Здравственој мрежи југоисточне Европе приступио Израел

Здравственој мрежи југоисточне Европе синоћ је званично приступио Израел, тачно на десетогодишњицу њеног рада који се базира на јачању сарадње у здравственим секторима земаља чланица. На свечаности уприличеној у хотелу "Босна" у Бањој Луци, Меморандум о приступању Израела потписали су представници девет земаља – чланица мреже, и то Србије, Хрватске, БиХ, Молдавије, Црне Горе, Румуније, […]

четвртак, 13 октобра, 2011 / 07:37

Здравственој мрежи југоисточне Европе синоћ је званично приступио Израел, тачно на десетогодишњицу њеног рада који се базира на јачању сарадње у здравственим секторима земаља чланица.

На свечаности уприличеној у хотелу "Босна" у Бањој Луци, Меморандум о приступању Израела потписали су представници девет земаља – чланица мреже, и то Србије, Хрватске, БиХ, Молдавије, Црне Горе, Румуније, Бугарске, Македоније и Албаније.

Предсједник Извршног комитета Здравствене мреже југоисточне Европе Снежана Чечевалијева рекла је да је приступање Израела мрежи изузетно важан тренутак, јер се мрежа први пут послије десет година отвара ван географских одредница југоисточне Европе.

"Не само да се отварамо Израелу, него и другим земљама које желе да буду партнери наше организације, као и другим међународним организацијама. Наша мрежа је данас институционална форма регионалне сарадње и признат партнер у јавном здрављу Европе", рекла је Чичевалијева новинарима у Бањој Луци.

Она је подсјетила да Здравствена мрежа југоисточне Европе ради на побољшању јавног здравља у земљама чланицама посредством регионалних развојних центара, као што је онај за ментално здравље у Сарајеву или регионални здравствени центар који ради на јачању здравствених система у Скопљу или центар у Подргорици који се бави незаразним болестима.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Амела Лолић истакла је да вечерашње проширење Здравствене мреже југоисточне Европе треба да послужи и као позив другим земљама да приступе мрежи.

"Што је мрежа већа, то ће боље да функционише у ономе што јој јесте смисао, а то је грађење партнерских односа у сврху побољшања здравља у региону", рекла је Лолић.

Она је рекла да ће о регионалној сарадњи и самом раду мреже бити ријечи и на Трећем министарском форуму, који се у наредна два дана одржава у Бањој Луци.