Заобилажење парламента: Медојевић, рутински, о екпресном задуживању Кривокапићеве владе

Тајним задужењем нова влада је направила озбиљан неред у већ успостављени систем контроле јавних финансија и увела опасну праксу заобилажења парламента у поступку одлучивања о задуживању и располагању државном имовином, сматра лидер Покрета за промјене (ПзП) Небојша Медојевић.

уторак, 15 децембра, 2020 / 10:31

Он је поручио да премијер Здравко Кривокапић и министар финансија Милојко Спајић не смију зарађивати од, како је рекао, приватних тајних послова са државном имовином.

Подсјећа да је министра Спајића питао када је Влада Црне Горе донијела одлуку о емисији државних обвезница од 750 милиона на седам година, те када је и гдје објављен позив за упис и уплату те емсије.

"Кад је и гдје објавијен Проспект за емисију државних обвезница; Преко које инвестиционе банке је одрађена ова емисија обвезница; На основу којег законског основа сте реализовли ову емисију обвезница; Да ли је ово задужење било предвиђено Законом о ребалансу буџета за 2020. годину", питања су Медојевића упућена Министарству финансија и социјалног старања.

Захтјевао је, каже, да му се ови подаци доставе у што краћем року, како би се припремио за расправу у парламенту.

"Нова Влада је овим тајним задужењем направила озбиљан неред у већ успостављени систем контроле јавних финансија и увела опасну праксу заобилажења парламента у поступку одлучивања о задуживању и располагању државном имовином. Уз доста отпора и снажних притисака опозиције и међународног фактора успјели смо да кроз године оштре борбе успоставимо одређени систем контроле транспарентности у јавним финансијама", подсјећа Медојевић.

Нова Влада је, сматра он, "увела опасну праксу приватних, тајних, затворених трансакција што наводи на сумњу да су се у склапању овог јавног државног посла појавили и лични мотиви и интереси, што отвара питање корупције".

"Поставља се отворено питање да ли су премијер и министар финансија имали и личне интересе у овом послу из кога су, за сада непознати људи и фирмеч узеле вишемилонску провизију", наводи Медојевић.

Јасно је, каже, да се Кривокапић и "његови лични Министри – апостоли неће сами одрећи оваквог неприхватљивог начина вођења земље и да је задатак, прије свега на ДФ-у, Демократама и СНП-у, да као партије које су гласале за ову Владу, договоре механизме параментарне контроле и надзора".Оставите одговор