Због несташице чипова, Тојота смањује производњу у Јапану

Водећи јапански произвођач аутомобила "Тојота" смањиће домаћу производњу током сљедећа три мјесеца због шкрипца око снабдијевања чиповима и другим дијеловима који је погодио глобалну аутомобилску индустрију.

петак, 11 марта, 2022 / 16:14

Портпарол "Тојоте" Шиори Хашимото саопштила је да ће компанија у априлу смањити производњу у Јапану за 20 одсто, а затим у мају и јуну за 10, односно пет одсто.

Она је рекла да је "Тојота", према плану опоравка, подигла производне циљеве почевши од априла, како би се надокнадила изгубљена производња проузрокована недостатком дијелова због пандемије ковид 19.

"Производња ће и даље бити на високом нивоу. Наставићемо да дајемо све од себе да што прије испоручимо возила нашим муштеријама", истакла је Хашимотова.

Из компаније су навели да се о теми производње разговарало током недавног састанка управе и радника ради проналажења рјешења за потешкоће у производним линијама и снабдијевању, јавио је АП.

Бројке би се и даље могле промијенити јер услови остају флуидни. Компанија није дала конкретне бројке нити друге детаље.

"Тојота" је прошле године произвела 2,88 милиона возила у Јапану.