Зашто Александар Вучић, ипак, није Борис Тадић: Србија ће платити порески дуг Митрополије у Црној Гори

Србија се никада није мијешала у питање избора у Црној Гори, нити је жељела да одлучује ко је на власти, а ко у опозицији, рекао је предсједник Србије Александар Вучић. Он је казао да ће Србија платити све што треба како би помогла Митрополији црногорско-приморској.

недеља, 23 фебруара, 2020 / 14:50

Вучић је у јутарњем програму ТВ Прва, говорећи о оптужбама црногорског предсједника Мила Ђукановића, да се Србија константно мијеша у унутрашње ствари Црне Горе, рекао да то није тачно.

Вучић је навео да се увијек говори о томе да се они негдје мијешају и одређују ко ће да влада, а да је истина је другачија.

На питање да прокоментарише то што је директор Пореске управе Црне Горе саопштио да је та институција покренула контролу због дуга који има Митрополија црногорско-приморска СПЦ и упозорио да ће наплата, ако Митроплија не плати дуг добровољно, наплата бити принудна, Вучић је рекао да ће Србија платити све што треба за СПЦ у Црној Гори.

"Не знам шта да кажем, немам никакав проблем са тим. Ако треба да помогнемо СПЦ и Митрополиији црногорско-приморској или било којој епархији у Црној Гори по том питању да нам не би одузимали светиње, помоћи ћемо, платићемо све што треба да платимо", поручио је Вучић.

Он је казао да су неки у Црној Гори мислили да је Црна Гора само њихова, али и да су Србија и Београд исто њихови.

"Ми смо имали и имамо многе људе, поготово у високим безбједносним структурама који су из Црне Горе. Не можеш ти да радиш за агенцију једне друге земље, а да заузимаш високе позиције у Србији. Ми смо многе од њих очистили, али не сумњам да таквих случајева има још", рекао је Вучић.

Он је додао да Црногорци у Србији могу да се осјећају као у својој отаџбини.

"Ми са тиме немамо проблем, проблем је што Срби не смију да се осјећају као Срби у Црној Гори", казао је Вучић.

Како је навео, "српски национализам правио је највише штете српском народу" и додао да је у Србији експлозија патриотизма.