Захтјев Суду БиХ да забрани слање "Програма реформи” у НАТО

Слање тог документа прије него што се објави и прије него што се омогући јавности да о њему поведе јавну дебату, повриједило би права свих грађана како Републике Српске, тако и остатка Босне и Херцеговине.

недеља, 8 децембра, 2019 / 12:19

Пише: Стефан Мачкић

Питање (не)приступања савезу какав је НАТО је од монументалног јавног значаја за житеље било које државе, па тако и Републике Српске, коју би Милорад Додик у Предсједништву Босне и Херцеговине требало да представља. О таквим питањима нити смије да одлучује сам, мимо народа, нити је ико довољно мудар, свјестан, сталожен и далековид да може сам о таквим питањима исправно да одлучује.

Народ јесте мудар, а може бити и свјестан и далековид. Наравно, када му се благовремено пруже све информације које су му потребне да схвати и преломи којим ће правцем и путем његова будућност да се претаче у његову прошлост. Неинформисан народ, пак, не зацртава правац тог свог животног потока, већ му обрће смијер, па му се прошлост прелива у будућност, а у том се вртлогу увијек и неминовно диже тешки муљ и талог, који лако може да га угуши.

"Програм реформи Босне и Херцеговине” стога не смије да се крије. Народ мора сам да се увјери шта у њему пише и шта тај документ за његову будућност значи. Управо зато је потписник ових редова захтијевао од Предсједништва БиХ да објави "Програм”. Нешто касније је то тражило и Удружење за борбу против корупције "Транспаренси интернешнл” у Босни и Херцеговини, али ту треба да им се приговори – они за ту информацију моле, а народ за права која му неприкосновено припадају нема шта да моли власт, већ треба и мора од власти да захтијева да му обезбиједи њихово уживање.

захтјев, програм реформи
Захтјев Предсједништву БиХ

Потписник ових редова је захтијевао и да се привремено забрани слање "Програма”, све док не протекне бар мјесец дана након његовог објављивања. У супротном, јавност остаје обесправљена, јер не може да расправља о том питању од изузетног јавног значаја, не може о њему да обликује јавно мњење и створи информисано и цјеловито мишљење, не може да критикује и притишће јавну власт да донесе одлуку народу по вољи и не може тако да учествује у обављању јавних послова; што су све права која народу јемче и Устав Републике Српске, и Устав Босне и Херцеговине, и Општа декларација о правима човјека, и Међународни пакт о грађанским и политичким правима, и Европска конвенција за заштиту људских права и основних слобода.

Захтјев Суду БиХ

Будући да се недостављањем "Програма” новинару крши слобода изражавања, јер он без тог документа не може да ужива своје право и испуни своју уставну дужност да благовремено о том питању од јавног значаја извијести јавност; потписник ових редова је од Суда Босне и Херцеговине тражио да му заштити уставна права и слободе тако што ће да наложи Предсједништву БиХ да објави тај документ и да му забрани његово слање у сједиште НАТО-а док не протекне бар мјесец дана од његовог објављивања.

Захтјев Суду БиХ

Такав захтјев је поднесен јер нема других дјелотворних правних лијекова, пошто је извјесно – поготово сада, након именовања Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара БиХ и Додикове најаве о скором именовању министара – да би тај документ могао веома брзо да буде послан у сједиште НАТО-а, или без објављивања, или нетом послије објављивања, како би се створио привид демократије.

Због тога "Програм” мора да се објави што прије. Његов садржај је изузетно битан и сам по себи, али блиједи наспрам чињенице да га се противуставно скрива од народа. Уставодавитељи тако настављају да подривају уставни и демократски поредак – владавину права и владавину народа – како Републике Српске, коју су се заклели да чувају, тако и Босне и Херцеговине.

Суд БиХ о захтјеву мора да одлучи хитно, а најкасније у року од петнаест дана, како је то прописано Законом о управним споровима Босне и Херцеговине.57 КОМЕНТАРА

 1. Наши велеиздајници, а њихови слугани, чланови ТЗВ Предсједништва БиХ, сада само извршавају налоге које су некада потписали на бијелом и чистом папиру (значи без текста – бланко налози), и који су били услов да запосједну на власт а нама народу навале на грбачу.
  Са које не силазе.
  Дошао је моменат када су те бланко потписане налоге наших велеиздајника нјихови налогодавци а народни тиранини извуку из ладица и сада имамо то што имамо.
  Грдно се вара свако ко мисли да је то из глава наших велеиздајника, на све три стране, јер они одавно не мисле својом главом.
  Гарантујем да су им тај текст тако написали („округло па на чоше) да се може тумачити на милион начина, а у завршници рашомонијаде биће тумачен онако како то буде одговарало онима којима је и намијењен.
  Уствари, ти исти којима је намијењен тумачиће га онако како буду захтијевале потребе тренутка.
  Освајање и колонијализам малих народа и малих земаља никада није престао, само што је мијењао форме.
  Глобални либерал капитализам је и смишљен и измишљен да томе да демократксу форму, и да освајање буде умотано у целфан.
  Луди Хитлер је вјеровао у силу а паметна Меркел у „демократију“, и ја вас сада питам; коме је успјело да се докопа топлих мора, Хитлеру или Меркеловој.
  Нама остаје само да вјерујемо да нас неће освојити десни него да ће то за руком поћи лијевима. Ако су довољно ојачали.
  Гребаће се они још дуго преко наших леђа.
  А што се документа тиче, народ ће о њему одлучивати на референдуму као што су одлучивали браћа Словенци, Хрвати, Македонци, Црногорци.
  Мало Морген.
  Инече, храбром истраживачком новинару Мачкићу све честитке за текст и иницијативу, али „дај боже кћери за бега“

 2. Koliko mi je poznato ovo je prvi i jedini konkretan potez ove vrste a odnosi se na famozni Dokument. Niko od političara nije imao hrabrosti da to uradi. Boje se vlasti.
  Ništa oni nisu bolji od predstavnika vlasti koje svakodnevno kao bajagi kritikuju. Čast izuzecima kao što su Vukanović, Trivićka, Stanivuković…
  Samo se sada postavlja pitanje koliki će ovo odjek imati u javnosti i kolike su šanse da se taj spor dobije. Pošto je Mačkić pobjeđivao državu na sudu, za očekivati je da dobije i ovaj spor

 3. Kada je potpisivan prudski sporazum, i aprilski paket za to smo saznali iz novina. Ovdje smo imali vidan napredak. Pu kja su nas uvalili nasi vodeci politicari. Prema tome, ne trebamo biti ni tako kriticni. Svakim danom u svakom pogledu sve vise napredujemo.
  A ko ce vratiti one silne kredite i zaduzenja. Nasa djeca i nasi unuci. Posto smo vec u duznickom ropstvu, clanstvo u alijansi nam dodje kao prirodni nastavak serije.
  Sva sreca pa na vrijeme sbrisah u toplije krajeve.

 4. Sve je dobro rečeno ali se zaboravlja na činjenicu je svakog čuda tri dana dosta i da je ovakvih afera bilo i biće na pretek i da se sve zaborave za nekoliko sedmica ili mjeseci. Sjtimo se samo afera sa izgradnjom zgrade Vlade, sa propadanjem banaka sa … Neko će reći da se te stvari ne mogu porediti, ali da smo nekoga procesuirali za te uslovno govoreći manje afere, ne bi se događale ni ove krupne.

 5. Jel se o NATO paktu izjasnio onaj političar Nikola Lazarević?
  Članstvo BiH u NATO paktu je jedini garant fizičkog opstanka srpskog naroda na lijevoj obali rijeke Dirne.
  Od Rusije nema ništa, Rusija se dala srcem i dušom u spašavanje Slovenije i Hrvatske.
  Nadam se da će institucije sistema uraditi svoj posao kako treba Kao i uvijek do sada i da će molba Milorada Dodika za članstvo u NATO paktu biti u Briselu na vrijeme ( prije odluke suda) i sa pozitivnim odgovorom.

 6. Већина Срба би сутра (камосутра) прихватила да уђе у НАТО алијансу да није било оног несретног бомбардовања Срба у РС и Србије. Није им то требало.
  Овако ни самој алијанси не би било паметно да нас приме у загрљај јер ће у нама увијек имати тројанског коња. Била би то непринципијелна коалиција. Као са Турском. Кад тад проради змија коју си одгајио у њедрима. Међутим, сви ратови буду и прођу, и паметни људи се окрећу будућности. Гледају оно од чега се живи, а не оно шта се дешавало кроз историју. Проблем није НАТО него природна и неизлијечива нетрпељивост католичког запада према православном истоку. Поред тога, морамо бити свјесни да се на нашим просторима сада сударају интереси четири велике силе : Америке и западних савезника, Русије, Кине и Турске. До прије пар деценија били су то само источни и западни блок, НАТО и Варшавски пакт, а сада на сцени имамо по мени најопаснијег играча, Кину. Није искључено да за пар деценија на нашим просторима присуствујемо и сукобу Кине и Русије. И шта ми сада да очекујемо.
  Једино рјешење је да се јужнословенски народи удруже и покушају да заједничком стратегијом пробају да пруже неки отпор. Али, командује онај ко има паре. Нико на жалост није гадљив на паре, а њима су на нашим њедрима одгајили наше вишеглаве змије, односно наше политичаре који раде за наше њихове интересе. Одсјечеш главу једној змији, реактивира се друга. Сви водећи политичари у државама бивше Југославије, али без изузетка, су одшколовани и припремљени да служе интересима неке стране силе. Само што с времена на вријеме пробају да промијене дрес, па то плате. неко чако и главом. Сјетимо се само Ђинђића. Да не идемо даље кроз историју. За надати се да тога више неће бити

 7. „Међутим, сви ратови буду и прођу, и паметни људи се окрећу будућности“ .
  Где си ти овде видео „паметне“? Клоц до клоца, балван до балвана. Паметни су се одавно раздужили са овом рупетином пуном распамечених хуља што нам раде о главама.

 8. Neka se javi jos neki pojedinac, – novinar, politicar, busunessman – koji je napravio slican potez. Svi junaci nikom ponikose i u crnu zemlju pogledase.
  Svi su jaki na rijecima, ali kada je napraviti neki konkretan potez slican ovome i zamjeriti se vlasti, nema nigdje nikoga.
  A Mackic cuti, ali kad treba reci popu pop a bobu bob, ne uzmice.
  Zbog toga je jedinstven slucaj u oblasti istrazivackog novinarstva.

 9. Program reformi BiH nije dokument od javnog nego privatnog značaja.
  Iz tih razloga Novinar Mačkić nema nikakvih šansi da uspije sa svojim zahtjevom.
  NATO je privatna organizacija kao što je to i tzv. Predsjedništvo BiH.
  Sekte nisu organizacije od javnog nego od privatnog značaja.
  Zbog toga, ono što rade privatne ili privatizovane organizacije ne treba da interesuje obični puk.
  Ljudi nikako da shvate da su države generalno gledano privatizovana društva i da su tamo na čelu ljudi koje te privatne organizacije unaprijed odrede.

 10. Vrh vrhova u politici ovih je vracanje Radoncica u zagrljaj Izetbegovicu.
  Ponovo su zajedno dva vodeca politicka predstavnika kod Bosnjaka koji su u poslednjoj deceniji postavili svjetski rekord u pljuvanju jednog na drugog, pri cemu su se mogle cuti i najgnusnije optuzbe, cak i na privatnoj osnovi.
  Mislili smo da je po tom pitanju svjetski rekord osvojio Cavic i pok. Krsmanovic ulazeci u koaliciju sa SNSD-om ali smo se prevarili.
  Ovo sa Radoncicem i Izetbegovicem je cudo nevidjeno.
  Sta ti je politika.

 11. Kako su im začepljena usta?
  Sve je urađeno sa ciljem da se razbije oštrica kritike sramnog načina i okolnosti pod kojima je Republika Srpska uvedena u NATO pakt.
  Zato imamo poplavu režimskih botova sa nikovima koji do sada nisu viđeni na Frontalu a među kojima si i ti Drogo Khol.
  Srpski narod ima nesreću da ga u EU uvode šešoljoidi Aleksandra Vučića a u NATO pakt ljubitelj ruske formule 1 i sarajevske sećije Milorad Dodik.
  Meni u svemu tome samo nije logično da je EU i Nato pakta spao na to da na fukara prima nove članove, jer Srbija nema demokratskikapacitet a narod Republike Srpske siguran sam da je ogromnom većinom protiv članstva u NATO paktu.
  Biće zanimljivo pratiti nove epizode cirkusa izmišljene ličnosti koja sebe za potrebe masovne indoktrinacija naziva tzv. srpski član i ruskog ambasadora ako NATO pakt potvrdi molbu za članstvo.

 12. Gdje mene da svrstas u rezimske botice. Da sam jedan od njih ne bi ih kritikovao i razgolicivao gdje god mogu i kad god mogu.
  Zna se tacno ko su placeni i dezurni botovi i njima se rijetko omakne kritika na racun rezima.
  Oni su se ovdje bili odomacili i zaposjeli prostor da su se samo prividno pljuvali a ispod zita kovali zavjerenicke planove protiv svega sto nije na njihivoj mantri.
  Frontalu je bolje da ne postoji nego da ima takve posjetioce i komentatore.
  Osim ako i oni nisu prodali dusu djavolu.

 13. Marko pije uz ramazan vino
  Car Sulejman jasak učinio:
  Da s’ ne pije uz ramazan vino,
  Da s’ ne nose zelene dolame,
  Da s’ ne pašu sablje okovane,
  Da s’ ne igra kolom uz kadune;
  Marko igra kolom uz kadune,
  Marko paše sablju okovanu,
  Marko nosi zelenu dolamu,
  Marko pije uz ramazan vino,
  Još nagoni odže i adžije,
  Da i oni s njime piju vino
  Idu Turci caru na parnicu:
  „Car Sulejman, i otac i majko!
  „Nijesi li jasak učinio,
  „Da s’ ne pije uz ramazan vino,
  „Da s’ ne nose zelene dolame,
  „Da s’ ne pašu sablje okovane,
  „Da s’ ne igra kolom uz kadune;
  „Marko igra kolom uz kadune,
  „Marko paše sablju okovanu,
  „Marko nosi zelenu dolamu,
  „Marko pije uz ramazan vino;
  „Pa mu prosto, da sam pije vino,
  „Već nagoni odže i adžije,
  „Da i oni s njime piju vino.“
  Kad je care razumeo reči,
  On pošilje dva svoja čauša:
  „Otidite, dva čauša mlada,
  „Pak kažite Kraljeviću Marku
  „Da ga care na divan zaziva.“
  Otidoše dva čauša mlada.
  Kad dođoše Kraljeviću Marku,
  Ali Marko pod šatorom pije,
  Pred njim kupa od dvanaest oka;
  Besede mu dva čauša mlada:
  „Da čuješ li, Kraljeviću Marko!
  „Tebe care na divan zaziva,
  „Da ti ideš caru na divana. “
  Rasrdi se Kraljeviću Marko,
  Pak dovati onu kupu s vinom,
  Pa udara careva čauša,
  Pršte kupa a pršte i glava,
  I proli se i krvca i vino.
  Ode Marko caru na divana,
  Sede caru do desna kolena,
  Samur-kalpak na oči namiče,
  A buzdovan uza se privlači,
  Britku sablju na krilo namiče;
  Besedi mu care Sulejmane:
  „Moj posinko, Kraljeviću Marko!
  „Ta ja jesam jasak učinio,
  „Da s’ ne pije uz ramazan vino,
  „Da s’ ne nose zelene dolame,
  „Da s’ ne pašu sablje okovane,
  „Da s’ ne igra kolom uz kadune;
  „Dobri ljudi o zlu govoriše,
  „Na jednoga Marka potvoriše,
  „Da ti igraš kolom uz kadune,
  „Da ti pašeš sablju okovanu,
  „Da ti nosiš zelenu dolamu,
  „Da ti piješ uz ramazan vino,
  „Još nagoniš odže i adžije,
  „Da i oni s tobom piju vino.
  „Za što kalpak na oči namičeš?
  „Što l’ buzdovan uza se privlačiš?
  „Što li sablju na krilo namičeš?“
  Al’ besedi Kraljeviću Marko:
  „Poočime, sultan Sulemane!
  „Ako pijem uz ramazan vino,
  „Ako pijem, vera mi donosi;
  „Ak’ nagonim odže i adžije,
  „Ne može mi ta obraz podneti,
  „Da ja pijem, oni da gledaju,
  „Nek ne idu meni u meanu;
  „Ako l’ nosim zelenu dolamu,
  „Mlad sam junak i dolikuje mi;
  „Ako l’ pašem sablju okovanu,
  „Ja sam sablju za blago kupio;
  „Ako igram kolom uz kadune,
  „Ja se, care, nisam oženio,
  „I ti s’, care, bio neoženjen;
  „Ako kalpak na oči namičem,
  „Čelo gori s’ carem se govori,
  „Što buzdovan uza se privlačim,
  „I što sablju na krilo namičem,
  „Ja se bojim, da ne bude kavge,
  „Ako bi se zametnula kavga,
  „Teško onom, tko j’ najbliže Marka!“
  Gledi care na četiri strane,
  Ne ima li tko bliže do Marka:
  Al’ kod Marka nigdi nikog nema,
  Već najbliže care Sulejmane;
  Car s’ odmiče, Marko se primiče,
  Dok dotera cara do duvara;
  Car se maša rukom u džepove,
  On izvadi stotinu dukata,
  Pa i daje Kraljeviću Marku:
  „Idi, Marko te se napij vina.“

 14. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da bi stanovnici regija u istočnoj Ukrajini, koje su pod kontrolom separatista, mogli postati meta vladinih snaga ako se Kijevu zajamči potpuna kontrola na granici s Rusijom.

  Dan nakon prvog susreta s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, Putin je podsjetio na masakr u Srebrenici 1995. godine tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Rekao je da se stanovnicima Donjecka i Luhanska mora osigurati pomilovanje prije bilo kakve predaje.

  – Zakon o amnestiji još nije usvojen, a ukrajinska strana nastavlja inzistirati: ‘dajte nam priliku da naši vojnici zatvore granicu’. No, mogu zamisliti što bi se nakon toga dogodilo, rekao je Putin.

  – Dogodila bi se Srebrenica, dodao je Putin podsjetivši na masakr u kojem su bošnjački Srbi ubili više od 8.000 Bošnjaka, u najgorem masovnom pokolju na europskom tlu još od Drugog svjetskog rata.

  U sukobu u istočnoj Ukrajini, između pobunjenika koje podupire Moskva i ukrajinske vlade, ubijeno je više od 13.000 ljudi, a potaknuo je najsnažniju podjelu istoka i zapada još od Hladnog rata.

  Putin i Zelenskij dogovorili su u ponedjeljak u Parizu razmjenu preostalih zatvorenika, ali su ostala otvorena mnoga pitanja o budućnosti regije.

 15. Администратор треба да отклони проблем који се састоји у томе да коментарисани чланак не долази на чело листе.
  Једни те исти постови се данима задржавају на листи, а они који су коментарисани не налазе. се на истој.

 16. Гдје си Симо?

  Слажем се, ево ја први предлажем да се скине онај мој пост са коментара, наравно, ако остане овај систем у коме је на врху оно што је највише коментарисано.

  Замисли, онда би моја колумна БУНИТЕ СЕ МЛАДИ, СВИ ВАС ЛАЖУ И ЗАЈЕБАВАЈУ, колумна која је имала преко 300 коментара и данас била на челу у рубрици коментари.

  Што је најгоре, од првих десет, најмање 7-8 би били постови на моје текстове на Фронталу РС.

  Наравно, ово је сигурно покушај администратора да спријечи минирање актуелних тема на порталу, управо због тога што сте прошли мјесец злоупотребили систем да би актуелне теме скидали са коментара.

  П.С. Питање за администратора, зашто нема рубрике-архив,претпостављам због злоупотреба код коментарисања од стране ботова.

  Ипак мислим да је треба вратити, макар системом спријечили да се било која стара објава може коментарисати.

  Поздрав.

 17. Допуна,

  овај приједлог око повратка архива и немогућности постављања коментара на њих, мислим да би било разумно због актуелности објава, да се остави неки рок, рецимо мјесец дана и да се после тога више не могу коментарисати старе објаве.

 18. Ovdje nema ni 5 % komantara na zadanu temu :

  „Захтјев Суду БиХ да забрани слање „Програма реформи” у НАТО“

  Predlažem Frontalu da ukine komentarisanje, koje većini služi za pražnjenje, liječenje kompleksa, dokazivanje, žal za mladošću i prošlošću, iživljavanje, ubijanje depresivne samoće, i slično.

  Čovjek napisa tako kvalitetan članak, a ovdje neke DžijeDrka umjesto da o tome nešto kažu, pozitivno ili negativno, liječe bilesne ambicije i nastavljaju vrijeđanje i prepucavanje započeto prije nekoliko godina.
  Stalno se vrte dva-tri ista lika koji, svaki od njih po desetak nikova, nastavlja ga vrte neku njihovu istu pokvarenu ploču.

  Što, priznaćete, govori o njima samima.

 19. Драгче,

  види се да си нови коментатор, значи,не вриједи ти моралисати.

  Било им је гураво задња два мјесеца, добро је Фронтал био посјећен због опште ситуације, те текстова и коментара везаних за ту по власт веома гураву ситуацију, ево и ти си се тада укључио, сад ће се примирити, циљ је постигнут.

  Иначе, да се држимо теме.

  Гледах Мектића синоћ у пулсу, како он рече све је готово око пута у НАТО, наводно у потписаном документу српски члан предсједништва не може више повући питање виталног националног интереса и вратити приједлог предсједништва на НСРС.

  Шта ти и остали коментатори милсите шта сад радити:

  – да ли да опозиција диже „буну“

  -да ли консензусом да пристану, али прије да знају шта хоће,,па после да са властима наступе снажно, односно, да за тај пут у НАТО траже ДЕЈТОН 2, односно,да у том новом ДЕЈТОНУ пристану на међународно признату БиХ, састављену од двије, или три федералне јединице, од којих једна јесте Република Српска у садашњим границама, све као одраз воље државотворног српског народа , плус одузето Брчко, да траже поврат већине одузетих надлежности, повратак симбола, све то уз уставне гаранције, рецимо, да се гарантује референдум о самоопредјељењу сваке федералне јединице без права ВЕТА друге-других, нити права ВЕТА заједничких органа БиХ, наравно уз услов да свака оцјепљена федерална јединица остаје у НАТО………………………………………………………………………

  -да ли пустати да мутна вода тече, па гдје нас одведе?

 20. Šta je ovo danas?
  Prvo je neko preuzeo profil Jasse i pisao prvorazredna gluposti a zatim su režimski „hakeri“ preuzeli profil Apostrofa i konačno sa profila Niđže imamo nešto normalno.
  Nidžo, najbolja je varijanta 2 (dva) ,( 1.) prva nije realna jer je opozicija cirkus a sve će se završiti varijantom tri jer će Mile i SNSD maksimalno mutiti vodu jer se najbolje snalaze u mulju na dnu.

 21. апостроф13. децембра 2019. у 13:29

  Шта ти и остали коментатори милсите шта сад радити:

  – да ли да опозиција диже „буну“

  -да ли консензусом да пристану, али прије да знају шта хоће,,па после да са властима наступе снажно, односно, да за тај пут у НАТО траже ДЕЈТОН 2,

  Nikola,prosao voz.
  Za put u NATO vlast je vec dobila benefite.Skidanje vodze sa crne liste,vlast na nivou Savjeta ministara…itd

  To je cinjenica.A mozemo samo naglabati jesu li se jeftino prodali i kazniti na izborima.Tacka.

 22. Јасмине,

  свега сам ја свјестан био још прије него што сам ушао у политику, ја се ово мало играм и шаљем поруке.

  Иначе, искрено ми је жао што су се пропустале историјске шансе од стране српске политике, ја мислим, не мислим, ја знам да још није касно и знам тачно начин како доћи до циља,све да ми у Српској будемо задовољни, данормална народ у Федерацији буде задовољан,да екстреми у Федерацији буду незадовољни, али да морају поштовати историјски договор, али ко мене пита, зар не?

 23. Apostrofe/jasse,

  Kada кажеш :
  „Гледах Мектића синоћ у пулсу, како он рече све је готово око пута у НАТО, наводно у потписаном документу српски члан предсједништва не може више повући питање виталног националног интереса и вратити приједлог предсједништва на НСРС“.
  ЈА ТИ КАЖЕМ : ТАЧНО. ТАЧКА

  Када кажеш:
  „да ли да опозиција диже буну“
  ЈА ТИ КАЖЕМ : КАСНО ЈЕ, А И ДА НИЈЕ ОПОЗИЦИЈЕ НЕМА И ОНА ТО НЕ БИ БИЛА У СТАЊУ ДА УРАДИ. ТАЧКА

  Када кажеш :
  „да ли консензусом да пристану, али прије да знају шта хоће па после да са властима наступе снажно, односно“
  ЈА ТИ КАЖЕМ: ПОШТО СУШТИНСКИ ОПОЗИЦИЈА ПОСТОЈИ САМО У ТРАГОВИМА, ОНО МАЛО ШТО ЈЕ ОСТАЛО НЕ ЗНА ШТА ХОЋЕ, НИКО ЈЕ НИШТА НЕ ПИТА, И НИКО ЈЕ НИШТА И НЕ СЛУША.

  Када ти кажеш ;
  „да за тај пут у НАТО траже ДЕЈТОН 2“,
  ЈА ТИ КАЖЕМ : ОНО МАЛО ШТО ЈЕ ЈОШ ОСТАЛО ОД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЗА ПУТ У НАТО НЕ МОЖЕ НИШТА И НИКОГА ДА УСЛОВАЉАВА ЈЕР ЈОЈ ТО НКО НЕ БИ НИ ДОЗВОЛИО. А РАСПАКИВАЊЕ ДЕЈТОНА УНИШТИЛО БИ И ТО МАЛО ШТО ЈЕ ОД ЊЕ ОСТАЛО.

  Када кажеш ;
  „односно,да у том новом ДЕЈТОНУ пристану на међународно признату БиХ, састављену од двије, или три федералне јединице, од којих једна јесте Република Српска у садашњим границама, све као одраз воље државотворног српског народа“.
  ЈА ТИ КАЖЕМ : МЕЂУНАРОДНО ПРИЗНАТА БИХ ВЕЋ ПОСТОЈИ И ОНА ЈЕ САСТАВЉЕНА ОД ДВА ЕНТИТЕТА, ПА МИ НИЈЕ ЈАСНО ШТА ЈЕ ОВИМ ПИСАЦ ХТИО ДА КАЖЕ.

  Када кажеш :
  „плус одузето Брчко“,
  ЈА ТИ КАЖЕМ: ЗАБОРАВЉАШ, ИЛИ САМ СЕБИ НЕЋЕШ ДА ПРИЗНАШ, ДА ЈЕ БРЧКО ВЕЋ ОДУЗЕТО, И ДА ЈЕ ТО БИО ЦИЉ ЗАПАДА ДА СЕ рЕПУБЛИКА ПОДИЈЕЛИ НА ДВОЈЕ. ДА НИЈЕ ТАКО, ЗЕШТО МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА НИЈЕ ОД САРАЈЕВА НАПРАВИЛА ДИСТРИКТ ЈЕР ЈЕ ТО БИЛО ЛОГИЧНИЈЕ. ЊИМА НИЈЕ ТРЕБАО ДРСТИКТ, НЕГО ДА ПОДИЈЕЛЕ И ОСЛАБЕ РС.

  Када кажеш:
  „да траже поврат већине одузетих надлежности, повратак симбола, све то уз уставне гаранције, рецимо, да се гарантује референдум о самоопредјељењу сваке федералне јединице без права ВЕТА друге-других, нити права ВЕТА заједничких органа БиХ, наравно уз услов да свака оцјепљена федерална јединица остаје у НАТО“.
  ЈА ТИ КАЖЕМ : ОВО ТИ ЈЕ ТОТАЛНО НЕРЕАЛНО (УТПОИСТИЧКИ), КАО И ВЕЋИНА ДРУГИХ РАЗМИЂЉАЊА. ПРЕВИШЕ СИ ИДЕАЛИСТА. САЊАР.

  када кажеш :
  „да ли пустати да мутна вода тече, па гдје нас одведе“?
  ЈА ТИ КАЖЕМ: ДА СУ НАС НАШИ ВЕЋ ПУСТИЛИ НИЗ ТУ ТВОЈУ МУТНУ ВОДУ, САМО НЕ ЗНАМ ГДЈЕ ЋЕ СЕ ЛЕШ ПОКАЗАТИ И ИСПЛИВАТИ. ДА ЛИ НА ЛИЈЕВОЈ ИЛИ ДЕСНОЈ ОБАЛИ.
  НАС СУ „НАШИ“, НИКОЛА, ДАВНО ПРОДАЛИ.
  И ЗАПАМТИ ; „НАШИ“ НИСУ НАШИ, МОЈ ДОБРИ И ПРЕДОБРИ НИКОЛА.

  Код нас Срба као и обично „КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ“

 24. Драгче,

  не знам да ли си ти поставио оно питање о дуплом нику, или су ти искористили ник, ако јеси ти и ако си мислио на мене, онда очигледно да не пратиш фабулу радње.

  Немам ја за то потребе, напротив.

  Што се тиче твоје анализе,неке ствари имају смисла, али схвати, ја сам оно написао да разиграмо играче на Фронталу и да пошаљем неке поруке.

  Моје мишљење како спасити Републику Српску, односно, оно што темпирано у јавност може, то се износило ових мјесеци, зато је и „горио“ Фронтал.

  Мораш да схватиш, ја сам у политику ушао као остварен човјек, хуманиста и визионар,на политичко небо Српске сам унио идеју, идеологију, спасоносни економско-еколошки прорам ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА, образ и позитивну енергију.

  Својим примјером показао како је политика господски посао, односно, да се њоме можеш и мораш бавити на начин да увијек будеш конкретан, коректан, али супер национално одговоран, управо због времена, мјеста и услова у коме живи српски народ и сви грађани Српске и БиХ, па и цијеле регије..

  Значи, давно сам ја прерастао локалну политику и њихово кокошарење, девет година сам ја градио ову позицију,трошио своје вријеме и за ове прилике огроман лични новац, све да авангардни и супер позитивни ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ данас постану морална вертикала у политици Српске.

  Да ја као њихов предсједник са образом народу могу погледати у очи, да могу написати и у медијима рећи шта је добро, а шта не ваља, све да ми мој народ и сви грађани Српске вјерују, истовремено да ме као одговорног српског политичара федералци и странци поштују.

  Зато мој Драгче данас, све после девет година господске борбе за опште добро,искрене љубави према мом народу и исказаног поштовања према свим другим и другачијим, ја сваком политичару могу бити морални и интелектуални судија(част изузецима), али и разговарати равноправно са странцима.

  Да се држим теме АНП-ПРОГРАМА РЕФОРМИ БИХ и луцидног Мачкићевог дјеловања.

  Ја гарантујем да и данас постоје рјешења за сигуран опстанак и убрзан развој Српске.

  Сад, после наметнутог ПРОГРАМА РЕФОРМИ БИХ, дословце је све до српског знања и стратегије, тако да ћемо у наредним мјесецима, па можда и све до избора 2022 године видјети ко су политичке снаге-партије које могу одговорити бремену времена?

  Истовремено, то вријеме ће показати који су појединци у политичким партијама визионари са државничким капацитетом, ко толерантне патриоте који су свјесни да немају тај капацитет, али су довољно родољуби и довољно писмени да знају како се са добро осмишљеном СТРАТЕГИЈОМ до циља може доћи само удруженим и несебичним дјеловањем.

  Са друге, то вријеме ће показати сву биједу неких политичких партија, апсолутну биједу партија-прелетачевића, показаће невиђену сујету и нарцисоидност појединаца,те поквареност и спремност на све, дословце, спремност на све, без обзира колику ће цијену платити српски народ.

  Кад то кажем, мислим на много, много појединаца из власти, али и из опозиције, тачка.

 25. Шта си Симо са тим хтио рећи?

  Ти Драгче напиши да користе твој ник, нека се зна, без обзира што ће они то и даље радити.

  Ево, два коментара под твојим именом од задња три, овај задњи и онај прије оног твог у коме си анализирао мој коментар.

 26. Ako laze koza ne laze rog

  Rajko Vasic

  РЕФЕРЕНДУМ ЈЕ УБИЦА
  ЧЛАНСТВА У НАТО ПАКТУ,
  БИО ОН БЕХАШКИ ИЛИ
  СРПСКОРЕПУБЛИЧКИ,
  БИО ПОДРЖАН
  ИЛИ ИГНОРИСАН

  Кад је већ Република Српска засрала грану са Додиковим пристанком да се у Брисел НАТО пошаље Папир, сљедећи потези морају бити стратешки и прецизни.
  Некидан је у Сарајеву боравио Тод Волтерс, главни за НАТО у Европи.
  Он је давао отклањајући изјаве, помирљиве, реалистичније, о проблему пута БиХ ка НАТО.
  Једна од њих је била о томе да он прихвата стање у коме Република Српска није одлучна да иде у НАТО. И да ће о томе одлучивати БиХ и Грађани.
  Послије је та варијанта изјаве уклоњена са портала.
  Не знам да ли НАТО Цензуром или Сарај Ћагетањем.
  Шта значи помињање Грађана у вези са Чланством у НАТО Пакту.
  Значи Референдум.
  Стога је још једна погрешка у коју је улетио Додик, то што се поводом Папира НАТО у Бриселу, помињала одлука Предсједништва и ПС БиХ у вези с Чланством у НАТО.
  Није се смјело дозволити да се не помиње Народна Скупштина Републике Српске и толико пута најављивани Референдум.

 27. Apostrofe,
  da, koriste moj nik od kada sam provalio neke likove (nikove) da ocdje na komentarima rade za režim i koru bajatog hljeba.
  Vidim da kroz moj nik blate i tebe.
  Znamo dobro ko to radi, ali i to je dio demokratije. Prljave demokratije.
  Zbog toga sam se malo povukao i sve rijeđe komentarišem.
  Hvala Bogu pa ne adin ni za koga i mislim svojom glavom. A nisam ni sponzoruša kao neki likovi ovdje.
  Zna se veoma dobro ko izbjegava Hag pretrčavajući iz jedne stranke u drugu i krijući se pod skute svojim mentora i vlastodržaca.
  Koji ih zbog toga ucjenjuju i primoravaju na savjetničko novinarski blud.
  Ali, „izdžao je Mujo i gore“.

 28. Драгче,

  све се зна, ниси ти ништа овдје провалио што се не зна, то мораш да схватиш, зато ти ја препоручујем да коментаришеш о ономе што мислиш да треба, не обраћај пажњу на БОТОВЕ и фалсификовање никова, овдје свакако годинама нико осим Николе Лазаревића и Дражена Милосављевића (који је прешао на фејсбук) није коментарисао под својим именом.

  Надам се да ће Фронтал, све због свог дигнитета да спријечи ово срање које ботови раде, тачка.

 29. Да искористим и честитам светог Николу свима који данас подижу вишњу славу, на многа љета дому и домаћину, да вам господ Бог и свети Никола заштите сву кућну чељад и све ваше данашње приорнике.

  Што се тиче моје констатације о часним коментаторима под својим именом, морам да кажем да је овдје било још два- три писмена коментатора који су коментарисали под својим именом, али су се повукли због ботова и оних који под својим именом ботују и млате гпупости,тачка.

  Успут да кажем, пратите мој фејсбук профил, имате сваки дан најаве шта ћемо урадити и шта смо урадили, биће свашта догодине, „бу најебал, начелници и градоначелници који не поступе по упуствима моралне вертикале у политици, илити, ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ.

  П.С. Хајде у здравље, одох на славу.

 30. Ne brini nista,tu je on,kola ko macak oko vruce kase.Nece odgovoriti a i ne mora.Dovoljno je da je procitao.A jeste,
  Vidis vec se vuca oko drugih tema.

  Simo je vrlo inteligentan provokator.Vrlo dobro zna kad je bolje usutjeti nego gluposti brabonjati.
  Za tako velike ribe moras imati strpljenja.Ako zelis da ih upecas.Som je som pa makar i kapitalac.

  Drugo me brine.

  Nikola,BUDI SE….

  Tvoja sansa ti je na pladnju,iskoristi je…
  Sad je vrijeme .ne krij se…
  Ako ovaj put zakazes ,sve ti je dosad bilo uzaludno.Moras znati biti „ovan“ predvodnik,ne samo ovca.

  ps.
  Ako i ovaj put zakazes,i simicu „vratis u zivot“,gotovo je sa tvojom pol. karijerom.

  Brate Nikola preuzmi uzde,vrijeme je.(nisi ti obren)
  Maksuz sellam,