Зашто не иде ОХР?

БАЊА ЛУКА – Енормно високе плате запослених у ОХР, првенствено високих званичника и начелника одјељења у овој институцији, главни су разлог грчевите борбе за продужење мисије Канцеларије високог представника у БиХ, став је готово свих политичара у БиХ. Иако се примања у ОХР-у држе у тајности, према ранијим претпоставкама, она се крећу од 30.000 КМ […]

среда, новембар 18, 2009 / 12:04

БАЊА ЛУКА – Енормно високе плате запослених у ОХР, првенствено високих званичника и начелника одјељења у овој институцији, главни су разлог грчевите борбе за продужење мисије Канцеларије високог представника у БиХ, став је готово свих политичара у БиХ.

Иако се примања у ОХР-у држе у тајности, према ранијим претпоставкама, она се крећу од 30.000 КМ до 50.000 КМ мјесечно, пишу бањолучки медији.

Како тврде политичари, званичници ОХР-а у властитим земљама имали би петоструко мања примања, због чега настоје да продуже боравак у БиХ колико је то могуће, свјесно радикализујући стање пред свако засједање Савјета за провођење мира у БиХ.

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Душанка Мајкић каже да би званичници ОХР-а, првенствено први замјеник високог представника Рафи Грегоријан требало да почну да се припремају за много скромнији живот који их чека при повратку у матичне земље.

"Њихове зараде које се мјере у десетинама хиљада евра на мјесец, нису нешто што их чека код куће, нити износи приближно томе. Шта од њих добијамо заузврат? Све се почело сводити на говоре и идентичне текстове који се за сваког високог представника припремају по систему копи-пејст", рекла је Мајкићева.

Она тврди да се у зарадама службеника ОХР-а крије кључ коначног затварања те канцеларије.

Потпредсједник СДС-а Борислав Бојић рекао је да настојања ОХР-а да се што дуже задржи ту не треба везати само за зараде.

"Не знам колико зарађују у ОХР-у. Чињеница је да БиХ нема напретка према европским интеграцијама док су они ту. ОХР има моћ да доноси важне одлуке и да покреће процесе, али без одговорности, што је суштински проблем. Ту нема говора о развоју демократије", рекао је Бојић.

Предсједник Владе РС Милорад Додик рекао је раније да треба разумјети како много међународних службеника окупљених око различитих канцеларија у БиХ веома добро живи.

"Имају велике апанаже и добре плате. У посљедње вријеме, када се отвори дискусија о њиховом боравку овдје, они увијек нађу неку тему или разлог како би могли даље остати. У сваком случају, ми смо врло активни у настојањима да се договоримо у БиХ, али то мора бити договор унутарњих политичких снага, а не неких међународних кругова који форсирају одређене врсте позиција о наводној изградњи средишњих институција", рекао је Додик.

Власник издавачке куће "Аваз" Фахрудин Радончић оптужио је Грегоријана да због властите зараде продукује хаос у БиХ.

"Чињеница да су у ОХР-у монтиране мапе направили и за Србе и Хрвате најбоље говори да Грегоријан у БиХ не доноси мир, већ продукује хаос како би што дуже остао и више лично зарадио на нама", рекао је Радончић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *