Због црне магије убијено више стотина албино Африканаца

Канадска организација за заштиту људских права „Под истим сунцем“ (УТСС) саопштила је данас да се сматра да је у Танзанији убијено неколико стотина албино Африканаца за потребе црне магије или су силовани због вјеровања да представљају лијек за лијечење сиде. Познато је да су у Танзанији убијена најмање 63 албина, уљкучујући и дјецу, углавном у […]

четвртак, мај 5, 2011 / 14:31

Канадска организација за заштиту људских права „Под истим сунцем“ (УТСС) саопштила је данас да се сматра да је у Танзанији убијено неколико стотина албино Африканаца за потребе црне магије или су силовани због вјеровања да представљају лијек за лијечење сиде.

Познато је да су у Танзанији убијена најмање 63 албина, уљкучујући и дјецу, углавном у удаљеним крајевима на сјеверозападу земље.

"Вјерујемо да је неколико стотина албина убијено у Танзанији, али је само мали број пријављен полицији. Постоји вјеровање да ће, уколико имате однос са албино дјевојком, то излијечити сиду. Тако да има много случајева силовања албино дјевојчица због тог вјеровања", рекао је оснивач УТСС Питер Еш.

Од 40,7 милиона становника Танзаније њих око 1,4 милиона обољело је од вируса ХИВ.

Убице албина их траже због косе, крви, гениталија и осталих дијелова тијела због напитака за које врачеви сматрају да доносе срећу у љубави, животу и послу.

Питер Еш је нагласио да се вјерује да је уклета особа са албинизмом и сматра се да је настала од ђавола не од човјека, те да не умиру већ једноставно нестану.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *