Заједнички именитељ: И у Београду траже оставку министра МУП

Четврти протест "Један од пет милиона" завршен је синоћ на Тргу Славија у Београду без инцидената и уз захтјев учесника за оставком министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, а сљедеће окупљање најављено је за суботу, 5. јануар.

недеља, 30 децембра, 2018 / 12:54

Један од организатора протеста глумац Бранислав Трифуновић рекао је да министар Небојша Стефановић треба да поднесе оставку јер не ради свој посао и омаловажава народ.

"Умјесто што са слике броји колико има нас који протестујемо боље би му било да преброји колико има убистава и да почне да ради свој посао", рекао је Трифуновић, затраживши Стефановићеву оставку.

Организатори протеста поновили су и остале захтјеве истакнуте током претходна три протеста – пет минута на РТС-у за протесте, једнако извјештавање о свим политичким опцијама на јавном медијском сервису, као и проналажење починилаца и налогодаваца убиства предсједника Иницијативе СДП Оливера Ивановића и налогодаваца покушаја убиства лидера Љевице Србије Борка Стефановића и новинара Милана Јовановића.

"Докле год нам то не испуне окупљаћемо се сваке суботе у све већем и већем броју", поручила је једна од организатора протеста Јелена Анасоновић на крају вечерашњег протеста.

Бранислав Трифуновић је на почетку скупа на платоу испред Филозофског факулетат гдје су одржани говори рекао да су протести грађански и да их је на протесте позвао Вучић својим понашањем и поступцима.

Он је казао и да пружају подршку протестима у Бањалуци "Правда за Давида".

Новинар Срђан Шкоро рекао је да је у Србији било "свакаквих власти, али оволиких лажова и оваквих лопова никада није било".

Он се осврнуо на обећање предсједника Србије Александра Вучића да ће саслушати грађане који протестују.

"Обећао си да ћеш саслушати народ, позвао га народ да дође овдје, али ја га овдје не видим. Он не може да се види тамо гдје су честити људи и пристојна Србија", рекао је Шкоро и назвао је Вучића "кукавицом".

Он је казао да Вучић не смије са политичким противницима да изађе на ТВ дуел и да само разговара на телевизији са "Барбарама".

"Разбили су све институције своје земље и на чело довели Барбаре, а од државе направили ријалити", рекао је Шкоро и додао: "Молиће за милост ускоро, али милости за њега и његове кабадахије неће бити".

Предсједник Мјесне заједнице Ракита Десимир Стојанов позвао је Вучића да укине закон који омогућава изградњу минихидроелектрана које нарушавају еко систем.

"Ми у Ракити само бранимо своје ријеке и због тога добијамо батине", рекао је Стојанов и захвалио на могућности да говори на протесту у Београду и каже грађанима "њихову муку".

Послије одржаних говора више хиљада грађана кренуло је у протестну шетњу Васином улицом, преко Македонске, Светогорске, Таковске и Улице краља Милана до Трга Славија. Те улице биле су затворене за саобраћај за вријеме протеста.