Убадњачени код Вучића: Застава БиХ све милија Додику?

Предсједник Србије Александар Вучић на Бадњи дан унио је бадњак у зграду предсједништва, а припомагали су му представници Срба из региона.

уторак, 8 јануара, 2019 / 19:30

Вучићу су ходочастили Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Горан Даниловић, најављени као предсједници својих странака, Иван Стоилковић, најављен као предсједник странке и посланик у македонском Собрању, предсједник Српског народног већа у Хрватској (Хрбин) Милорад Пуповац, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

На сајтовима Предсједништва БиХ и предсједника Србије нема најава о састанку који је потом услиједио, већ је најављена прослава Бадњег дана. На састанку су,како се види на слици, постављене српска тробојка која је званична застава Републике Српске, застава БиХ, застава ЕУ, застава Републике Србије, те стандарна Предсједника Србије.

Из овога можемо закључити да је билатералном састанку представника Србије и БиХ присуствовао одређен број држављана три земље региона, а ако су у питању представници Срба, можемо закључити следеће.

 • Србија и БиХ су српске државе које брину о својим сународницима изван њихових граница
 • Додику се не буде представник Срба из региона кога постројава Вучић, већ се поставља у исти ниво, макар као представник БиХ
 • Додику се не плаћа гориво и обезбјеђење да би се појавио као предсједник СНСД, кад већ то плаћа буџет БиХ
 • Додик не пушта нигдје саму Жељку Цвијановић, јер што је сигурно, сигурно је4 КОМЕНТАРА

 1. Домаћин овог скупа је предсједник Србије, Вучић, он је тај који ће уредити амбијент, и које ће заставе ту бити. То није питање за Додика, него за Вучића.
  Но на страну то, има нешто друго.

  На скупу су били представници, или лидери Срба из Хрватске и Црне Горе (додуше овај из Хрватске је ту нешто између Хрбина и Србина), и из Македоније је ту био неки Србин, ајд рецимо номинално представник, из Српске је ту предсједница републике, те члан предсједништва БиХ из Српске.
  Нема неког ко би представљао или макар био испред Срба у фед.БиХ, Додик то не може бити јер он је изабрани члан предсједништва из Српске.
  А било би добро да је ту неко, посебно што иако формално Срби јесу конститутивни у фед.БиХ, они то „де факто“ нису, посебно у 5 кантона, и генерално имају рђав статус, а смисао оваквих пријема би и требала бити порука да ти Срби имају матицу на коју се могу ослонити.

  Па ко би могао представљати Србе у фед.БиХ?
  Неко од Срба у клубу Срба у ДН фед.БиХ није добар избор, јер то су углавном „грађански“ Срби, „Срби по потреби“ и раде више у корист својих партија (СДП и других „грађанистанаца“), често и против српских националних интереса, а користе и дискурс сарајевске махале гдје Србе знају називати четницима или четаљима.
  Срба у фед.БиХ има (по попису 2013-е) 55.670, иако тек 1/10 од оних који су ту битисали 1991-е, ипак није то занемарљив број, и можда размислити о формирању српског сабора у фед.БиХ (како је то било својевремено са скупштином српског народа у БиХ 1991-е) или СНВ у фед.БиХ, гдје би се ти Срби организовали, дефинисали своје проблеме, тежње,стварни статус језика и писма, те изабрали свог лидера који би их могао представљати на оваквим скуповима. Па и усвојили заставу и химну српског народа у фед.БиХ, зашто не.

  То су неке идеје, наравно то ће бити дочекано на нож у фед.БиХ, посебно у сарај Шехерану, имаћемо лавину реакција уз пакосне коментаре, но од тих који ће реаговати и тако имамо у континуитету заједљиве и пакосне поруке, овдје требамо гледати себе.
  У том правцу, по мени, треба гледати, иако наравно реализација такве идеје ће ићи тешко, уз бројне проблеме.

 2. Чуј ти њега, „требали би Срби у Федерацији усвојити неку химну и заставу српског народа?

  Можда да им ти предложиш да им Грб буде лепиња, пошто је у Српској данас умјесто Грба Немањића, она плетеница из фирме „златно зрно-клас, или већ који курац“

  Знам ја да ниси баш овако мислио, али……………….

  Није вријеме Дрого на ситна српска права, него на српску офанзиву, вријеме је за жестоке, али јако осмиљене преговоре око повратка надлежности Републике Српске и стварне истине о српско0м народу, НАТО је у игри.

  Халооооооо, савјетници, у памет се, или немојте ништа писати, тачка.

  П.С. Извини Дрого, искористих те да пошаљем јасну поруку.

  1. То су нека моја размишљања, можда има и бољих предлога, можда се то и боље може осмислити.
   Наравно, ваља бити свјестан и стања у државној заједници БиХ, ту подлаци (нећемо рећи који) могу по било којем питању упутити апелацију УС БиХ, оспорити било шта, и УС ће у оваквом односу снага донијети увијек одлуку у њихову корист.
   Оспорили су и грб и заставу Српске, застава је „преживјела“ одлуку УС (ваљда не могу баш све прогласити неуставним), грб јок, и ту мало можемо учинити.

   Срби у Хрватској имају своју заставу, идентична је застави Српске (тако да не знамо горе на слици да ли је лијево застава Српске, застава Срба у Хрватској, или је то уједно, могле су ту бити и двије заставе, но о томе како написах одлучује домаћин), тако можемо имати и заставу српског народа у фед.БиХ, зашто не.

   Такође Никола, можеш и једноставно одговорити, сложити се или противрјечити, не мораш се спрдати, како ће то већ чинити неки твоји бивши суграђани ако ову идеју неко предложи. Не мораш и ти по истој матрици реаговати.

 3. Дрого,

  са пошалицом сам хтио да дам до знања да није вријеме да тражимо никакве уступке за неке нове симболе српском народа.

  Вријеме је да се вратимо себи.

  Ми Срби имамо своју историју стару(ево нека буде само 1.300 година, како ватиканци подваљују), значи, ми нисмо измишљена нација ни народ, од памтивјека имамо српске симболе, без обзира што смо неке прије више вијекова мало мијењали.

  Зато инсистирам на томе да свако ко се осјећа и зове Србином, да му онда химна буде Боже правде, Застава са грбом Немањића на њој, а Грб, Грб се зна, Немањићки-светосавски, тачка.

  Шта имам да мијењам нешто што је историјска чињеница, људско, па и по Дејтонском споразуму уставно право Срба, ми смо своје симболе унијели са својом државом Републиком Српском у сложену државну заједницу звану БиХ.

  Шта има коме да сметају историски симболи било кога, па и овдје Срба, Хрвата, или Бошњака?

  Па муслимани и хрвати су у ту сложену заједницу звана БиХ унијели своју државност и своје симболе, све кроз своју државу МХ Федерацију, државу коју су вољом та два народа конституисали 1994 године у Вашингтону.

  П.С. Није вишка да се ово горе свакодневно понавља, много наших још не само да пише латиноциом, него (не)свјесно и мисли.

  Дрого, мој прошли коментар није хтио никога исмијати, нити је био србовање, ко је схватио фабулу-радње, онда му је јасно да сам као национално одгховоран полтичар који види деценије унапријед послао порука Додику, Славку Митровићу и осталим који данас одлучују о судбини српског народа.

  Понављам, НАТО је вријеме, значи, Срби сад морају бити сложни, снажни и мудри, вријеме је за политику чистих рачуна,вријеме је да коначно расчистимо са комшијама како даље у сложеној БиХ, вријеме је да вратимо симболе и да се од тих НАТО држава добије морална и материјална сатисфакција.

  Вријеме је да се одговори бремену времена и искористи последња шанса, да се поново потврде писмене гаранције за државност Републике Српске, државност која мора од УН, ЕУ, Русије и Кине, те НАТО -савеза бити гарантована новим споразумом.

  Споразумом у коме је суштина да су се у БиХ удружиле двије државе, Република Српска-држава срског народа и ХБ Федерација-хрватско бошњачка држава, све са правом раздруживања, наравно, ако је то воља неке од држава чланица, тачка.