Зашто се пробој коридора ка Србији обиљежава у Њиви, па макар и Дугој?

Од времена кад су политичари бјежали од старјешина ВРС као ђаво од крста, бојећи се високих представника, остало је да се најјзначајнија побједа ВРС обиљежава далеко и од Модриче, и од Бање Луке. Далеко од дјеце, омладине и оних које треба научити сјећању.

петак, 22 јуна, 2018 / 13:43

У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова, у недјељу, 24. јуна, на Дугој Њиви код Модриче биће обиљежено 26 година од операције "Коридор 92", велике акције којом су спојени источни и западни дијелови Републике Српске и омогућена веза са Србијом.

Предсједник овог одбора Миленко Савановић, који је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске, рекао је новинарима да, не умањујући тежину других битака вођених у протеклом одбрамбено-ослободилачком рату, пробој коридора се може сматрати најтежом и највећом битком, јер је њоме успостављен живот за 1,5 милиона људи.

Он је нагласио да је једна од посљедица непријатељског окружења било то што је у Бањалуци због недостатка кисеоника умрло 12 беба, а због нехуманости и неразумијевања великих сила.

Савановић је навео да су акцијом ослобођени градови Дервента, Модрича, Брод, Оџак и још 16 већих насеља, од чијих становника је формирано пет бригада које су лоциране у рејонима Требаве и Озрена, а пробојем коридора је успостављена и граница на Сави.

"Храбра Војска Републике Српске, прије свега Први крајишки корпус ојачан са јединицама Источно-босанског корпуса и МУП-а Републике Српске Крајине, те другим јединицама које су се ту нашле, ступила је у пробој који је успјешно извршен", подсјетио је Савановић.

Он је истакао и да се пробој десио око Видовдана, великог српског празника и "у српском народу дубоко укоријењеног датума, који је симбол и успјеха и страдања".

Савановић је навео да је у акцији пробоја коридора погинуло 413 бораца, а 1.918 је рањено.

Предсједник Пододбора за обиљежавање значајних датума Славко Дуњић најавио је да ће обиљежавања 26 година од пробоја коридора на Дугој Њиви почети светом архијерејском литургијом у Манастиру Светог великомученика Лазара, а наставити у 11.00 часова парастосом и полагањем вијенаца на Спомен-обиљежју погинулим борцима.

Он је додао да је обраћање званичника планирано за 12.00 часова, а у 12.30 часова културно-умјетнички програм.

Дуњић је навео да ће у оквиру обиљежавања овог догађаја сутра у мјесту Скугрић код Модриче бити обиљежено спајање Првог крајишког корпуса и Источно-босанског корпуса, чиме је практично коридор пробијен.2 КОМЕНТАРА

  1. Могао би се вала предсједник заложити да прослава пробоја коридора добије неку атрактивнију локацију, ипак му је та акција омогућила да крене са шверцом високоакцизне робе ?

  2. …“остало је да се најјзначајнија побједа ВРС обиљежава далеко и од Модриче, и од Бање Луке. Далеко од дјеце, омладине и оних које треба научити сјећању“..
    ———————————
    И што даље и забаченије од самих учесника акције, да би их се што мање окупљало, дружило..,јер свако јачање те популације у било ком облику је веома опасно по ратно-профитерску власт, жгадију и њене трабанте…је л’тако „борачки“ министре?!
    И просторије БОРС-а измјестише из центра града на периферију из истих разлога…само што даље од оних којима би требале да користе, а на задовољство борачких купљених и страначких полтрона и улизица…,

    И све то нема никакве везе ни са каквим високим представником, осим са „СРПСКА ПОСЛА“ …