Заједнички органи: За нове објекте 20 милиона

Институције на нивоу БиХ, које за закуп 44.000 метара квадратних простора годишње из буџета извуку 9,5 милиона марака, статус "подстанара" изгубиће уз финансијску инјекцију од 20 милиона марака. Савјет министара БиХ усвојио је на посљедњој сједници Одлуку о одобравању пројекта куповине објеката за смјештај институција у оквиру Програма вишегодишњих капиталних улагања од 2012. до 2014. […]

субота, април 6, 2013 / 09:28

Институције на нивоу БиХ, које за закуп 44.000 метара квадратних простора годишње из буџета извуку 9,5 милиона марака, статус "подстанара" изгубиће уз финансијску инјекцију од 20 милиона марака.

Савјет министара БиХ усвојио је на посљедњој сједници Одлуку о одобравању пројекта куповине објеката за смјештај институција у оквиру Програма вишегодишњих капиталних улагања од 2012. до 2014. године.

Новац за ове намјене, укупно 20 милиона марака, биће обезбијеђен из буџета, од чега ће се 12,8 милиона КМ намаћи из акумулиране добити “Службеног гласника” за 2013. годину, а преосталих 7,2 милиона КМ од продаје касарне “Маршал Тито”.

Овим новцем рјешаваће се питање смјештаја и опремање објеката институција БиХ које су смјештене у Бањалуци, Сарајеву, Мостару, Тузли и Источном Сарајеву.

Највише новца и то десет милиона марака отићи ће у Сарајево, гдје је смјештен и највећи број институција, те Тузли.

За смјештај у Мостару потребно је шест милиона, а у Бањалуци и Источном Сарајеву четири милиона марака.

– За сваку појединачну куповину објеката за смјештај институција Савјет министара БиХ ће, на приједлог Службе за заједничке послове институција БиХ, донијети посебну одлуку о набавци и прецизно утврдити локацију објеката, површина, као и динамике реализације сваке појединачне одлуке – наведено је у одлуци Савјета министара.

Извршена анализа трошкова које институције БиХ имају у сврху плаћања закупа за смјештај показује да се за ове потребе годишње издваја око 9,5 милиона КМ и да се овај проблем до сада није рјешавао на системски начин.

– Због тога сматрамо да је потребно обезбиједити изворе средстава за смјештај највећег дијела институција у сопствене просторе, чиме би били смањени трошкови за ове намјене – наведено је у одлуци и додаје се да трошкови закупа у великој мјери оптерећују буџет институција БиХ.

Укупна површина закупљеног простора у Сарајеву је 21.883 метра квадратна, за шта се на годишњем нивоу издваја више од пет милиона марака. У Бањалуци су институције смјештене на 9.443 метра квадратна, што годишње однесе више од 2,1 милион КМ, док се за закуп пословног простора за институције у Мостару, површине 6.925 метара квадратних, издваја 1,1 милион КМ.

У Тузли се за закуп 3.642 метра квадратна плаћа 567.385 КМ, а више од 2.395 метара квадратних у Источном Сарајеву кошта 473.281 марку.

Замјеник предсједавајућег Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламента БиХ Бошко Томић сматра да је, прије свега, потребно анализирати свеобухватну ситуацију и да се види које су институције заиста потребне БиХ.

– Првобитно би требало рјешавати оне институције које користе пословне просторе у центру града, прије свега, у Сарајеву, гдје се највише новца троши за подстанарство – закључио је Томић.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор