Захлађење односа Русије и Бјелорусије

МОСКВА – Разговори између лидера некадашњих савезника Русије и Бјелорусије били су обиљежени серијом неслагања, пише данас руска штампа, а један лист наводи да су окончани "скандалом". Јучерашњи сусрет руског премијера Владимира Путина и бјелоруског предсједника Александра Лукашенка био је обиљежен спором у вези са уплатом сљедеће транше руског зајма од 500 милиона долара Минску. […]

петак, 29 маја, 2009 / 10:05

МОСКВА – Разговори између лидера некадашњих савезника Русије и Бјелорусије били су обиљежени серијом неслагања, пише данас руска штампа, а један лист наводи да су окончани "скандалом".

Јучерашњи сусрет руског премијера Владимира Путина и бјелоруског предсједника Александра Лукашенка био је обиљежен спором у вези са уплатом сљедеће транше руског зајма од 500 милиона долара Минску.

Руски министар финансија, Алексеј Кудрин, изјавио је да је Бјелорусија одбила да прими новац у руским рубљама и потом изразио сумњу у способност Минска да врати дуг.

"500 милиона долара у рубљама није новац. Бјелорусији не треба такав кредит", гласи наслов је у руском дневнику "Комерсант", а у тексту пише да је на јучерашњем састанку два кабинета избио скандал.

Провладин дневник "Известија" оцјењује да "братска љубав није нашла еквивалент у рубљама".

Кудрин је објавио да је Бјелорусија затражила од Русије зајам од девет милијарди долара за градњу нуклеарне електране, али је додао да нема гаранција да ће Минск добити новац.

Односи између Русије и Бјелорусије у посљедњих неколико мјесеци су захладњели због покушаја Минска да оствари јаче везе са ЕУ.Оставите одговор