Заокрет Обамине администрације у случају Гвантанамо

ВАШИНГТОН – Америчка администрација направила је велики заокрет одлуком да се главним оптуженима за терористичке нападе у САД 11. септембра 2001. ипак суди пред војном комисијом у америчкој бази Гвантанамо на Куби умјесто пред цивилним судом у Њујорку, оцјењују данас амерички медији. Амерички секретар за правосуђе Ерик Холдер рекао је синоћ новинарима да је та […]

уторак, 5 априла, 2011 / 13:27

ВАШИНГТОН – Америчка администрација направила је велики заокрет одлуком да се главним оптуженима за терористичке нападе у САД 11. септембра 2001. ипак суди пред војном комисијом у америчкој бази Гвантанамо на Куби умјесто пред цивилним судом у Њујорку, оцјењују данас амерички медији.

Амерички секретар за правосуђе Ерик Холдер рекао је синоћ новинарима да је та одлука неопходна зато што је Конгрес увео „неоправдана ограничења” која су спријечила владу да у земљу пребаци притворенике из Гвантанама.

Холдер је на конференцији за новинаре објелоданио да ће суђење главном оптуженом за терористичке нападе у САД 11. септембра 2001. Халиду Шеику Мохамеду и четворици саучесника бити пред војном комисијом у затвору у Гвантанаму.

Како оцјењују медији, та одлука представља потпуни заокрет од ранијих најава да се оптуженима суди пред цивилним судом у Њујорку где је 14. децембра 2009. године подигнута запечаћена оптужница.

Ова одлука значи и, како се указује, да Обама није успио да убиједи опозиционе републиканце и неке демократе у свој план о затварању Гвантанама гдје се држе осумњичени за тероризам, како би им се судило пред америчким цивилним судовима.

Конгрес је, након што је Обамина администрација полако одустала од тог плана, донио закон који спријечава довођење затвореника из Гвантанама на америчко тло ради суђења.

Оптужница против Шеика Мохамеда и четворице саучесника јуче је отпечаћена, а терети их за завјеру са Ал-Каидом и за убиство 2.973 особе које су погинуле у нападима на Свјетски трговински центар у Њујорку, на Пентагон у Вашингтону и у Пенсилванији.

Оптуженима пријети смртна казна.