07:46 Сад је провјерено: Митрополит Амфилохије се упокојио22:32 Дарко Ристов Ђого: У тренутку када ово пишем митрополит је на респиратору - направите Владу Црне Горе!19:03 Министарство просвјете: Не знамо разлог љутњи, настава на даљину успјешно функционише као и раније18:45 Српска ствар се у ЦГ развија да горе не може: Андрија Мандић уз Медојевића оптужује Кривокапића да је "гласач ДПС"18:42 Ако је и до кампање, превише је: БНТВ се преиграо и Шеранића назвао пудлицом18:00 Град Подгорица даје плац Удружењу грађана Црногорска православна црква17:57 Ана Брнабић вилу Јованке Броз додијелила себи на кориштење17:51 Нови извјештај Савбезу УН у четири поглавља: Резолуција СДС о "грађанској БиХ" највећа унутрашња пријетња Дејтонском мировном споразуму17:46 Рутински и на дистанци: ММФ се код Вишковића распитује за паре које не можемо вратити17:10 Чачак, Чачак, бањолучки рокенрол!

Зајечарци се сјећају славног „извођача глумачких радова”

Да је жив, Зајечарац Зоран Радмиловић, популарни глумачки великан, већ би ове године прославио 80.рођендан. Његови Зајечарци се труде да, у овој „округлој годишњици“, успомену на њега оживе и обиљежавањем 28.годишњице његове смрти (21.јул 1985.) и традиционалним 22. Данима Зорана Радмиловића. Рођендан свом великом глумачком суграђанину Зајечарци су већ обиљежили представљањем изузетне књиге о њему, […]

понедељак, 22 јула, 2013 / 07:56

Да је жив, Зајечарац Зоран Радмиловић, популарни глумачки великан, већ би ове године прославио 80.рођендан.

Његови Зајечарци се труде да, у овој „округлој годишњици“, успомену на њега оживе и обиљежавањем 28.годишњице његове смрти (21.јул 1985.) и традиционалним 22. Данима Зорана Радмиловића.

Рођендан свом великом глумачком суграђанину Зајечарци су већ обиљежили представљањем изузетне књиге о њему, коју је приредио његов друг из дјетињства, познати зајечарски и српски пјесник Томислав Мијовић. Вјечном другу у част, пјесник Мијовић „укоричио»је у лијепој публикацији, на 236 страна (издавач Зајечарско позориште) укупно 89 литерарних и 90 ликовних радова које су наши познати умјетници посветили великом глумцу. Зато ова књига-поклоњење и носи назив „Зорану Радмиловићу – песници и ликовни уметници“.

Ипак, популарни „извођач глумачких радова“, који је овај свијет прерано напустио, са тек навршене 52 године, најдуже одољева забораву глумачким фестивалом који њему у част траје већ 22 године. Сваке године увек препуно гледалиште зајечарског театра седам дана ужива у брижљиво одабраним преставама српских позоришта, које подсјећају на глуму великог мајстора.Тада он оживи и у анегдотским казивањима његових савременика о њему, а нешто млађи глумци са великим усхићењем примају награде „Зоранов брк“, награду за глумачку бравуру и главну награду фестивала „Зоран Радмиловић”.

Бесмртности великог глумца у његовом родном Зајечару „доприноси“ и улица која носи његово име у Зајечару, и зајечарски театар са његовим именом и биста која је глумцу откривена прије седам година.

Пред том бистом већ је, 11.маја обиљежен 80.рођендан, а данас ће бити означена и 28.годишњица смрти Зорана Радмиловића.

 Коментариши