Зашто је СНСД и РТРС тако забољело једно истраживање?

Младен Иванић има предност од седам, а Вукота Говедарица од 6 одсто у односу на своје противкандидате, каже истраживање које је изазвало хистерију у реакцијама СНСД.

субота, 30 јуна, 2018 / 13:08

Резултате истраживања иза кога стоје амерички НДИ као наручилац, а Ипсос као истраживач, објавио је прво сајт Слободна Босне, а потом и РТВ БН. Упркос томе, у СНСД су се острвили управо на БН, приписујући му манипулацију са наручиоцем. Првобитно је на Слободној Босни наведено да је наручилац УНДП, што је пренио и БН, да би касније било преправљено у НДИ.

СНСД оптужује БН да су потписали УНДП као наручиоца да би вијест изгледала озбиљније, па је то у страху од тужбе промијењено, а као спасилац се понудио НДИ, који је "преузео одговорност”.

Пратећи развој догађаја, тешко се отети утиску да су комуникатори СНСД у фази озбиљне конспирологије, гдје им најневјероватнији расплет дјелује као највјероватнији, а најреалнија могућност исувише банална и једноставна. У низу у коме имамо једну Слободну Босну склону разним врстама грешака (Фронтал су једном приликом назвали београдским порталом), а затим и копи пејст преузимање од стране БН, који је једини у фокусу напада СНСД, грешка људског фактора дјелује као сасвим извјесна могућност.

Друга нелогичност лежи у томе да ментална гимнастика коју нуди СНСД практично почива на идеји да се истраживање појављује ни из чега, па да му се накнадно тражи наручилац. Трећа почива у томе да наручилац у свему није битан, јер је за вјеродостојност одговорна агенција, која је у овом случају наведена. Уколико је агенција спремна да за нечије потребе прикаже лажне резултате, то онда руши њен кредибилитет и наноси пословну штету.

Оно што не иде у прилог тези о НДИ који се нуди да преузме на себе наручивање истраживања јесте чињеница да је исти двојац, НДИ – Ипсос, већ годинама уназад познат по томе да избацује резултате истраживања, док УНДП није у медијима иступао као организација која представља резултате расположења бирача. НДИ је при томе годинама на мети критика да резултате приказује у корист својих фаворита, а то су по тим тврдњама СДП, а након тога ДФ, те СНСД.

Разумљиво је да СНСД не може демантовати истраживање НДИ подсјећањем да су исти дебело омашили 2010. предвиђајући да ће Додик побиједити Тадића са дупло више гласова, а да је предност Радмановића у односу на Иванића 15 процената. Исти НДИ је 2014. у августу говорио СНСД и Додик има већу подршку него сви противници заједно.

– Сасвим је сигурно да се овдје ради о једном провидном покушају обмањивања јавног мњења са циљем да се они малобројни грађани који још увијек имају намјеру да гласају за кандидате опозиције не обесхрабре. Сва иначе релевантна истражвиања јавног мњења, укључијући и она која су наручивали из опозиције показују да кандидати СНСД-а и владајуће коалиције, као и СНСД и владајућа коалиција уживају убједљиво највећу подршку јавности у Републици Српској – поручио је Радован Ковачевић, портпарол СНСД преко РТРС.

Овдје је важно нагласити бескрупулозну манипулацију у другом дијелу изјаве, у којој се спомињу "сва иначе релевантна истраживања”, премда се ни једно до сада објављено у медијима тако не може назвати. Треба нагласити да је РТРС шампион објављивања "релевантних истраживања" иза којих не стоји нико. У извјештајима РТРС увијек се манипулисало изразима попут "реномирана инострана агенција, "иста агенција која је проводила истраживања уочи прошлих локалних избора”, "истраживање рађено за потребе једне политичке организације”…

У складу са препорукама Савјета Европе, медији су приликом објављивања резултата истраживања дужни објавити следеће елементе: Назив организације која је наручила истраживање, назив агенције која је спровела истраживање и метод који користи, узорак и могућа одступања, те датум спровођења истраживања.

У извјештају БН нису наведени метод, узорак и проценат одступања, који се обично наводи као +/- 3%, али је "брука” евентуално лажног истраживања у потпуности на страни агенције и наручиоца који стоје иза истраживања, а не медија који га објављује. Као што срамота објављивања непотпуних анкета, што ради РТРС, у потпуности на њима.15 КОМЕНТАРА

  1. @ороз.ба

   Јесте. Кад се напуни 20, Срба овдје више неће ни бити.

  1. Па пичка му материна Змаје, можете ли смислити неку нову фору осим тих из прошлог вијека?!

  2. И што је најгоре на страни оног коме је ономад та парола била намијењена није био Милорад Додик него твоји из СДС-а.

 1. Алооо тезгарошу ! Који моји из СДС-а , када сам ја био у СДС-у ? А што се тиче Милошевића и Додика, то су људи из истог миљеа, неокомунистички тролови огрнути у плашт националиста, иако је њихово српство врбов клин, склони пљачки властитог народа и завађању истог са васколиким свијетом. Ко год да је дошао послије Милошевића, волио сам даон падне, јер сам био свјестан да ћемо се тог новог лакше ријешити, ако не буде ваљао. Исто тако Додик треба да отресе, ко год дошао послије њега, јер ћемо се и тога лакше ријешити него Додика. Значи љуљај ! Готов је !!!

  1. Ево потврде оне старе да свако причајући о другима највише каже о себи.

   Змај који је на прошлим изборима раширио обадвије и донио владајућем ДНС-у пресудна 822 гласа, сада тезгу одрађује у опозиционом СзП, назива Симу тезгарошем.

   За овијех 12 година странке из СзП су редовно доживљавале пушиону, али што ће бити пушионе у октобру, то ће бити незапамћено.

 2. http://www.simotezga.ba знаш ти добро да сам ја и 2014 подписао савез за промјене и да је и мојим гласовима у НСРС прошао Горан Ђорђић, такође посланик опозиције. Али пошто твој тезгарење по порталима укључује и ноторно лагање неби ли се убила надница код режима, ја ти све опраштам, мораш и ти хљеба да једеш, тешка су времена.

 3. “знаш ти добро да сам ја и 2014 подписао савез за промјене….“

  Нек’си га ти подписао, жив ти нама био.

  А у праву си и што СзП написа малим словима. То чак ни мени није пало на ум. Изгледа да их ја више поштујем.

  Знам да си 2014.године подписао за СзП, али си такође био на листи странке на власти.
  Ако то није тезгарење, онда не знам шта је?

  А што се Ђорђића тиче, има нас који још памтимо да је његов глас и глас Адама Шукала дат влади Жељке Цвијановић када је иста бирана.

  Ако то није тезгарење, шта је онда?

 4. Тезгрење је, за шаку марака висити на интернету и бранити режим, који немилице пљачка властите грађане, прави партијску државу, доводи непотизам до савршенства и крије оне који убијају туђу дјецу. Имам ријеч од само три слова… Фуј !!!

 5. …а што се тиче Шукала и Ђорђића, ја сам се због те подршке са њима разишао и исти дан напустио НС, а они су ипак накнадно дошли до памети, а боље икад, него као ти никад.