Запамтите ту ријеч – самодовољност: Мексико ће престати да извози нафту 2023.

Мексико планира да прекине извоз сирове нафте 2023. године у оквиру стратегије владе предсједника Андреса Мануела Лопеза Обрадора да се на домаћем тржишту горива постигне самодовољност с домаћом понудом.

среда, 29 децембра, 2021 / 22:10

Компанија Петролеос Мексиканос, државни произвођач нафте познат као Пемекс, смањиће извоз сирове нафте на 435.000 барела дневно 2022, прије постепеног укидања продаје клијентима у иностранству наредне године, рекао је извршни директор Октавио Ромеро на конференцији за новинаре у Мексико Ситију, преноси "Блумберг”.

Овај потез је дио напора Лопеза Обрадора да повећа домаћу производњу горива умјесто да Мексико своју нафту шаље у иностранство и да увози скупе рафинисане производе, попут бензина и дизела. Мексико тренутно купује од рафинерија у САД-у већину горива које троши.

Ако се оствари, Пемексово обећање ће означити повлачење са међународног тржишта нафте.једног од најистакнутијих играча у минулим деценијама, оцјењује њујоршка агенција.

У вријеме када је био на врхунцу, 2004. године, Пемекс је извозио скоро 1,9 милиона барела нафте дневно рафинеријама у Јапану у Индији, и учествовао је као посматрач на састанцима Организације земаља извозница нафте (ОПЕК).

Према подацима Пемекса, компанија је прошлог мјесеца продавала у иностранству нешто више од милион барела нафте дневно.

Смањење извоза ће се одвијати паралелно са Пемексовим повећањем домаће прераде сирове нафте, која ће достићи 1,51 милион барела дневно 2022. године и 2,0 милиона барела дневно 2023, рекао је Ромеро.

Мексичка компанија ће сву сирову нафту коју произведе слати у својих шест рафинерија, укључујући и у ону која се гради у југоисточној држави Табаско и у другу коју купује у близини Хјустона у Тексасу. Та рафинерија ће бити дио мексичког система прераде нафте, иако се налази преко границе, у САД.