Занијели се: Савјет министара прекршио три закона при избору чланова Савјета РАК

Приликом избора чланова Савјета Регулаторне агенције за комуникације БиХ, Савјет министара БиХ прекршио је чак три закона. У случају да Парламент БиХ потврди избор чланова Савјета РАК, то ће бити показатељ да власт у БиХ не жели да поштује законе које сама доноси, а који прописију елементарна људска права. Ад хок комисија Парламентарне скупштине БиХ […]

петак, октобар 25, 2013 / 13:52

Приликом избора чланова Савјета Регулаторне агенције за комуникације БиХ, Савјет министара БиХ прекршио је чак три закона.

У случају да Парламент БиХ потврди избор чланова Савјета РАК, то ће бити показатељ да власт у БиХ не жели да поштује законе које сама доноси, а који прописију елементарна људска права.

Ад хок комисија Парламентарне скупштине БиХ за избор чланова Савјета РАК прослиједила је раније Савјету министара БиХ ранг-листу 14 кандидата за избор.

Другорангирана на тој листи била је Марија Милић, новинар из Бање Луке. На листи кандидата из реда српског народа она је била прва, а оно што је најважније – једина жена на укупној листи.

Савјет министара БиХ је све то занемарио, није испоштовао ниједан од тих критеријума, директно кршећи законе, и за чланове Савјета РАК прије два дана је предложио листу на којој су: Зоран Томић, Љубо Божовић, Милош Шолаја, Пламенко Чустовић, Мирза Милишић, Нино Ћорић и Фарук Борић. Листа иде на усвајање Парламентарној скупштини БиХ.

Овим су прекршени Закон о комуникацијама БиХ и Закон о равноправности полова БиХ и Закон о дискриминације у БиХ

Марија Милић каже да је оштећена по свим основама, али оставља могућност да је ријеч о пропусту Савјета министара. Ако Парламент БиХ прихвати предложену листу, она каже да ће имати основа за тужбу против БиХ и апсолутно је сигурна да ће добити државу пред судом, па макар се ишло и до Европског суда за људска права у Стразбуру.

"Нисам члан ниједне политичке странке, професионалац сам, новинар и зато желим да вјерујем да се ради искључиво о пропусту Савјета министара БиХ, а не о подобности одређених кандидата. Уколико се институције БиХ оглуше на ова упозорења, остаје јасно да су неки други критеријуми пресудили у случају избора седам чланова Савјета РАК-а БиХ. Савјет министара је већ прекршио ова два закона, а уколико то прихвати и Парламент, тиме ће послати поруку да им апсолутно није стало до тога да поштују било који закон који сами доносе", рекла је Милићева.

У Комисији за остваривање равноправност полова Парламентарне скупштине БиХ нико се није јављао на телефон да евентуално прокоментарише случај. Одговор нисмо добили ни из Кабинета предсједавајућег Савјета министара, Вјекослава Беванде, који се узгред, одавно није огласио, па би ваљало провјерити да ли је уопште у/на земљи, без обзира што је јуче виђен на сједници Парламента БиХ.

Генерални секретар Удружења БХ новинари, Борка Рудић, каже да је у овом случају проблем и то што многи кандидати за Савјет РАК имају јасно политичку позадину, чланови су и симпатизери одређених странака.

"Такође, није испоштовани ни критеријум да морају имати најмање пет година искуства у областима које су везане за оно чиме се бави РАК", каже Рудићева за Фронтал и додаје да ће, у случају да се одлучи да тужи институције, Марија Милић сигурно побиједити у судском спору.

‘Ако ови чланови Савјета РАК стварно буду изабрани, то ће значити да институције нису способне да поштују законе које су саме донијеле", сматра Аднан Кадрибашић, правни савјетник у Агенцији за равноправност полова БиХ. Он каже да Агенција нема моћ да директно дјелује, али да су ће покушати ступити у контакт са заступницима у парламенту како би се кршење закона предухитрило.

Уколико се институције БиХ оглуше на ова упозорења, остаје јасно да су неки други критеријуми пресудили у случају избора седам чланова Савјета РАК БиХ, о којима ћемо, у том случају, бити информисани ако случај добије судски епилог.

Подсјетимо, Уједињене нације су у јулу ове године разматрале извјештај о напретку БиХ у поштивању женских права гдје су констатовали да жена и даље нема довољно на мјестима одлучивања у БиХ.

Закон о комункацијама:

У Закону о комуникацијама БиХ, тачније, измјенама усвојеним 2010. године, између осталог, стоји:

"При избору и именовању чланова Вијећа Агенције промовисаће се равноправна заступљеност оба пола, те ће проценат учешћа полова у органима Агенције, у правилу, одражавати равноправну заступљеност полова."

У истом закону пише и ово:

"Ако у поступку запошљавања два или више кандидата подједнако испуњавају тражене услове, Агенција ће предност дати кандидату мање заступљеног спола. На пословима истог степена сложености полови треба да буду равноправно заступљени"

Удружене жене протестовале

Фондација „Удружене жене“ Бањалука изразила је јавни протест због одлуке Савјета министара Босне и Херцеговине усвојене на 66. сједници одржаној у Сарајеву 23. октобра, којом је Савјет, на основу ранг листе припремљене од парламентарне ад хок Комисије за провођење поступка именовања Савјета Регулаторне агенције за комуникације Босне и Херцеговине (РАК БиХ), усвојио приједлог за именовање седам чланова Савјета РАК БиХ, не водећи рачуна о равноправној заступљености полова која је прописана Законом о равноправности полова Босне и ХерцеговинеФондација „Удружене жене“ Бањалука изразила је јавни протест због одлуке Савјета министара Босне и Херцеговине усвојене на 66. сједници одржаној у Сарајеву 23. октобра, којом је Савјет, на основу ранг листе припремљене од парламентарне ад хоц Комисије за провођење поступка именовања Савјета Регулаторне агенције за комуникације Босне и Херцеговине (РАК БиХ), усвојио приједлог за именовање седам чланова Савјета РАК БиХ, не водећи рачуна о равноправној заступљености полова која је прописана Законом о равноправности полова Босне и Херцеговине.0 КОМЕНТАРА

  1. Пуна подршка Марији Милић, не само зато што је жена, него првенствено јер је новинар професионалац, образована и непристрасна за разлику од неких са листе које с новинарством повезује само чињеница да су организовали прес конференције и били у управним и надзорним одборима новинаских кућа, те били „подобни“ свим странкама на власти.

Оставите одговор