Затворила се највећа озoнска рупа

Након што се готово мјесец дана надвијала над Арктиком, коначно је затворена највећа озонска рупа икад откривена изнад Сјеверног пола, извијестили су истраживачи из европске службе за надзор атмосфере ЦАМС.

субота, 2 маја, 2020 / 08:46

Рупа у озонском омотачу – дијелу Земљине атмосфере који штити планет од ултраљубичастог зрачења, први се пут отворила над Арктиком крајем марта, када су необични вјетрови неколико седмица заредом заробили хладан зрак над Сјеверним полом.

Поларни вртлог створио је кружни кавез хладног зрака који је довео до стварања високих облака у регији. Облаци помијешани с умјетним загађивачима попут клора и брома хранили су се плиновима у озонском омотачу све док у атмосфери нису отворили огромну рупу три пута већу од Гренланда, наводи се у саопштењу Еуропске свемирске агенције (ЕСА).

Док се велика озонска рупа сваке јесени отвара над Јужним полом, увјети који омогућавају обликовање тих рупа много су рјеђи на сјеверној хемисфери, рекли су истраживачи ЕСА-е. Арктичка озонска рупа отворила се ове године само зато што је хладни зрак на том подручју био концентрисан много дуже него што је то уобичајено.

Крајем прошле седмице, тај се поларни вртлог "подијелио", рекли су истраживачи ЦАМС-а, стварајући пут зраку богатом озоном да се врати у подручје изнад Сјеверног пола. "Ово је први пут да можете говорити о правој озонској рупи на Арктику", рекао је Мартин Дамерис, стручњак за питања атмосфере у Њемачком зракопловном центру.