Завршен пјешачки поход Крушевац – Косовска Митровица

Учесници марша "Стазама косовских јунака" који су 21. јуна кренули пјешке од Лазареве куле у Крушевцу стигли су данас до барикаде на мосту у Косовској Митровици. Марш је организовао Српски народни покрет Наши у сарадњи са Еколошким покретом Новог Сада и Удружењем српско-руског пријатељства "Огњиште" из Косовске Митровице у склопу обиљежавања 623. године од Косовског […]

среда, 27 јуна, 2012 / 10:11

Учесници марша "Стазама косовских јунака" који су 21. јуна кренули пјешке од Лазареве куле у Крушевцу стигли су данас до барикаде на мосту у Косовској Митровици.

Марш је организовао Српски народни покрет Наши у сарадњи са Еколошким покретом Новог Сада и Удружењем српско-руског пријатељства "Огњиште" из Косовске Митровице у склопу обиљежавања 623. године од Косовског боја.

По доласку у Косовску Митровицу неколико учесника марша је дало крв у болници у Косовској Митровици. Током шестодневног марша, активисти СНП Наши прошли су кроз Крушевац, Александровац, Јошаничку бању, Баљевац, Рашку, Лешак, Лепосавић, Бањску и Звечан.

На том путу активисти СНП Наши обишли су и село Лаћислед, гдје је по легенди рођен српски витез Милош Обилић и манастир Павлица гдје су сахрањени сестрићи кнеза Лазара браћа Лазар и Стефан Мусић који су погинули у Боју на Косову.

На челу марша ношена је реплика српског барјака, којег је Бошко Југовић носио у Боју на Косову као и иконе светаца које су учесници марша добијали у манастирима и црквама које су посјетили. Осим учесника из свих српских земаља, на маршу је учествовао и словачки држављанин Рене Полух.

Најмлађи учесник марша је Никола Јовић из Суботице, који има 16 година, а на маршу је учествовале и три дјевојке. Марш "Стазама косовских јунака" биће традиционална манифестација коју ће СНП Наши организовати сваке године пред Видовдан.Оставите одговор