Жарко Лаушевић приведен у Америци

ЊУЈОРК – Жарко Лаушевић је приведен од стране Бироа за емиграцију и царине због боравка у САД без емигрантске визе,обавијестили су данас Министарство правде Србије надлежни органи САД. Како је наведено у допису упућеном Министарству правде Србије, емиграционе власти САД разматрају могућност депортације Лаушевића из САД. За Лаушевићем је 2002. године расписана међународна потерница на […]

петак, јул 3, 2009 / 15:40

ЊУЈОРК – Жарко Лаушевић је приведен од стране Бироа за емиграцију и царине због боравка у САД без емигрантске визе,обавијестили су данас Министарство правде Србије надлежни органи САД.

Како је наведено у допису упућеном Министарству правде Србије, емиграционе власти САД разматрају могућност депортације Лаушевића из САД.

За Лаушевићем је 2002. године расписана међународна потерница на захтев Трећег општинског суда у Београду ради извршења казне затвора у трајању од 13 година на коју је суђен пресудом Врховног суда Црне Горе од 22.3.2001. године због кривичног дjела убиства.

Министарство правде саопштава да уколико Лаушевић буде депортован у Републику Србију он ће бити лишен слободе на основу наведене наредбе Трећег општинског суда у Београду и упућен на извршење изречене казне.Жарко и његов брат Бранимир су 31. јула 1993. учествовали у тучи у близини подгоричког локала „Епл", током које је Жарко из свог пиштоља ЦЗ-99 убио Драгора Пејовића и Радована Вучинића, а тешко ранио Андрију Казића.

На суђењу је осуђен на 13 година због двоструког убиства, а пресуда је 1994. године потрвђена након неколико жалби. Казну је издржавао у Спужу и Пожаревцу.

Након поништавања пресуде од стране Савезног суда, на новом којим је председавала судија Светлана Вујановић (супруга Филипа Вујановића), казна му је фебруара 1998. године преиначена на 4 године затвора због двоструког убиства у прекорачењу нужне одбране.

Будући да је у том тренутку већ одслужио 4,5 године, пуштен је на слободу, након чега је он напустио земљу и настанио се у Њујорку.

Врховни суд је 30. марта 2001. године одлуку Савезног суда поништио и преиначио је на 13 година затвора, од када је за Лаушевићем расписана потјерница.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *