Захтјев за Дивјака у Аустрију стиже данас, сутра, или прекосутра

СAРAЈЕВО – БиХ још није упутила захтјев Аустрији да изручи пензионисаног генерала армије РБиХ Јована Дивјака, након што су из Министарства иностраних послова БиХ саопштили да Тужилаштво и Министарство правде БиХ нису доставили потпуну документацију. "Тужилаштво БиХ и Министарство правде БиХ нису комплетирали документацију за Дивјаково изручење правосуђу БиХ, због чега ће захтјев Aустрији бити […]

уторак, 22 марта, 2011 / 08:00

СAРAЈЕВО – БиХ још није упутила захтјев Аустрији да изручи пензионисаног генерала армије РБиХ Јована Дивјака, након што су из Министарства иностраних послова БиХ саопштили да Тужилаштво и Министарство правде БиХ нису доставили потпуну документацију.

"Тужилаштво БиХ и Министарство правде БиХ нису комплетирали документацију за Дивјаково изручење правосуђу БиХ, због чега ће захтјев Aустрији бити послат тек данас или у сриједу, најкасније у четвртак", рекао је помоћник за међународно-правне и конзуларне послове у Министарству иностраних послова БиХ Зоран Перковић, преноси "Глас Српске".

Перковић је додао да је било потребно да се рашчисте неке ствари, због чега је затражена допуна захтјева.

Министар правде Бариша Чолак истиче да то није тачно и да је Министраству иностраних послова сва документација достављена 9. марта и наглашава да Министарство правде ниједном није допуњавало документацију, јер је била потпуна.

Aмбасадор БиХ у Бечу Харис Хрле рекао је да не жели да говори о случају "Дивјак", као ни његови адвокати, који тренутно чекају захтјев за изручење из Србије, али је додао да ће "више информација о случају и захтјеву из БиХ имати у четвртак".

Тужилаштво БиХ саопштило је да је 4. марта доставило Министарству правде захтјев за екстрадицију Дивјака, али је испоставило да недостаје Увјерење о држављанству, због чега је захтјев пет дана провео у ладицама Министарства правде. Када је коначно документација комплетирана, захтјев је 9. марта отишао из Министарства правде у Министарство иностраних послова БиХ, које је требало да га достави Aмбасади у Бечу, а они суду у Aустрији.

Дивјак је ухапшен 3. марта на аеродрому у Бечу на основу Интерполове потјернице, коју је расписала Србија, а оптужен је за ратни злочин у Добровољачкој у Сарајеву 1992. године.