Западни Капитал: Неће се ваљда Центар за животну средину бавити екологијом?

Нама је овдје пресимпатично како једна НВО за борбу за животну средину, поред слања два линка у коме нас обавјештавају о томе да термоелектрана загађује околину и да су објавили чланак "у сарадњи са порталом Цапитал", шаљу приде и осуду напада на на редакцију.

субота, 22 фебруара, 2020 / 22:45

Центар за животну средину (ЦЗЖС) из Бање Луке се често потписује под чисто политичке ствари и дјелује у интересу политике ЕУ и САД, односно њиховог проксија – Сарајевске политичке чаршије.

То је у сваком случају трагично, али прије свега за екологију. Фронтал.РС, који еколошки фундаментализам држи као једну од основа своје уређивачке политике, има велику потребу да то нагласи.

ЦЗЖС, рецимо, не промовише у позитивном свјетлу успјешно предузеће Електротим, које је направило пројекте "Од отпада до посла" или "Паметни град" који су промовисали у Мркоњићу. Исто граду. Саопштење којим се хвали овај подухват, нисмо добили.

Шта добијамо од њих?

Добили смо зато саопштење о предузећу, чији управник није Бањолучанин Зоран Киза, већ се Центар за животну средину бави руским држављанима чији капитал послује на територији Српске. Поглавито један муслиманске вјероисповјести, по имену Рашид Сердаров.

Они, дакле, у свом дјеловању не региструју нешто позитивно из очито ужег подручја свог дјеловања. Да ли разлог томе може бити то што је новац обезбједио Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, а није неки од њихових увријежених спонзора из земаља НАТО?

Сорош ће га знати.

Већину времена и енергије, уколико се запослени не скупе и усликају са транспарентом на неком мјесту, ова организација се бави питањима која немају никакве везе са подручјем њиховог дјеловања.

Два су точка неважна

Посебно њен предсједник Тихомир Дакић, који је већ изразио политичке амбиције, али није успио да буде изабран у Савјет Мјесне заједнице "Старчевица", Град Бања Лука.

Након тога се мање бавио екологијом, а више грађанским активизмом, слободом говора, уставним промјенама, кривичним истрагама, допуњавањем закона, одливом радно способног становништва, те највише свог радног времена 2018. године проводио као активиста групе, данас регистроване политичке организације, са партијским геслом: Правда за Давида!

Ово је и нека врста пребројавања, односно јављања на прозивку, као у случају отвореног укључивања у предизборну кампању, односно сасвим комичних прилика фискалног окупљања, када се еколози баве коментарисањем и допуњавањем закона о полицији. (?!)

За то вријеме раскрснице са лоше обиљеженим, неравним и испуцалим бициклистичким стазама су неосвијетљене, не проводе се никакве озбиљне акције да се то промијени, али Српске топлице и Обилићево се још увијек званично не зову Горњи Шехер и Мејдан.

Нама уопште није проблем да на овом мјесту у цјелости (са све њиховим насловом) пренесемо прокаженије преступленија и указаније наказанија за Комсар енерџи, осим што нам не пада на памет да их преводимо на српски језик, већ ћемо само пресловити. Немамо вам кад.

ЦЗЗС: Оштра осуда пријетњи упућених редакцији Цапитала.ба

Центар за животну средину оштро осуђује пријетње које је данас упутио Шеф Представништва РС у Русији Душко Перовић редакцији портала Цапитал.ба, након објаве чланка у којем је наведено да је, иако не поштује Уговор о концесији, Влада Републике Српске дозволила компанији "Цомсар Енергy" да повећа снагу планиране ТЕ "Угљевик 3" на 700 МW супротно Стратегији развоја енергетике РС и политикама Енергетске заједнице те низ спорних чињеница везаних за овај пројекат.

Центар за животну средину позива све релевантне институције, а посебно представнике медија да осуде овај догађај и допринесу спречавању будућих сличних пријетњи и напада на новинаре, којима, нажалост у посљедње вријеме, неријетко свједочимо.

Оваква реакција посебно забрињава, јер је ријеч о дипломатском представнику Републике Српске те се поставља питање чији интереси су приоритет нашим званичницима.

Пријетње које је редакцији упутио Душко Перовић можете послушати овдје.

Центар за животну средину заједно са порталом Цапитал.ба сарађује на серијалу чланака посвећених електроенергетском систему у Босни и Херцеговини.

Сматрамо да сви грађани имају право на информацију, а да је слобода медија предуслов за здраву животну средину.

Гукни Душко Перовићу (Оптужбе горе од пријетњи) !

У случају Душка Перовића извјесно је само како човјек у снимак рече: "Напишите да Душко Перовић прети!". Цапитал.БА (држимо се изворника ЦЗЖС) не само да је написао, већ је пустио и снимак. Тако да је ту све јасно. Нема говора о неовлаштеном снимању, новинари су даље одрадили свој посао коректно. Пренијели поруку.

А главна порука је да не смије нико никоме пријетити, поготово са позиције власти, ма шта год господин Перовић замјерао порталу Цапитал.БА. Има како се то рјешава по закону.

У јавности се, у односу на пријетњу као тему, занемарује да је, и то опет са позиције власти, он изрекао низ оптужби на рачун портала, а која се процесуирају по кривичном законику. Што је много озбиљнија оптужба од пријетње, за коју би се он судио, ако до нечега попут тог уопште дође, пред судијом за прекршаје.

Он је навео да су рекеташи, да се баве искључиво Комсаром, да осим других и ово конкретно предузеће рекетирају, те да ће он доћи у Бању Луку и сазвати конференцију за штампу "да ја кажем ко сте ви". Уколико господин Петровић не може да докаже своје тврдње, а изнио их је јавно, могао би се наћи у ситуацији да буде пријављен, осим за пријетњу, и за клевету.

Увезана цријева Невладинића у домаћем корупционом сосу

Наравно да је овдје у питању хибридни медијско-економски рат између руског и европско-англо-америчког капитала. Од првог значајнијег уласка предузећа из Русије у енергетски сектор, "невладине организације" финансиране од земаља ЕУ и САД, почињу кампање у сарадњи са "истраживачким новинарима".

Они, у том смислу, потпуно контролишу медијску сцену, поготово у онлајн медијима и на телевизији, тако да је са те стране лако разумјети фрустрацију Душка Перовића. Не и његов поступак, дакако.

Западни обавјештајци су поред изграђене мреже себи наклоњених медија, спонзорисаних послијепоноћних објава Гласа Америке Студио Вашингтон, те гомиле организација/медија које финансирају већ деценијама, направили и на десетине порталоида, од којих је спонзорисаним објавама по друштвеним мрежама извјесни Епицентар, најсимптоматичнији.

Центрирање тролова, ботова и хакера, у увозном тиранском суфлеу

Овај порталоид се непотписано бави догађајима, изложбама, биоскопским пројекцијама, трибинама, књижевним вечерима, те било каквим другим догађајима, а који су у вези са Руском Федерацијом или о Русима уопште.

Порталоиди као поменути немају импресум, али одају утисак стварног портала на којем неко заиста ради. У основи, то су све агенцијске вијести "из РС-а", док се они баве писањем тешких антируских флоскула и квалификација, а затим и отворених лажи. Онда исте пласирају спонзоришући текстове по друштвеним мрежама и циљајући одређене циљне групе.

При при том компаније за друштвене платформе из САД не санкционишу такво понашање "америчких тролова" или "европских ботова", на начин на који су правили хистерију око никад недоказаних оптужби о кривици "руских хакера" за избор Трампа. То је онда "ширење демократије", "оснажавање цивилног друштва" и (а зашто да не) "подизање еколошке свијести".

Ево, да узмемо да су термоелектране непријатељи животне средине до те мјере, да овај пут ЦЗЖС мора дупло да реагује, има ту неколико симптоматичних ствари које објективан посматрач не може да пренебрегне.

Кобни Кока-колин Ковенант

Свим медијима које инсталирају интересне групе под именитељем НАТО, налазе да су неваљалци по правилу рафинерија у Броду и Модричи, ТЕ Углљевик. ТЕ Гацко се истражује мало мање. О америчким и европским компанијама се готово уопште не пише, уколико нису у некој вези са властима.

Поготово се ова предузећа не прозивају у вези са екологијом. Рецимо Кока-кола и накнада за штету нанесену пластичним боцама?

Што то не би била тема? Уз све то, ова америчка мултимилијардерска компанија која продаје прешећерене клакере није испунила сопствено обећање и план о нивоу рециклаже свог амбалажног отпада на глобалном нивоу.

И то га није испунила ни за сажаљиву оцјену, већ за непомињање код домаћих еколога. Ту се еколошка свијест сужава.

Поготово се ЦЗЖС ни близу толико не ангажује око протеста око одлагалишта нуклеарног отпада који Хрватска намјерава да направи тик уз границу Републике Српске.

Такве ствари нису баш редовно на мети наших еколошко-економско-правно-истраживачких тимова чаршијског и невладинићког педигреа.

Сердаров је приоритет.

Дакле, термоелектране загађују

Дакле, термоелектране загађују. Било би добро да су ове код нас, које су нам неопходне, барем на земни плин? Барем да бојлери и радијатори у Бањој Луци раде на течни нафтни гас? Али немамо гасовод. Турски ток даље кроз Бугарску и Србију до нас Америка стопира и још више ће, како год зна и умије. О томе, са еколошке тачке гледишта, ни ријечи.

Дакле, термоелектране загађују. Но, против далеко мање штетнијих турбина на гас, које се користе по западној Европи, САД не дјелују само код нас. Оне приморавају своје НАТО-савезнике да се откаче од сваке врсте руског гаса. Нуде им еколошки штетније и економски неповољније нафту из уљних шкриљаца и блокирају и плиновод Сјеверни ток 2, који је неопходан Њемачкој.

Дакле, термоелектране загађују. Но, у домаћим медијима би стекли дојам да неке загађују, а неке мање. И још неке неодговорно послују уз оштећавање буџета мутним радњама. А неке ништа. Некад запале уз кафу.

Дакле термоелектране загађују, али монументални комплекс у Тузли, који загађује више него сви остали заједно, уз жељезару у Зеници, те опет хемијску индустрију у Какњу и другдје по Ефбиху, код наших Невладинића се помиње колико и Кока-колине пластичне флаше.

Правни лијек: Ко је крив, нека одговара по закону

Наравно, то ништа не амнестира било коју компанију која крши закон и наружава животну средину, али стиче се дојам да само у компанијама са руским капиталом има проблема са поштовањем обавеза, рокова, стандарда, те коруптивних радњи државних службеника?

Са сигурношћу сигурно можемо само рећи да се нашим не само политичким, него свеукупним друштвеним животом до те мјере за јефтине паре управља јавним мнењем, да истина у потпуности више није ствар чињенице, него политичког или идеолошког опредјељења. Медија које пратите у складу са тим.

При том је, такође, очигледно да су "заједничке институције" на нивоу Савјета министара и државне заједнице Српске и Ефбиха, те које праве проблем руским компанијама у свим случајевима. Па и у случају увоза лијекова из ове земље. На тај начин се нису понашали у Сарајеву, када је Русија требала да опрости дуг за гас којим су се гријали током рата.

Сердаров је приоритет. Пусти лијекове.1 КОМЕНТАР

  1. Да,пракса у Европи је показала еколози из удружења грађана треба да се политички активирају, а НВО -еколози нека раде свој посао за који су плаћени од ментора.

    Што се мене лично тиче, овдје није проблем у овој НВО, него о досадашњем приступу свих послератних влада Српске, односно, питању непостојања јасне стратегије-приступа рјешавању здраве животне средине и ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА.

    Док тако буде, а биће све док ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ не преузму одговорност за ову супер важну област живота и рада, нећемо се помаћи ни корак напријед, напротив.

    Значи, питање рјешавања здраве животне средине и заштите преосталих природних ресурса Српске, јесте ЕЛ ГРАНДЕ проблем, односно, проблем раван данашњем проблему опстанка Републике Српске кроз очување Дејтонског споразума.

    Та два питања су основа опстанка Републике Српске и српског народа на овим просторима, зато се она морају паралелно рјешавати,тачка.