Закон о нерадним данима повучен с дневног реда

Сједница Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ протекла је у знаку расправе о Приједлогу закона о нерадним данима за вријеме вјерских празника у БиХ. Након низа примједби посланика, министар цивилних послова БиХ Адил Османовић у име Савјета министара БиХ повукао је приједлог Закона са дневног реда. БиХ, као потписница уговора са Ватиканом и Српском православном црквом […]

уторак, 12 јануара, 2016 / 17:04

Сједница Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ протекла је у знаку расправе о Приједлогу закона о нерадним данима за вријеме вјерских празника у БиХ.

Након низа примједби посланика, министар цивилних послова БиХ Адил Османовић у име Савјета министара БиХ повукао је приједлог Закона са дневног реда.

БиХ, као потписница уговора са Ватиканом и Српском православном црквом обавезала се на доношење посебног закона о нерадним данима у вријеме вјерских празника. Приједлогом оваквог закона предвиђено је по пет нерадних дана током године за обиљежавање вјерских празника за муслимане, православце, католике, припаднике јеврејске и свих осталих вјера у БиХ. Уз примједбе већине посланика у Представничком вијећу, приједлог оваквог закона није дошао на дневни ред.

„Ми можемо поново то иницирати, али у овој оваквој политичкој ситуацији, још дуго времена нећемо имати политички концензус“, истакао је министар цивилних послова у Савјету министара БиХ Адил Османовић.

„Ми смо данас у парламентарним клупама добили један приједлог који је дискриминаторан, антиреформски, антидејтонски и антиуставан“, сматра посланик СДП-а у Представничком вијећу ПС БиХ Денис Бећировић.

Опозициони СНСД био је против овог приједлога закона. На питање да ли су били истог става када су били на челу Савјета министара БиХ одговарају да јесу.

„Исто смо ми тада причали, небитно ко је предложио закон, времена се мијењају. Ваљда све треба да еволуира у овој земљи, па и политичке партије, а има оних који се нису макли даље из 90-их.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић тврди супротно.

„Ако лаже коза, не лаже рог. Ово су листинзи гласања који потврђују да су посланици СНСД-а два пута подржали овај закон када је његов предлагач био господин Новић. Ми смо и тада и данас против тог закона зато што он није у потпуности усаглашен са споразумом са Српском православном црквом, нису усаглашени датуми који се налазе у том споразуму. Мислимо да СПЦ треба да инсистира на кориговању датума у овом закону“, истиче Пандуревић.

Према Приједлогу закона о нерадним данима за вријеме вјерских празника у БиХ, којим је одређен подједнак број нерадних дана за припаднике свих вјера, за православце би били нерадни Божић, Свети Архиђакон Стефан, Духови, Велики петак и Васкрс.