Западна Африка против предсједника Обале Слоноваче

АБУЏА – Земље Западне Африке запријетиле су да ће извести пред међународну правду одговорне за погибије људи у насиљу у Обали Слоноваче, навели су у саопштењу лидери држава тог региона окупљени на самиту у Абуџи, у Нигерији. „Жалимо због изузетно високог броја изгубљених људских живота од 7. децембра и упозоравамо одговорне за та дјела да […]

субота, децембар 25, 2010 / 09:08

АБУЏА – Земље Западне Африке запријетиле су да ће извести пред међународну правду одговорне за погибије људи у насиљу у Обали Слоноваче, навели су у саопштењу лидери држава тог региона окупљени на самиту у Абуџи, у Нигерији.

„Жалимо због изузетно високог броја изгубљених људских живота од 7. децембра и упозоравамо одговорне за та дјела да ће бити предмет процеса пред међународним судовима за кршења људских права, у што скорије вријеме”, поручено је на затварању самита Економске заједнице држава Западне Африке.

Та заједница је најавила и да ће послати мисију у Обалу Слоноваче која ће затражити од досадашњег предсједника Лорана Гбагбоа, који одбија да напусти предсједничку функцију, да напусти власт.

Самит земаља је, после хитног састанка, саопштио да ће послати посебну делегацију високог нивоа у Обалу Слоноваче да каже Гбагбоу да мора да мирно сиђе са власти или ће се суочити са „легитимном силом”.

„У случају да Гбагбо не успије да испуни тај захтјев, наша заједница неће имати другог избора него да предузме друге мјере, укључујући легитимну силу”, наведено је у саопштењу те организације.

УН су јуче упозориле да су најмање 173 особе убијене у насиљу које је избило после предсједничких избора у Обали Слоноваче и додале да чак нису у могућности ни да истраже све извјештаје о нестабилности у тој земљи.

На специјалној сједници о Обали Слоноваче у сједишту УН у Женеви, наведено је да је у тој земљи ухапшено и притворено неколико стотина људи, а забиљежено је и неколико десетина случајева тортуре.

Постизборна криза је настала после другог круга предсједничких избора одржаних 28. новембра.

Оба кандидата на изборима – и Гбагбо и Аласана Уатара, себе су прогласили за побједнике и 5. децембра су одржане одвојене супарничке церемоније полагања предсједничке заклетве.

Побједу Лорана Гбагбоа оспорава Уатара, као и Централна изборна комисија, УН и међународна заједница.Оставите одговор