Зајечарци се сјећају славног "извођача глумачких радова”

Да је жив, Зајечарац Зоран Радмиловић, популарни глумачки великан, већ би ове године прославио 80.рођендан. Његови Зајечарци се труде да, у овој „округлој годишњици“, успомену на њега оживе и обиљежавањем 28.годишњице његове смрти (21.јул 1985.) и традиционалним 22. Данима Зорана Радмиловића. Рођендан свом великом глумачком суграђанину Зајечарци су већ обиљежили представљањем изузетне књиге о њему, […]

понедељак, 22 јула, 2013 / 07:56

Да је жив, Зајечарац Зоран Радмиловић, популарни глумачки великан, већ би ове године прославио 80.рођендан.

Његови Зајечарци се труде да, у овој „округлој годишњици“, успомену на њега оживе и обиљежавањем 28.годишњице његове смрти (21.јул 1985.) и традиционалним 22. Данима Зорана Радмиловића.

Рођендан свом великом глумачком суграђанину Зајечарци су већ обиљежили представљањем изузетне књиге о њему, коју је приредио његов друг из дјетињства, познати зајечарски и српски пјесник Томислав Мијовић. Вјечном другу у част, пјесник Мијовић „укоричио»је у лијепој публикацији, на 236 страна (издавач Зајечарско позориште) укупно 89 литерарних и 90 ликовних радова које су наши познати умјетници посветили великом глумцу. Зато ова књига-поклоњење и носи назив „Зорану Радмиловићу – песници и ликовни уметници“.

Ипак, популарни „извођач глумачких радова“, који је овај свијет прерано напустио, са тек навршене 52 године, најдуже одољева забораву глумачким фестивалом који њему у част траје већ 22 године. Сваке године увек препуно гледалиште зајечарског театра седам дана ужива у брижљиво одабраним преставама српских позоришта, које подсјећају на глуму великог мајстора.Тада он оживи и у анегдотским казивањима његових савременика о њему, а нешто млађи глумци са великим усхићењем примају награде „Зоранов брк“, награду за глумачку бравуру и главну награду фестивала „Зоран Радмиловић”.

Бесмртности великог глумца у његовом родном Зајечару „доприноси“ и улица која носи његово име у Зајечару, и зајечарски театар са његовим именом и биста која је глумцу откривена прије седам година.

Пред том бистом већ је, 11.маја обиљежен 80.рођендан, а данас ће бити означена и 28.годишњица смрти Зорана Радмиловића.