Закон о ПИО: Нема договора Владе и социјалних партнера

Представници Владе Републике Српске, социјалних партнера и Привредне коморе РС нису данас постигли конкретан договор о закону о ПИО, али ће до сриједе, 21. децембра покушати да пронађу компромисна рјешења и отклоне неспоразуме. Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је да се разговори настављају до почетка посебне сједнице Народне скупштине РС која је заказана […]

понедељак, децембар 19, 2011 / 15:33

Представници Владе Републике Српске, социјалних партнера и Привредне коморе РС нису данас постигли конкретан договор о закону о ПИО, али ће до сриједе, 21. децембра покушати да пронађу компромисна рјешења и отклоне неспоразуме.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је да се разговори настављају до почетка посебне сједнице Народне скупштине РС која је заказана за 21. децембар и да су сва рјешења у оптицају.

"То подразумијава и измјену предложеног закона што би значило уважавање ставова социјалних партнера, али и могућност одлагања усвајања Приједлога закона о ПИО", рекла је Мишић новинарима након састанка у Бањалуци.

Она је нагласила да се данас или сутра очекује одговор Владе РС на приједлоге социјалних парнера.

Мишић је поновила да социјални парнери не прихватају 45 година радног стажа за одлазак у пензију и "пенализацију" која је предвиђена новим законским рјешењима.

Састанку у згради Владе РС присуствовали су предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић, предсједник Уније послодаваца Ранко Милић и предсједник Удружења пензионера Раде Ракуљ.

Народна скупштина РС требало би да у сриједу, 21. децембра, на посебној сједници разматра приједлоге буџета и економске политике за наредну годину, те приједлоге закона о пенијско-инвалидском осигурању и о борачким правима.

Влада РС усвојила је 9. децембра Приједлог буџета РС за наредну годину, Приједлог закона о извршењу буџета, Приједлог економске политике за наредну годину, те приједлоге закона о доприносима, о пензијско-инвалидском осигурању и о правима бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца.

Министар рада и борачко инвалидске заштите РС Петар Ђокић рекао је раније, говорећи о закону о пензијско-инвалидском осиругању, да је учињено неколико важних корака у намјери да се дугорочно стабилизује пензијски фонд и створе услови за раст пензија у наредном периоду.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *