних српских представника у Сарајеву.14 КОМЕНТАРА

 1. Морам још једном истаћи како су зелени демократска организација која не трпи „туторе“, да никад нећемо одступити од својих чврстих ставова везаних за поштовање Закона, те да остајемо трајно опредјељени за искрени унутрашњи договор у БиХ, као и за усаглашену вањску политику према другим државама у регији, Европи и свијету.

 2. Лазаревићу, од ЗОРЕ, преко Еколошке странке РС-а и уобичајеног назива „зелени“, предлажем да се ствар коначно заокружи и назив странке буде јасан и гласан: Српска еколошка странка – СЕКС.

  1. Немој тако Османе, Еколошка партија РС је судски регистрована маја 2009 године, на предсједништву прије пар година смо додали име ЗЕЛЕНИ ОДРЖИВИ РАЗВОЈ -скраћено ЗОРА, због презентовања нашег авангардног програма зеленог одрживог развоја, а зелени је логично због идеологије.
   Зелени ћемо бити, како год се звали.

   Не конташ ти мене,ти би да ја медим, серем и претварам се, нема од тога ништа, ја што мислим то и говорим и пишем.

   Значи, ја сам само частан и одговоран српски политичар који има СТАВ и муда, лично бих волио да бошњаци и хрвати имају бар приближно јаког, часног и храброг политичара, ваљало би нам свима, зар не?

  2. Не, Лазаревићу, ниси ме разумио, не желим ја да ти нешто медиш и да се претвараш, ја желим обрнуто, да будеш што више свој.
   Када неко (било ко) коме је еколошка свијест примарна, одређујућа и најважнија (у политичком и друштвеним дјеловању) погледа планету Земљу, он гледа и тражи трагове природног и људског дјеловања на њу и жели да отклони њихове негативне утицаје.
   Национална политичка свијест, када погледа Земљу, прво види границе држава, па одатле иде даље, она не примејћује оно што примјећује еколошка свијест јер не дијели исти интерес…Природа, која је први интерес екологије, не зна за политичке границе. Национална политичка свијест управо инсистира на тим границама, обузета је њима.
   А ти си спој или заробљеник чудног склопа те двије свијести, Лазаревићу. Зато ти никад ниси најприје „еколог“ него, прије свега, „српски еколог“. Као, напримјер, „српски математичар“, а не само „математичар“, то није довољно смислено и зрело.
   Дакле, јел’ ја нешто лажем и тражим од тебе да будеш што ниси, да медиш и сереш? Видиш да не тражим, ја само желим да ти још више дођеш до изражаја.
   И ова твоја промптна реакција и саопштење због сусрета Вучића и Изетбеговића у Константинополису потврђује ово што ја велим (откуд то да то еколошка странка, поред сијасет других српских странака којима је свеколика заштита српства једини и најважнији васељенски циљ, божанско послање и смисао постојања, пожури да реагује међу првима!).
   Или твоја прича (а велиш да си правник с великим искуством) о Босни и Херцеговини као „државној заједници“ и накарадном тумачењу Дејтона и сл. То је прича строго национал-политичке свијести, нема то везе с екологијом, чак обрнуто.
   Ја искрено вјерујем да би ти добио барем неколико чланова више када би се странка звала СЕКС (Српска ЕКолошка Странка). Тиме би и у самом називу странке поручио који су ти политички приоритети и правац дјеловања. Овако многе национално освјештене Србе којима је увијек најважнија Српска, српство, Срби, српска ћирилица, српска култура, српска економија, српска пољопривреда, итд. остављаш у забуни да ли се ти бориш за некакву екологију којом странци-усранци, Ватикан, ИСИЛ & Бакир желе подвалити Србима муда под бубреге или представљаш истинску, праву, народну, српску, светосавску и ћирилићну екологију.
   Послушај ме: Српска еколошка странка – СЕКС. Смислит ћу ти и предизборне слогане за џаба.

 3. Свако ко је био противник трилатералног састанка Ердоган-Колинда- 2/3 БиХ (Човић-Изетбеговић) прије двије године у Загребу треба да је принципијелно и против овог Вучић-Ердоган-Изетбеговић. То је принцип од кога се не смије одступати јер је свако одступање навраћање воде на унитаристички млин.

  http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Izetbegovic-i-Covic-sa-Erdoganom-Trilateralni-sastanak-Turska-BiH-Hrvatska-u-julu-u-Istanbulu/367197

 4. Чуди ме да нико из медија, а ни из политичких кругова не коментарише Иванића којем, на жалост, не смета што њега као српског представника није било ни на једној трилатерали. Ни на оној у Загребу, ни на овој у Истамбулу.

  Што је најгоре, он и не даје изјаву. Ућутио се, а мало ко то примјећује.

  Његово је било да се огласи у име Срба, прије него Додиково.

  1. Чуди ме да ти Симо не прокоментариса наше саопштење, баш ме интересује твој став.

 5. Османе,

  ја јесам Србин, али нисам Србин по занимању, волим природу, разумијем се одлично у право, искусан сам и остварен човјек по питању посла, како у привреди, тако и ван привреде, дипломирао сам живот кроз много јак темпо, од дружења кроз спорт, културу, хуманитарни рад, највише кафану………….

  Видиш, ја водим озбиљну и једину поштену политичку организацију у БиХ, нисам ја члан светог Синода, мада сам вјероватно од њих пар Богу угоднији.

  Ово је пријатељу СТАВ, ово је доказ да зелени поштују законе и строго пазе да ни у најмањем случају не доведу у питање право два друга конститутивна народа и право свих грађана.

  Видиш Сима како прозива Иванића са правом, зелени су национално одговорна партија и партија која поштује Дејтонски споразум и Устав БиХ као анекс 4 споразума, на основу тога смо се изјаснили о овом нелегитимном и некоректном чину, те на крају саопштења позвали све релевантне људе и владу да се одреде према овоме.

  П.С. Ти би мене мало у планинаре, што немам против, али, већ сам рибар, то ти дође исто, теби је битно да се канем политике, зар не?

  Битно ти је само да се овакви чиста образа и душе не питају у име Републике Српске,јер њих не моженико уцијенити, препасти ни понизити.

  Иначе, моли се ти Богу да се ја будем што више питао у име српског народа, живјећете посљњедично и ви у Федерацији с

  Знаш,2010 године, један велики човјек по свим питањима из Горажда и Сарајева, велики газда и чувени муслиман, јако цијењен у најјачим сарајевским круговима, бјеше једном са мном у Чајничу на рибарској фешти, па други пут на мом рибарском центру.

  Видио је све шта се може из ничега створити, видио да о томе не дам никоме да прича, него само весело и шала, попио Меша па пред својим муслиманима и пред мојих педесетак гостију рече: „Да је нама у Сарајеву један овакав, гдје би нам био крај“.

  Фино звучи, али сам му морао рећи да сам ја рођени сарајлија, да је Сарајево хтјело овакве, не би ти мене тек сад упознао?

  Није ваљда Османе да теби сметам, ако ти не сметам, онда пусти причу о екологији, чишћење државе се подразумијева, ваља дићи у прилику да то урадиш, као планинар ту прилику још нико није добио, зар не?

  1. Ма јок, божемесачувај, не сметаш ти мени ни у животу ни у политици, нит бих ти желио какав неуспјех, широко ти било, само ти. А од овог што говорим пола је у шали, а пола у збиљи…

 6. Добро хвала,иначе зелени овим саопштењем хоће јасно да кажу да су искључиво за унутрашњи договор и да нема нико право, поготово нелегитимно-неовлашћено било гдје да прича о Републици Српској и БиХ, морамо једном успоставити владавину права и узајамну толеранцију, без тога нас нигдје нема.

  Ово што ми радимо је одговорна и конструктивна политика, нисмо планинари, него некомпромитована партија која је пружила руку сарадње свима ко искрено желе добро и понудила спасоносни програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА, програма који ће ваљати свима.