Заштити домаће: Закључак састанка произвођача у Бијељини

Градска управа Града Бијељина била је домаћин састанка представника пољопривредних произвођача са подручја Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта, на којем је закључено да је заштита домаће производње, односно спречавање прекомјерног увоза, један од главних задатака надлежних институција.

петак, 4 децембра, 2020 / 11:33

Начелник градског Одјељења за пољопривреду Стеван Тривковић истакао је овом приликом да је одјељење које представља израдило приједлог повећања буџета за подстицаје у пољопривреди за наредну годину.

– Сагласни смо да треба заштитити домаћу производњу, али желимо и да повећамо подстицаје, тако да ћемо за наредну сједницу Скупштине Града упутити приједлог да средства за ову намјену износе 2,5 милиона конвертибилних марака, умјесто досадашњих 1.100.000 КМ – нагласио је Тривковић.

Предсједник Регионалног удружења пољопривредних произвођача села Семберије и Мајевице Саво Бакајлић сматра да је пољопривредна производња у БиХ у веома тешкој ситуацији, те је навео податак да се број пријављених пољопривредних газдинстава у Семберији са 12.000 у 2015. години смањио на свега 3.700.

– Тражићемо од Министарства спољне трговине и економских односа БиХ да са њиховим представницима одржимо осастанак у наредних десет дана и да се коначно озбиљно приступи спасавању домаће производње и забрани прекомјерног увоза. Није нормално да се цијене свиња, јагњади, бикова и других животиња које узгајамо сада крећу од двије до три КМ по килограму, да је премија за млијеко најнижа у региону и тако даље… Ја сам своју производњу смањио за 50 одсто, јер сам схватио да се узалуд борим за неке ствари. Удружење ће тражити и састанак са премијером Вишковићем, како бисмо разговарали о буџету за пољопривреду – додао је Бакајлић.

Бранко Мастило, предсједник Удружења повртара Републике Српске, каже да је једна од посљедица пандемије вируса корона стварање огромних вишкова производа.

– Произвели смо много више хране због новонастале ситуације, али мала потражња, затварање ресторана и отежан рад других субјеката који су били купци наше хране, довели су до безизлазне ситуације. Купус остаје на њивама, кромпир многи неће да ваде јер знају да га неће продати, и зато се надамо што скоријем састанку са представницима власти и доношењу конкретног плана, како бисмо сачували пољопривредну производњу – навео је Мастило.

Предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ Неџад Бићо истакао је да у БиХ тренутно постоји 15 милиона литара млијека који не могу да буду продати, као и велике количине меса и поврћа.

– Ако надлежни не донесу конкретне мјере, могуће је да ћемо се одлучити за блокаду граница до Нове године – нагласио је Бићо.