Запалила се два тибетанска свештеника

Два млада тибетанска свештеника запалила су се данас протестујући против владине контроле религије у западној Кини, саопштили су тибетански активисти, што је трећи случај таквог протеста ове године. Свештеници Келсанг и Кунчак, стари 18 година, су из манастира Кирти, мјеста честих протеста против кинеске политике, у коме су снага реда у мају брутално интервенисале, рекао […]

понедељак, 26 септембра, 2011 / 15:35

Два млада тибетанска свештеника запалила су се данас протестујући против владине контроле религије у западној Кини, саопштили су тибетански активисти, што је трећи случај таквог протеста ове године.

Свештеници Келсанг и Кунчак, стари 18 година, су из манастира Кирти, мјеста честих протеста против кинеске политике, у коме су снага реда у мају брутално интервенисале, рекао је агенцији Ројтерс тибетански активиста који живи у избеглиштву у Индији.

Самоспаљивање свештеника може, како је рекао, да доведе до нових реперкусија у префектури Аба, у северном делу провинције Сечуан настањеном етничким Тибетанцима од којих неки заговарају самосталност и формирање шере регије под контролом Тибета.

Други тибетански извор је навео да су свештеници приликом самоспаљивања узвикивали „требамо слободу религије” и „живео далај лама”.

Кинеска агенција Синхуа је, цитирајући љекаре, објавила да су два свештеника петрпела лаксе опекотине и да су у стабилном стању. У извештају се додаје да је „покушај самоубиства под даљом истрагом”.