Зажуљао камен у ципели: РТРС укинула емисију Одговорно!

На Радио-телевизији Републике Српске синоћ је посљедњи пут емитована емисија Одговорно(Одговор.No1). Како је објављено на Фејзбук профилу емисије, емитовање у редовном термину, недјељом, од 20 часова и 45 минута, синоћ је било и посљедње. Званичних информација још нема, али од поузданих извора Фронтал је добио потврду за оно што је јасно свакоме ко умије да […]

понедељак, 28 октобра, 2013 / 02:13

На Радио-телевизији Републике Српске синоћ је посљедњи пут емитована емисија Одговорно(Одговор.No1).

Како је објављено на Фејзбук профилу емисије, емитовање у редовном термину, недјељом, од 20 часова и 45 минута, синоћ је било и посљедње.

Званичних информација још нема, али од поузданих извора Фронтал је добио потврду за оно што је јасно свакоме ко умије да сабере 2+2:

Емисија је укинута јер су новинари одговорно обрађивали теме у којима су отворено и аргументовано доказивали, благо речено, неодговорност и бахатост функционера и државних службеника и неправилности у раду многих државних институција, показујући недвосмислено како је грађанима и Републици Српској нанесена огромна штета за коју би неко морао да одговара.

Фронтал даље сазнаје да су "вишим инстанцама" у националној телевизијској кући стигле жалбе из многих институција Српске како са новинарима и уредништвом емисије Одговорно немају коректну сарадњу. У преводу: Ти новинари нам постављају питања!

Преблизу је зграда Владе згради РТРС-а, и довољно је било само да неко мало гласније јаукне или викне.

Није мали број таквих који су се током приказивања емисије презнојавали, па било због афере око напумпавање цијене лијекова у РС, смутних послова са концесијама на пољопривредно земљиште, прича о девизним штедишама, малим акционарима и крађи проведеној током приватизације, или било које друге теме коју је емисија обрађивала.

И би тако

Редакција Одговор.Но1 на почетку треће сезоне обећала је да ће наставити бескомпромисно да трага, истражује и захтијева одговорност носилаца јавних функција у РС и БиХ.

‘Наш примарни задатак је да се увјеримо да службеници које плаћају грађани РС раде свој посао у интересу Републике Српске и њеног становништва. У протекле двије сезоне указивали смо на нелогичности, крађу новца, играње са одговорношћу и бахатошћу појединаца у институцијама РС. На општу жалост непрофесионалних портпарола и шефова кабинета, настављамо истраживати и у трећој сезони", стоји још увијек у опису емисије на сајту РТРС, а онда се пророчански додаје:

‘Унапријед их молимо да не губе вријеме на позивање руководства РТРС-а у покушајима да утичу на уређивачке принципе и садржај прилога које припремамо у емисији Одговор.Но1"

У опису емисије Одговорно писало је да ће им на првом мјесту увијек бити интереси грађана РС и да ће одговарати ономе ко их плаћа, а то су грађани Републике Српске.

Очигледно да су платили цијену због овог свог става, који би иначе требао да буде заклетва и мото који ће стајати на зиду свих канцеларија зграде РТРС-а.

Екипу емисије Одговор.Но1 чине уредник Игор Пожгај , новинари Сандра Кукић и Владимир Бекић, те новинарка на обуци Маја Благојевић.

Новинар Владимир Бекић прошле године добио је награду Фондације Медиацентар Сарајево и Ројтерс Фондације из Лондона под називом "Антикорупција и медији у Босни и Херцеговини".

Подсјетимо, уредник емисије Игор Пожгај, у инетрвјуу за наш портал од 8. априла 2013. године, на констатацију да се немали број људи чуди што гледа „Одговорно” на РТРС, баш због тема које обрађују, а које се директно или индиректно тичу људи који су на власти, одговорио је како је у РС "чудно када људи раде свој посао".

Изгледа да се неки нису могли начудити.

Смјена руководства на РТРС

Средином октобра дошло је до промјене на челу РТРС, па је умјесто Драгана Давидовића у столицу вршиоца дужности генералног директора засјео Рајко Радовановић.0 КОМЕНТАРА

 1. Ово је заиста тужно! Једна од најбољих емисија се гаси без икаквог објашњења, баш штета. Нажалост било би глупо позивати сад на реакцију њихових колега у РТРС или неки организација новинара јер све то нема никакав значај и утицај у овој држави 🙁 🙁 🙁

 2. Није мали број таквих који су се током приказивања емисије презнојавали, па било због афере око напумпавање цијене лијекова у РС, смутних послова са концесијама на пољопривредно земљиште, прича о девизним штедишама, малим акционарима и крађи проведеној током приватизације, или било које друге теме коју је емисија обрађивала.
  ————————

  Ај’ не будите смијешни!
  Ко се од њих презнојава!?
  Презнојавају се само одговорни људи, или они који се боје уређеног система.
  Пошто ми немамо уређеног система, а овај систем проводе неодговорни људи онда…:P:P:P

 3. Ударили су тамо гдје највише боли, у ТЕНДЕРЕ.
  Несхватљиво је шта су власти спремне урадити да заштите лоповлук на тендерима.
  Кажу неки дан да највећима пада „приход“ у милионима.
  Интересантно је да је рекет на тендерима у Брчком достигао 50 % од вриједности уговора,ко пристане на такав рекет он ради.
  Новинарима могу само поручити да ћемо се сигурно једног дана изборити за боље друштво,нисте сами.
  http://youtu.be/xK5jIoPeMbo

 4. Dosao banjalucanin koji vidi sta bracni par Arlov radi,dok je on bio u PDP-u i ona je forsirala PDP,kad je presao u SNSD onda se presaltala, e sad on preso u SPS onda idu hvalospjevi o Djokicu i SPS-u e da negovorimo snimanju njega gde god ide da igra fudbal sa skoro 60godina a najace je bilo kad on pimpla loptu ispred zgrade RTRS-A kao Ronaldo i snimanja cetri kvadrata cvijeca ispred njegove zgrade tri cetri puta godisnje.

 5. Шта прича овај ветеран? Дошао Бањалучанин!!!! Па није јавни серис Републике бањалучка БЕЛ ТВ? А што се тиче СПС мени се чини да је он са СНСД и ДНС у власти у РС, тако да не видим баш неки проблем око Пере Ђокића у ствари не би требао бити проблем. Арлови су један диван и посве узоран свијет и ово је срамота!!! А ветеранима на част све то што Арлов ради за дјецу са Косова x-(

 6. Екипа која ради емисију, људи су живи и здрави, а није РТРС једина ТВ. А друго, ускоро долази и до смјене власти, па ће се вратити на РТРС. Ово је само један у низу доказа да не треба чекати октобар 2014. већ кренути у акцију одмах, док се још може нешто спасити. Неће остати ништа.

  М.Њ.: „SNSD je krenuo sa rušenjem RS,nadajući se da samo nestankom RS mogu izbjeći odgovornost za ekonomski genocid nad građanima RS.“

 7. Milorad Arlov je Dezerter koji je pobjegao iz Hrvatske 1991 u Beograd a vratio se u Republiku Srpsku 1997 koju smo mi branili i odbranili i sad je on veliki patriota i nacijonalista a ja treba da se sramotim i sakrijem u misiju rup jer nemam nikakvi prava,posla da prehranim svoju djecu dok jedan dezerter mesetari oko humanitarni pomoci.
  Zar je normalno da oboje rade u javnom servisu,ja mislim da je to nepotizam sonjaS.
  JOS JEDNA INFORMACIJA ARLOVI SU KUPILI DVA STANA U BEOGRADU OD KADA SE BAVE HUMANITARNIM RADOM

 8. Че Гевара, 28.10.2013. 17:53:32

  Браво за питање, и мени све ово што ови људи коментаришу и помињу неке ликове о којима пишу, мени исто ко о ванземаљцима, ја то срање ртрс не гледам никад и никако, а задње што сам гледао је била она добра стара ратна Српска Телевизија са Пала. Прво као С-канал, а касније је популарно називана и „срном“, било како било, од како је угашен тај сигнал те телевизије са Пала, то је за мене постала инострана телевизија исто као и радиотелевизија албаније!

 9. Ove CRVENE KMERI hoće da sklone sve što valja i sa televizije a i sa svih drugih funkcija ako je neko NE DAJ BOŽE radio kako treba jer u ovoj državi se uspjeh ne prašta… Sujeta će nas na kraju uništiti jer je važnije da komšiji crkne krava nego da sami nešto uspijemo u svom dvorištu a ti „veteran“ ako si uopšte veteran, jako mi ličiš na nekog iz CRVENIH samo KOBAJAGI druge prozivaš…

 10. Actions
  Luka Stanic 10/31/2013
  Боље је укинути него да овакве ствари испливају,режим је мафијашки.
  Picture of Luka Stanic
  Госпон Президент-Игор Радојичић
  Зашто „президент“, па ми очигледно не говоримо исти језик. Директор фонда ПИО РС је Другостепени орган који је господина Рајка мјесецима вукао за нос и играо се са њим као мачка са мишем, па то су примјетили из Суда Европске уније за људска права и дали тој појави и име, „ПИНГ-ПОНГ“ и назначили да то раде нижерангирани државни органи, а ви, оп, па њима да ријеше проблем, па они су проблем ,“президент“, а и ви. Кад упоредим Суд БИХ и вас, могу да ставим огромни знак једнакости, „РЕТРО“примјена закона, примјена неповољнијег закона и непоштовања људских права, права на живот. Како вас није срамота да доносите законе који су гори од већ постојећих, једном достигнуто право,не би смио Игор Радојичић и „простачка“ скупштинска већина да одузме. Ви и ваши кулоарски партнери СДС, донијели сте камару ПРИГОДНИХ закона, прво сте нешто незаконито урадили или планирате да нешто украдете и уништите, па лијепо донесете закончић и то лијепо „озаконите“. Могу мислити на шта ће личити Правило о стварању и писању закона. Имао сам овакав коментар полицијског крим. инспектора у Граду Приједору („машала“ за град). Не можемо ми њима ништа кад они раде по СВОЈИМ ЗАКОНИМА“, а била је ријеч о „Електродистрибуцији“ Приједор, или још прецизније, Далибору Павићу и Душану Бајићу. Мош мислити и „полисс“ види да су вам закони „приватна својина“, или што би рекао Лука Станић „ПРИГОДНИ“.
  Госпон прзидент, код вас се налази 20-так мојих дописа на која нисте одговорили, а плату сте редовно дизали и појели сте 1/6 мог круха, па јави ми да ли ти је пријало или да пређем на пециво.
  Нека вам је на …. (немогу да напишем ту ријеч на овом мјесту)

 11. овакву поруку сам упутио непосредно прије сазнања да се емисија укида
  Actions
  Luka Stanic 10/27/2013
  To: [email protected]
  Picture of Luka Stanic
  Кад госпођица Јелена Топић ћути, „одговорно“ се гласно пита, зашто, А кад Лука Станић гласно каже да ЕЛЕКТРО-МАФИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ припрема „БИРАЧ У ЕЛЕКТРОПРИВРЕДИ“ РС, онда „одговорно“ мудро шути.
  Кад треба „грунути у чело“ и покушати спасити гиганта од 2 милиона Киловата инсталисане снаге, мањи сте од макова зрна. Можда гријешим душу, јер је Милорад Додик сјео на вас, па можда се ви тамо унутра дерете из свег гласа. Опрости ми Боже, ал вјерујем само у оно што чујем.

 12. Кад на челу свега и свачега у Републике Српске сједи једна ГУЗИЦА, у коју су се неопажено увукле готово све структуре, законодавци – извршиоци и судиоци у првој линији, јавна управа и предузећа, у другој линији, медији-сви у трећој и онда даље све до мене који сам потпуно социјално искључен,осим у здравственој услузи, 50 %, јер мој породични „хећим“ ради 3,5 h дневно за мене и моје сељане. Можда ја и гријешим у процјени, можда се они нису увлачили, можда су они једноставно при сједању завршили тамо гдје су завршили, па сад по инерцији не могу ван, осим часних изузетака који бивају попљувани и покакани избачени вани,да би на њихово мјесто стигли они који се свјесно увлаче и фришки су па ће да дужи период бораве унутра не провирујући и не“серући“ без велике нужде.
  Бем ли га, али се мени чини да је проблем у ГУЗИЦИ, шутнимо је људи, па да ова срања једном престану.
  Нека сте укинули „ОДГОВОРНО“ кад се понашају не одговорно, започну јако, а онда се усеру и постану млакоње ко крезаве бабе, само руже истраживачко новинарство. Или јеси или ниси „ОДГОВОРНО“, „мекосери“ нису у моди, а нарочито у РТРС-у, ако ме размете, не.

 13. За сиротог новог директора би било боље да је остао да се купа на базену. А све ове укинуте емисије треба пренијети на ТВ БН. Владо ако је паметан то ће да уради хитно и да не пита колико кошта. Купуј Владо не чекај имаш што рече прецједник 800.000 долара у кешу за те намјенеB-)

 14. Владо Тришић није сисао весла па да купује пропале емисије као што су Пресинг оне црнокосе Карлеуше и слично.Гдје то има да најгледанија телевизија купује емисије од неке тамо телевизије која је три степенице ниже.