Завршена прва рунда разговора Београда и Приштине

У Бриселу је, уз посредовање ЕУ, завршена прва рунда разговора Београда и Приштине, који су оцијењени као конструктивни. Шеф преговарачког тима Београда у дијалогу са Приштином, политички директор Министарства спољних послова Србије Борислав Стефановић изразио је задовољство тим разговорима, рекавши да су били конструктивни и да су нека питања надомак рјешења. Стефановић је по завршетку […]

четвртак, 10 марта, 2011 / 09:38

У Бриселу је, уз посредовање ЕУ, завршена прва рунда разговора Београда и Приштине, који су оцијењени као конструктивни.

Шеф преговарачког тима Београда у дијалогу са Приштином, политички директор Министарства спољних послова Србије Борислав Стефановић изразио је задовољство тим разговорима, рекавши да су били конструктивни и да су нека питања надомак рјешења.

Стефановић је по завршетку сусрета рекао да се током разговора показало да постоји капацитет и спремност да се питања рјешавају, те истакао да је посредовање ЕУ у дијалогу веома добро и статусно неутрално.

Он је оцијенио да је атмосфера у том дијалогу, који је почео у уторак увече, била конструктивна и радна и да се, упркос великим разликама, нада значајном напретку у скорој будућности.

Стефановић је потврдио да се разговарало о телекомуникацијама, ваздушном саобраћају, царинским печатима, катастрима и матичним књигама.

Шеф приштинског преговарачког тима Едита Тахири рекла је да се разговор одвијао на добар начин.

Један европски дипломатски извор који је желио да остане анониман, рекао је, како преноси Б92, да се данашњи састанак осјетно продужио у очекивању да буде постигнут неки иоле опипљив први резултат.

Састанци представника Београда и Приштине, који су почели синоћ, требало би да буду настављени и то више пута мјесечно, у зависности од постигнутог напретка.

ФЕЈТ: ДИЈАЛОГ ДВИЈЕ НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ

Шеф Међународне цивилне канцеларије на Косову Питер Фејт оцијенио је да је дијалог Београда и Приштине разговор двије независне и суверене државе.

Фејт је у потпуности искључио могућност разматрања питања статуса и територијалног интегритета Косова, или чак и поделе.

Он је рекао да се нада да ће током дијалога бити ријечи и о сјеверној Митровици, али на основу Ахтисаријевог плана.

Тај план предвиђа формирање општине Северна Митровица у којој Срби чине већину, у склопу децентрализације по систему косовске владе и интеграцију у систем локалне самоуправе на Косову, чему се Срби на сјеверу противе.Оставите одговор