Здравко Миовчић лауреат 64. Књижевних сусрета на Козари

Овогодишњи 46. Књижевни сусрети на Козари завршени су вечерас дружењем са награђеним пјесником Здравком Миовчићем под називом „Вече лауреата“.

субота, септембар 22, 2018 / 23:16

Књижевни критичар Ранко Поповић био је вечерас у приједорској Галерији „Сретен Стојановић“ домаћин дружења са добитником награде „Скендер Куленовић“ Здравком Миовчићем, аутором награђене књиге поезије „Што је душа сакупила“.

„У ужем избору од седам, а касније од три за које је жири сматрао да су најбоље у продукцији на српском језичком подручју прошле године, опредијелили смо се за Миовчићеву поезију за коју смо сматрали да је најјезгровитија, композиционо и садржајно најдосљеднија”, рекао је Поповић, који је био и члан овогодишњег жирија Сусрета.

Здравко Миовчић, коме је ово четврта збирка поезије, и на прошлогодишњим сусретима је био у ужем избору за додјелу награде на Козари.

„Пошто сам ја лиричар и пошто душом посматрам свијет, онда бих ову своју награђену књигу назвао неком врстом путописа, јер бавећи се својим послом путујем свијетом и кад год је душа заиграла, ја сам понешто записао“, појаснио је публици наслов збирке и поједине њене циклусе везане за одређена сјећања, људе и догађаје.

Директор Галерије „Сретен Стојановић“ Тихомир Илијашевић, академски сликар, као традиционално „изненађење“ вечери поклонио је Здравку Миовчићу графику на којој је његов портрет, а чији је Илијашевић аутор.

Књижевни сусрети на Козари званично су отворени синоћ када је на свечаној академији Здравку Миовчићу уручена награда „Скендер Куленовић“, а данас на традиционалном поетском часу на Мраковици уручена ми је и статуета „Љубијски рудар“.

Осим лауерата, Козару и Приједор су током 46. Књижевних сусрета на Козари походили и пјесници Драган Колунџија, Матија Бећковић, Љубивоје Ршумовић, Мошо Одаловић, Ђорђе Нешић, Вуле Журић, Анђелко Анушић, Вид Вукелић и Драгана Крагуљ.

Организатор и генерални покровитељ 46. Књижевних сусрета на Козари је град Приједор, саорганизатори су град Бањалука и општине Лакташи, Србац, Градишка, Костајница, Нови Град и Козарска Дубица, покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске, а спонзор Награде „Скендер Куленовић“ компанија „Арселор Митал Приједор“.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *