Зашто су једине избјеглице из Сирије у Израел "Бијели шљемови"?

Извори с терена наводе како су Велика Британија и САД затражили хитну евакуацију 800 припадника контроверзне сиријске организације "Бијеле кациге" из Сирије преко Израела у Јордан.

уторак, 24 јула, 2018 / 18:30

Информацију је потврдила и израелска војска која наводи: "Комплетирали смо хуманитарни напор спашавања чланова сиријске цивилне организације и њихових породица јер је постојала директна пријетња њиховим животима", наводи се у изјави.

Други наводе да је и поред 800 најављених, тај број на крају спао на 422 човјека.

Надаље, у изјави израелске војске наводи се како је захтјев за евакуацијом дошао директно од стране САД-а и неколико еуропских земаља.

Занимљиво, прије неки дан израелска војска упозорила је избјеглице из Сирије да се не приближавају њиховој граници, но, када је ријеч о Бијелим шљемовима ситуација је очито другачија.

Подсјетимо, ријеч је о организацији која за себе тврди да је хуманитарна, но бројни извори наводе како су Бијели шљемови током рата судјеловали у злочинима укључујући и оркестрирању инсценације хемијских напада те снимању лажних снимки које су имале за циљ кривњу свалити на Сиријску Арапску Армију Башара ал Асада.

Бијели шљемови су добијали су знатан новац извана те су били увелико под контролом Запада. Очекивано, Западне силе сада хитно извлаче "своје" људе из Сирије јер исти би могли штошта открити о рату у Сирији, ако би пали у заробљеништво.

Бијели шљемови су евакуирани у тренутку док сиријска војска проводи офанзиву у близини израелске границе – другим ријечима, евакуирани су у задњем тренутку.