Захарова: Столтемберга секретара-банкара нећемо више узимати за озбиљно

Москва више неће озбиљно схватати изјаве генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга који је именован за челника норвешке централне банке, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова на конференцији за новинаре.

среда, 16 фебруара, 2022 / 22:52

Она је коментарисала Столтенбергову изјаву да ће врата НАТО-а остати отворена за Украјину.

"Ове изјаве Столтенберга, који је генерални секретар НАТО-а – или банкар, још увијек сам збуњена – више нас не интересују", рекла је Захарова, додајући да Столтенберг није особа чије ће изјаве у Москви бити сматране озбиљним аргументима.

Она је изразила наду да ће се наставити конструктивни разговори са САД и НАТО о безбједносним гаранцијама.

"Ова питања захтијевају дубински, суштински разговор, или ће бити као оно што се догодило између нас и британског министра спољних послова у Москви – разговор нијемог и глувог", рекла је она.

Према њеним ријечима, потребно је да се стране слушају међусобно, а не да једни другима држе предавања или дају празне изјаве које су само губљење даха, умјесто да буду усмјерене на уважавање забринутости саговорника.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изразио је разочарење на конференцији за новинаре током посјете британског министра спољних послова Лиз Трас Москви прошле седмице, рекавши да је то био "разговор нијемог и глувог", подсјећа ТАСС.