Загријавање: Земља неће тако лако задржати температуру коју сада има

Задржавање температуре на 1,5 до 2 степена изнад прединдустријских нивоа могло би да буде много теже него што се до сада мислило, показала је нова студија.

среда, 8 августа, 2018 / 23:15

Према објављеном раду, чак и ако би се све државе свијета придржавале Париског споразума постоји велика опасност да ће Земља ући у услове које климатолози називају "Земља стакленик".

Аутори су у студији идентификовали десет процеса који би могли да имају ефект домина и да дјелују по принципу повратне спреге тако да раст температура више неће зависити само од људске емисије угњен диоксида.

У ту групу спадају отапање леда, ослобађање метанових хидрата с два океана, слабљење копнених и морских одвода угљен диоксида, пораст активности бактерија у океанима, одумирање амазонских прашума, смањење снијежног покривача на сјеверној хемисфери, нестанак арктичког леда у љетњим мјесецима, али и смањење антарктичких морских и копнених ледених плоча.

На примјер отапање леда из земље ослободиће велике количине метана који је много снажнији од угљен диоксида.

То ће јачати ефекат стакленика, даљи пораст температура и даља отапања. Наиме, научници предвиђају да ће океани, који тренутно апсорбирају и топлоту и угљен диоксид и дјелују као њихови одводи и складишта, у једном тренутку нагло почети да ослобађају угљен диоксид.

Према новој студији, то би могло да почне да се догађа већ при температурама од око 2 степена вишим од прединдустријских. Аутори предвиђају да би температуре с временом могле да се стабилизују на глобалном просјеку који би био од 4 до 5 степени виши од прединдустријског, док би нивои мора могли да нарасту за око 10 до 60 метара.

"Прелажење прага водило би према много вишим просјечним температурама од било којих међуглацијалних у посљедња 1,2 милиона година. Ако се прекорачи праг, добијена путања вјероватно би узроковала озбиљне поремећаје екосистема, друштва и економија. Потребна је колективна људска акција да се Земљини састави усмјере далеко од потенцијалног прага и стабилизују. Таква акција подразумева управљање биосфером, климом и друштвима", упозоравају аутори.

Неки стручњаци предвиђају да би у свијету топлијем око 4 степена могло да живи око десетина данашњег броја становника.