Због кризе у Украјини ће поскупити брашно и хљеб

Криза у Украјини проузроковала је повећање цијена житарица али се тренутно свјетско тржиште у том погледу "смирује”, истовремено ослушкујући развој тамошње ситуације, изјавио је данас директор Продуктне берзе у Новом Саду Жарко Галетин. “Политичка превирања у Укарајини итекако утичу на међународно тржиште житарица, што су осјетиле све референтне свјетске берзе”, рекао је Галетин и напоменуо […]

субота, 19 априла, 2014 / 00:16

Криза у Украјини проузроковала је повећање цијена житарица али се тренутно свјетско тржиште у том погледу "смирује”, истовремено ослушкујући развој тамошње ситуације, изјавио је данас директор Продуктне берзе у Новом Саду Жарко Галетин.

“Политичка превирања у Укарајини итекако утичу на међународно тржиште житарица, што су осјетиле све референтне свјетске берзе”, рекао је Галетин и напоменуо да је тржиште реаговало увођењем “премије ризика” за робу из Црноморског басена.

Он је подсјетио да је то подручје, којем гравитирају још Русија и Казахстан, једно од највећих произвођача и извозника житарица.

Украјина је трећи свјетски извозник кукуруза, са 18,5 милиона тона годишње, док је извоз од десет милиона тона пшенице сврстава на шесто мјесто у свијету, тако да су актуелни политички потреси у тој земљи веома велики фактор ризика за тржиште житарица.

Галетин је напоменуо и то да је Украјина у протеклом периоду закључила много терминских уговора о испоруци житарица великим увозницима попут Кине, које мора да испоштује, па продубљавање кризе и у том погледу могло да повећа “несигурност и нервозу на свјетском тржишту”.

Он сматра да би додатни чинилац те несигурности могао да буде и релативно неповољна агрометеоролошка ситуација у САД, као највећем свјетском произвођачу житарица, јер се процјењује да је тренутно свега трећина тамошњих усјева пшенице у добром или одличном стању.

Прошле године у ово вријеме та процјена је износила око 65 процената, навео је Галетин истичући да се тако доводи у питање овогодишњи принос пшенице и додао да је слична ситуација и у Русији и Казахстану, такође значајним произвођачима хљебног жита.

Пошто је и Србија “дјелић тог свјетског тржишног мозаика” и минулих година значајан извозник кукуруза а све више и пшенице, та кретања и турбуленције на свјетском тржишту житарица утичу свакако и на домаће произвођаче и извознике, додао је Галетин.