04:54 Уставносудска превара стољећа: Неуставно преузимање легислативне функције од стране Уставног суда БиХ (4)21:24 Норвешка планира изградити тунел за бродове вриједан 325 милиона долара21:21 ЕУ и САД суспендовали царине на четири мјесеца17:40 Вања Ђурић: Осмомартовски уранак - Је л' ово нама наша борба дала?13:34 Неко је ракетирао турске положаје у Сирији, сумња се на руске посреднике13:23 Заузети тестери: У оба ентитета државне заједнице нема ниједног лабораторијски потврђеног случаја грипе13:11 Фирма покушала експеримент – свима дала исту плату: Није се добро завршило13:06 Само се у БЛ право из СДП иде у власт: Ивана Марић на мети Сарајстана13:05 Либор излази из употребе, банке морају пронаћи алтернативу11:59 Милан Благојевић: Не бојим се санкција ОХР, а за цивилизацијске и правне вриједности које браним, спреман сам дати и живот

Занимљивости из Низоземске: Влада прихвата одлуку суда за дјелимичну кривицу у Поточарима

У одлуци суда је утврђено да су "холандски мировњаци могли да дозволе муслиманским мушкарцима да остану у уточишту у бази, и да су их предајом подвргли могућем злостављању или убиству од стране трупа босанских Срба".

недеља, 21 јула, 2019 / 17:04

Холандски мировњаци у Поточарима у јулу 1995. године

Холандски мировњаци у Поточарима у јулу 1995. године

Холандска влада прихвата пресуду

Влада прихвата пресуду Врховног суда, саопштило је холандско министарство одбране.

"Држава стога прихвата одговорност за штету, како је одредио Врховни суд", додаје се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Реч је о коначној, правоснажној пресуди највишег судског органа у Холандији, а након жалбе представника породица убијених на закључак по апелацији из 2017. године на истоветну пресуду Окружног суда у Хагу из 2014. године, наводи Кликс.

Тада је Холандија проглашена одговорном за смрт Сребреничана у пропорцији од "30 посто" са закључком како "није сигурно" да би успели да преживе да су остали у бази холандског батаљона.

Том одлуком, Холандија је ослобођена одговорности за страдање мушкараца који нису били унутар базе холандског батаљона стационираног у Поточарима.

Према тој пресуди, Холандија је дужна да исплати одштету породицама жртава. Сам износ одштете није прецизиран.

Истовремено, држава Холандија је поднела жалбу по истом предмету, али са захтевом да се ослободи одговорности за догађаје из јула 1995. године.Оставите одговор