Због штрајка рудара у Ефбиху угрожена испорука електричне струје

Директор "Електропривреде БиХ" Адмир Анделија упозорио је да је угрожена испорука електричне енергије због обуставе производње угља, али очекује да ће производња бити настављена будући да је добио информацију да ће рударски синдикати пристати на наставак разговора.

среда, 24 новембра, 2021 / 17:38

Анделија је на конференцији за новинаре у Сарајеву најавио да се од сутра гасе два блока у Термоелектрани Тузла, да у погону остаје само један котао да би се обезбиједила топлотна енергија за Тузлу и Лукавац, док Термоелектрана Какањ има залиха угља за само 10 дана.

Он је истакао да је стање депоа у Термоелектрани Тузла критично, због чега ће дио ове термоелектране бити стављен ван производње све до обезбјеђивања потребне количине угља.

Анделија је навео да је испорука електричне енергије већ мјесецима угрожена јер је смањена производња угља, а мањак се покушао надомирити набавком из рудника Станари чиме је спашена сезона гријања.

Поздрављајући прекид протеста рудара у Сарајеву, Анделија је навео да је добио информацију да ће рударски синдикати пристати на наставак разговора и очекује да ће наставити производњу јер овакво стање никоме не одговара.

"Проблеме треба да ријешимо у нашим кућама и мислим да ћемо их успјети ријешити", рекао је Анделија и упозорио да федерална "Електропривреда" не може сама да сноси терет реорганизације и рада рудника, а да ће у случају да буду приморани да сами сносе трошкове тражити корекцију цијене електричне енергије.

Анделија тврди да се према новим правилницима не смањује плата радника у производњи, којих недостаје, већ само режијском особљу у рудницима у саставу "Електропривреде".