Завршени преговори, учесници причају различите приче

Најновија рунда разговора у оквиру дијалога Београда и Приштине завршена је синоћ Бриселу, како каже шеФ београдског преговарачког тима Борислав СтеФановић без договора, док из Савјета ЕУ наводе да је постигнут договор о концепту интегрисаног управљања прелазима. Стефановић је изјавио да у данашњим разговорима са приштинском делегацијом није постигнут договор, али је изразио спремност да […]

субота, децембар 3, 2011 / 08:08

Најновија рунда разговора у оквиру дијалога Београда и Приштине завршена је синоћ Бриселу, како каже шеФ београдског преговарачког тима Борислав СтеФановић без договора, док из Савјета ЕУ наводе да је постигнут договор о концепту интегрисаног управљања прелазима.

Стефановић је изјавио да у данашњим разговорима са приштинском делегацијом није постигнут договор, али је изразио спремност да се разговори наставе сутра.

"И поред свих напора које смо данас уложили договор није постигнут. Иако смо значајно приближили ставове треба још да се стави тачка на и", рекао је Стефановић по окончању разговора.

Он је прецизирао да је остало да се дефинише питање гаранција везаних за таблице да би се омогућило грађанима на сјеверу Косова да се слободно крећу у складу са Уставом Србије и резолуцијом 1244.

"Спремни смо да сутра наставимо разговоре са истом вером и оптимизмом", навео је Стефановић.

Он је, такође, позвао јавност да, како је рекао, не верује дезинформацијама које потичу из приштинских медија.

У саопштењу Савјета ЕУ наводи се да је у осмој рунди дијалога Београда и Приштине, одржаној уз посредство ЕУ, постигнут договор о концепту интегрисаног управљања прелазима који је развила ЕУ.

"Имајући на уму да ће од страна бити захтијевано да постепено хармонизују своје законодавство са правним тековинама ЕУ, стране су постигле сагласност о концепту интегрисаног управљања прелазима који је развила ЕУ", наведено је у саопштењу.

Како се прецизира, то значи да ће стране постепено формирати заједничке, интегрисане, појединачне и безбиједне испоставе на свим заједничким прелазима. Tакође се наводи да ће Еулекс бити присутан у складу са својим мандатом.

"Концепт интегрисаног управљања прелазима ће се постепено спроводити чим то буде могуће у пракси", додаје се у саопштењу.

Стране су, како се истиче, водиле суштинску дискусију о питању ефикасне и инклузивне регионалне сарадње, о чему је постигнут добар напредак, а на то питање ће се вратити на следећем састанку. Према саопштењу, стране су, такође, наставиле дискусије вођене на претходним састанцима, укључујући оне о питањима телекомуникација и енергије, а размотрен је и процес спровођења раније договореног.

Очекује се да ће договор о слободи кретања бити потпуно спроведен почев од 26. децембра 2011. године, што ће имати за резултат да ће сви моћи слободно да путују. Штавише, и у складу са договором о матичним књигама, стране ће почети да копирају документе почев од 5. децембра 2011. године.

Како се истиче, о питањима која се разматрају контакти ће се наставити следећих дана. У саопштењу се подсјећа да су се разговори двије делегације, са Бориславом Стефановићем и Едитом Tахири на челу, водили 30. новембра и 1-2. децембра.

Tахири тврди да је на данашњим разговорима са београдским тимом постигнут договор о прелазима.

"Након три дана маратонских разговора коначно смо дошли до договора о интегрисаном управљању прелазима. Обе стране су се сагласиле да примјене европски модел на свих шест прелаза“, казала је Tахири по окончању најновије рунде разговора.

Према њеним ријечима, тај модел предвиђа да ће прелази бити под јурисдикцијом обе стране, а све три стране (Београд, Приштина и међународна заједница) ускоро ће потписати протокол.

Tахири такође тврди да сутра неће бити наставка разговора. "Ми се сутра ујутро враћамо за Приштину", рекла је она.

Упитана да прокоментарише изјаву шефа београдског тима Стефановића да договора још нема, она је рекла да је "та изјава неозбиљна" и да је чуди с обзиром на то да се Стефановић у досадашњим разговорима показао као озбиљан саговорник.

Кад је ријеч о таблицама и документима, она је рекла да споразум предвиђа прелазни период током кога ће „застарјеле и илегалне“ таблице бити замијењене косовским. Договор о слободи кретања требало би да, како каже, ступи на снагу 26. децембра. 0 КОМЕНТАРА

  1. Борислав Стефановић је добио ГАРАНЦИЈЕ, ни мање ни више него од шиптара, који су познати по томе да се држе договора и сл.

    Ово стварно да није трагично било би смијешно.
    Пристао је на класичне граничне прелазе и ту нема никакве дилеме.

    3. децембар, дан када је Србија признала независност Косова.

    Жао ми је Срба на КиМ. Нико овако, па ни Срби из РСК, није понижен од стране „званичног Београда“.

  2. Овако је и додик продао Брчко, иста мантра, исти резултат, овдје се придаје значај што су шиптари прогласили независност, а то је преседан, јер Србе ни на Косову ни ван Косова нико ништа није питао.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *