Западњачки стереотипи на врхунцу: Џек Ма критиковао кинеске власти, па нестао?

У свјетским медијима се увелико нагађа о нестанку кинеског милијардера и оснивача Алибабе Џек Ма, након што се он није појавио у јавности више од два мјесеца.

уторак, 5 јануара, 2021 / 23:26

Након што се милијардер није појавио чак ни у завршној епизоди властитог талент шоуа – Афрички Бизнис Хероји, како је било најављено, појавило се неколико извјештаја који доводе у питање гдје се он тренутно налази.

Према извјештају УК Телеграфа, Ма је требао бити дио жирија у емисији, али га је у финалу у новембру замијенио извршни директор Алибабе а чак је и његова слика уклоњена с веб странице.

Према Фајненшл Тајмсу, портпарол Алибабе рекао је да Ма није могао бити у жирију "због других обавеза”, но 56-огодишњег милијардера нису видјели јавно након што су му званичници оштро узвратили након говора у октобру у којем се жалио на пословној конференцији да кинески регулатори и државне банке коче могућности.

"Данашњи финансијски систем насљеђе је индустријског доба”, рекао је Ма у говору. "Морамо успоставити нови за следећу генерацију и младе људе. Морамо реформирати постојећи систем. Не можемо регулисати будућност користећи методе из прошлости,” рекао је он.

Прошлог мјесеца објављено је да регулатори истражују Маову компанију Алибаба под оптужбом за монополистичку праксу.

Истрага над Алибабом

У новембру прошле године Вол Стрит Журнал извијестио је да су службеници у Пекингу приговорили власнику Алибабе и суспендовали почетну јавну понуду (ИПО) његове Ант Груп у износу од 37 милијарди долара по директном налогу предсједника Кине Кси Џинпинга.

Њему је такође савјетовано да остане у Кини прије покретања антимонополске истраге над његовим холдингом Алибаба Груп, наводи Блумберг.

У извјештају АП наводи се да су ти потези дио напора Комунистичке партије да сузбије утицај технолошких компанија које улазе у сектор финансијских услуга у вријеме када Пекинг жели да смањи финансијске ризике. Кинески регулатори наложили су Ант Груп да исправи своје пословање и поштује регулаторне захтјеве усред појачаног надзора антимонополских пракси у интернетском сектору у земљи.

Џек Ма склизнуо је на треће мјесто најбогатијих Кинеза. Претекли су га извршни директор и оснивач е-трговине Пиндуодуо Колин Ксианг и Пони Ма Ксиатенг из компаније Тенцент Холдингс. Према Блумберговом индексу милијардера, Ксианг сада има нето вриједност од 63,1 милијарде америчких долара, док нето вриједност Пони Ма износи 56,4 милијарде долара, док Џек Ма посједује имовину у вриједности од 50,6 милијарди долара.Оставите одговор