Зејтинлик: Деда Ђорђе добио помоћника

Краљевчанин Предраг Недељковић (47) који је прије неколико мјесеци одлуком Министарства за рад изабран за новог чувара гробова српских ратника страдалих на Солунском фронту у Првом светском рату биће помоћник чувеног Ђорђа Михаиловића, који гробове српских бораца чува више од пола вијека.

четвртак, 2 априла, 2015 / 08:04

– Ђорђе је ходајућа легенда. Од њега сваки дан чујем нову причу о овом месту и овим људима. Енергију коју он има многи млади људи немају… Без обзира на године, деда Ђорђе се не предаје. Сваког дана почињемо посао у пет ујутру, на 12.000 квадрата гробља не сме да буде ни травке – објаснио је Недељковић за медије.

– У Грчку сам дошао на одмор. Ту сам срео садашњу супругу и већ десет година живим у овој земљи. Услов за чувара војничког гробља било је и пребивалиште у Грчкој и познавање језика, па је ово још један доказ да се ништа у животу не дешава случајно. Други услов – да сам потомак солунског ратника, такође сам испунио – наводи Предраг за медије додајући да своју нову професију не доживљава као посао, већ као "част која се реткима указује”.

И Ђорђе је задовољан што ће добити помоћ, али признаје да му је жао што то није неко из лозе Михаиловића. Он је објаснио да нема сина да га замијени и да зато још увијек ради, као и да има ћерку, али да за овај посао ипак треба "мушка рука”.

– Добро је што ми је Србија послала Предрага, који ће ме једног дана заменити јер нећу живети двеста година. Он је храбар и частан човек – објаснио је Ђорђе.Оставите одговор