Здравко Крсмановић искључен из Социјалистичке партије

Главни одбор Социјалистичке партије искључио је данас из партије бившег потпредсједника Здравка Крсмановића, потврдио је новоизабрани предсједник Извршног одбора СП Саша Чудић.

субота, 28 новембра, 2009 / 14:35

"Због деструктивног дјеловања и иступања са ставовима супротним прокламованој политици и принципима партије, Главни одбор је донио одлуку да Крсмановић буде искључен из чланства СП", рекао је Чудић.

Он је додао да је Главни одбор СП у поподневном дијелу засједања у оквиру прве конститутивне сједнице након 5. Конгреса партије расправљао о стању у СП и активностима у наредном периоду.

Према његовим ријечима, Главни одбор је оцијенио да је, без обзира на неке појединачне иступе, СП остала снажна и ојачана, спремна да и у будућности проводи политику потврђену на недавно одржаном 5. Конгресу партије.

Kрсмановић: Искључили ме, а нисам присуствовао

Здравко Крсмановић je најавио да ће до 15. децембра донијети одлуку у ком политичко-организационом облику ће наставити да дјелује.

"У партији нема демократије. Ни сам нисам знао да ће о мом искључењу бити расправљано на сједници којој нисам присуствовао", рекао је Крсмановић и додао да је његов циљ да дође до промјена на предстојећим изборима 2010. године.

Крсмановић тврди да је Главни одбор СП, како је навео, из немоћи и страха, донио одлуку о његовом искључењу из партија.

Крсмановић је на недавном Конгресу СП изгубио у трци за мјесто предсједника партије од Петра Ђокића.

Изабрани нови функционери СП

Главни одбор Социјалистичке партије изабрао је данас Слободана Мрдића из Требиња, Милована Черека из Брода и Живка Марјанца из Бање Луке за нове потпредсједнике партије, Сашу Чудића за предсједника Извршног одбора, а Слободана Протића из Лакташа за извршног секретара СП.

Лидер СП Петар Ђокић рекао је новинарима да су за чланове Извршног одбора изабрани Слободан Протић из изборне јединице 1, Миленко Савановић из изборне јединице 2, Ристо Марић из изборне јединице 3, Живан Девић из изборне јединице 4, Предраг Томић из изборне јединице 5, Момчило Вукотић из изборне јединице 6, те Ратко Дубајић из изборне јединице која покрива подручје Федерације БиХ .

Ђокић у паузи засједања није могао рећи да ли ће Главни одбор искључити из чланства бившег потпредсједника СП Здравка Крсмановића, јер ће сједница бити настављена, додајући да је Крсмановић евидентно кршио партијску дисциплину својим деструктивним дјеловањем у СП.

Ђокић је потврдио да је Општински одбор СП у Билећи иступио из партије и да је партија тамо образовала комисију која је обавила одређене припреме, тако да ће наредног четвртка бити одржана ванредна изборна конференција овог општинског одбора.

Он је рекао да располаже информацијама да је у Општинском одбору Дрвар у ФБиХ донесена слична одлуку о иступању, нагласивши да о томе нема писаних трагова, али да ће и у Дрвару социјалисти поступити на исти начин као у Билећи.

"Око регионалног одбора у Сарајеву, то је једна потпуно квази-процедура, јер СП нема уопште конституисане регионалне одборе, него ће се они тек наредних дана конституисати. Према томе, не постоји регионални одбор Сарајево и нико није могао у име тог регионалног одбора да каже да је иступио из СП-а и ради се вјероватно о појединцу или неколико људи", рекао је Ђокић.