Закључци Предсједништва ПДП: Престати с говором мржње

Предсједништво Партије демократског прогреса позвало је са данашње сједнице у Бањалуци све политичке актере у Републици Српској и БиХ да одмах престану са говором мржње, непримјереном и увредљивом комуникацијом и да се врате политичком дијалогу који ће вратити достојанство институцијама.

петак, новембар 17, 2017 / 15:36

Предсједништво ПДП апелује да се сви учесници на политичкој сцени врате комуникацији искључиво снагом аргумената, како би биле смирене тензије које дугорочно наносе штету будућности Републике Српске и БиХ.

Предсједништво ПДП осудило је посљедње изјаве предсједника СДА и бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића и позвало на прекид ратнохушкачке реторике, која БиХ враћа у прошлост.

Предсједништво ПДП сматра да је потез српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића да сазове консултације у Бањалуци са министрима у Савјету министара и посланицима у Представничком дому парламента БиХ из Републике Српске допринио смиривању тензија.

Предсједништво ПДП позвало је владајућу парламентарну већину у Народној скупштини Републике Српске и све политичке актере да учине напор како би било обезбијеђено нормално функционисање Народне скупштине Републике Српске и враћен дигнитет тој институцији.

Оцијењено је да је послије посебне сједнице НСРС постало јасно да је актуелна власт Републике Српске до сада злоупотребљавала институцију референдума, те позвало на озбиљан приступ овом питању.

Посебну пажњу Предсједништво ПДП на данашњој сједници посветило је програмском садржају информативно-политичког програма јавног сервиса Републике Српске.

ПДП захтијева да се програм Радио-телевизије Републике Српске хитно врати у законски оквир, по којем информисање јавности мора да буде објективно и непристрасно, без утицаја било које политичке групације у Републици Српској. Захтијевамо, што је Законом о Радио-телевизији Републике Српске већ и прописано, равноправан третман за носиоце свих изабраних и именованих функционера у Републици Српској, и у име Републике Српске у заједничким институцијама, те равноправан третман власти и опозиције у Републици Српској.

Разматрано је и економско стање у Српској и нацрт буџета за сљедећу годину и изражена забринутост због недостатка адекватног одговора власти Републике Српске на тешко економско стање.

Предсједништво ПДП изузетно је задовољно реакцијама јавности у вези са ПДП-овим документом ”Програм обнове Републике Српске” и наставиће активности на представљања рјешења за креирање мирне, стабилне и боље будућности у Републици Српској.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *