Захладила љубав Милове странке и Кривокапићевих шовиниста

Црногорска владајућа коалиција демонстрирала је данас у парламенту значајно неслагање, пошто су двије владајуће странке различито гласале о два битна политичка питања – контроли над полицијом и отварању парламентарне истраге о афери Tелеком. Коалициони партнери Демократска партија социјалиста (ДПС) и Социјалдемократска партија у оба случаја нису имали заједнички став, а из такве ситуације највећи профит […]

уторак, 28 фебруара, 2012 / 19:38

Црногорска владајућа коалиција демонстрирала је данас у парламенту значајно неслагање, пошто су двије владајуће странке различито гласале о два битна политичка питања – контроли над полицијом и отварању парламентарне истраге о афери Tелеком.

Коалициони партнери Демократска партија социјалиста (ДПС) и Социјалдемократска партија у оба случаја нису имали заједнички став, а из такве ситуације највећи профит извукле су опозиционе странке.

У парламенту данас прво није прошао владин предлог закона о унутрашњим пословима, којим је било предвиђено да Управа полиције поново буде саставни дио Министарства унутрашњих послова, на чему је инсистирао СДП.

ДПС се, заједно са опозиционим странкама, уздржао од подршке том законском акту, тако да ће Управа полиције Црне Горе и даље функционисати као посебан државни орган, односно министар унутрашњих послова Иван Брајовић, члан СДП, неће имати оперативних надлежности над радом полиције.

На челу МУП налази се кадар мање чланице црногорске владајуће коалиције СДП, док је мјесто директора Управе полиције припадало ДПС.

Брајовић, члан СДП, казао је раније да је логично да му се, као надлежном министру, омогући да сноси одговорност и за рад Управе полиције.

ДПС се, међутим, успротивио жељи Брајовића да има потпуну контролу над полицијом, па ће директор Управе полиције и даље имати задњу ријеч када су у питању оперативне надлежности над радом полиције.

Одмах након тога, мања чланице црногорске владајуће коалиције узвратила је ударац ДПС тако што је подржала опозициону иницијативу о отварању парламентарне истраге о корупцији у афери Tелеком.

Tо је први пут након 10 година и случаја Национал, односно дуванске афере, да ће поново бити искоришћен институт парламентарне истраге.

Приватизација Tелекома поново је у центру пажње црногорске јавности након што су крајем прошле године америчке финансијске власти утврдиле да је Дојче телеком, преко своје подружнице Мађар телекома, при куповини Tелекома Црне Горе подмитио више црногорских званичника са укупно 7,35 милиона евра.Оставите одговор